用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問救恩轉咗校長後...
go

請問救恩轉咗校長後... [複製鏈接]

學校有無好咗或差咗? 因聽閒老師都換晒? 仲係咪咁有愛心? THX!
   8    0    0    0

我兩位小朋友都係救恩依家讀緊K1,K2,應該可以解答你的疑慮!

1.救恩今年冇換校長,現任文園長由2011 年開始到職,已經經歷3

個學年。

在這段日子她積極培養小朋友閱讀興趣,推行親子閱讀,不時舉行

研討會使家長加深對小朋友在校情況,推行主題教學,令小朋友從

中探討,很多新舊家長也稱讚文園長思想開明,對幼兒教育有遠

見,肯接受新思維!

2.我想你收錯料啦!今年同去年只有3位老師離開,佔唔到全部教

師1/10,我諗亦屬好正常啫,反而今年增加左老師,計埋支援老

師有31位,而其他老師都係做左好耐!

3. 至於好左定差左,因為我小朋友讀果時已經係文園長,所以冇得

同以前比較,我個人覺得救恩係一間充滿愛的學校,

園長每日早上都會在門口迎接小朋友,同每位小朋友打招呼,去年

大仔K1開左學一星期,園長已經記得佢個名,呢個我

係好深刻的,小朋友好開心返學,救恩是好着重親子關係同家校合

作的,在星期日會有家長班提供左好多育兒資訊比家長,當年我未

決定讀邉間學校前,就係經朋友介绍返家長班,令我真正認識到救

恩嘅學生,家長,知道學校充滿熱誠教學,高透明度,最好係學校

積極與家長溝通,所以決定比小朋友入讀。

4.咁當然每間學校都有支持與不支持者

我作為過來人,我比d 貼士大家,想客觀些看清楚想知間學校好唔

好,除了開放日果日之外,可以平日放學時在附近留意一下小朋友

的言行舉止,係咪開心滿面就知㗎啦!我當年就係日日去睇小朋友

上下課情形

rainbowcov  同意.  發表於 13-10-9 14:20

回復 poodlema 的帖子

園長加入咗救恩已經係第3個年度,加入的第一年已經改動咗好多嘢,經過咗第一年之後,係有一半做咗10年嘅老師走咗,原因我就唔多講,可以自己諗下你個老闆點對你,你先會走人....講真愛心就真係睇唔到,記性亦唔多好,又唔接受人意見,不過呢啲係園長嘅問題,只係辛苦咗老師....學校老師係好好,對小朋友好細心,好有愛心,小朋友都好鍾意返學呢樣先最重要。

回復 HowardJeannie 的帖子

唔該你O既回覆呀! 想問下老師會唔會打來屋企講下小朋友情況架?

回復 tattc 的帖子

唔該你O既回覆呀! 想問下老師會唔會打來屋企講下小朋友情況架?

另外亦想問下轉咗校長, 課程上有無深咗或功課多咗?

回復 poodlema 的帖子

老師會電話聯絡家長,而平時接送小朋友亦會與老師了解在學情況(當

然係幾分鐘啦,唔好阻礙老師工作嘛)

一年會有2個家長日接見家長,K1開學初期會有"園長茶敍"讓家長更

了解學校,一般係10位家長所以可以問得好詳細,我剛剛在星期一便去

了茶敍,因為我係FTM 平時好多時接送小朋友同返學校做家長義工,

所以都算睇到"真實一面"

其實學校都算照顧周到ka,禽日就收到通告,學校舉行了"照顧者工作

坊"{免費的}比工人姐姐,婆婆,嫲嫲

希望呢d資料令你多些了解

poodlema  謝謝! 咁課程會否太淺?  發表於 13-10-9 11:24

HowardJeannie, 您好! 請問面試K1問D咩? 因我很心儀這間, 所以今年也幫小囡報了, 能Share吓嗎?

引用:回復+tattc+的帖子 另外亦想問下轉咗校長,

原帖由 poodlema 於 13-10-09 發表

因為我日日都返學校接送,要知返學都知,所以無咩打嚟,功課無深到,反而仲淺咗,但多咗好多親子功課,成日要影相做功課,小朋友可以學到廣泛嘅知識,但學術上偏淺,學校非常重視閱讀,我個仔都係返咗救恩之後愛上睇書...我之前都成日返學校幫手做親子陪讀,學校培養閱讀呢part做得好好,又有一個大型圖書館,可以上去借書卑小朋友睇,啲書非常新。但小朋友之後要升讀傳統小學可能會要多啲時間適應,因為小朋友返救恩實在太開心,又無咩抄寫,寫字真係唔夠人快。

平心而論,其實一間學校轉換了領導層,想必會有一番改革以迎合

現今幼兒教育所需,我們家長們對幼稚園寄予一定期望!希望將中西文化

的優點融合在本地的幼兒教育.

而呢個改變或會對老師,家長,學生帶來衝擊,這可能加重工作量或大

家有不同的步伐,理念,所以在這改變下有老師選擇離開並無可厚

非!!而作為家長面對轉變期應積極配合學校,令小朋友盡快適應.達到

雙贏局面

大家想下,我們在職場上如果以往工作都是HEA 慣,如果有一日突然

上司要全部改變以往不合時而的做法,要積極面對新思維,改進,那

總有人選擇離開.但作為改革者往往要努力破除以往舊有做法,面對重

重困難,因我以往都曽做"改革者",更明白箇中滋味

而我亦從跨越兩屈的家長口中得知,自從文園長上任後,無論在學術上

及學校設施上確實推行很大改革,例如在語文上,教學模式上,閱讀

藝術培養及父母參予的程度都改變了.

正如今年我去聽小女兒K1 的簡介會就已經同去年大仔的K1 略有不

同,感覺上除了加強左以往的"硬件"更加入新原素,作為兩位子女都

係救恩的媽媽,是很開心見到呢個轉變,因為我體會學校教學目標明

確窂固基礎後再逐漸加入原素,我想效果一年比一年好的,以往救恩

在BK 是低調一族,因在學的家長很少回應提問,但由兒子(12/13)到

(13/14)女兒那年1500人報名爭取百多名的學額,到今年早在幾個月

已經有媽媽在BK討論,又或有朋友鄰居頻頻査問面試內容,便知道這

幾年的變化

poodlema 發表於 13-10-9 10:37

如果你問課程深左或淺左?

呢個問題很主觀,因大家對學術有不同要求。
但我亦聽過有家長說K3 英文故事書跟二年級一樣

好似今年K2 開始推行"Guided Reading Programme"

會將一班同學仔因應程度分開3個level,從而給予不同的圖書.

而我親身經歷2年硏究港島幼稚園來說,有些學校K1毎天要寫一頁

紙,或讀高一級程度課本.

作為家長的我說真的,3歲小朋友好多小手指亦未夠力,而我們硬要他們每天寫

字,就令他們反感,好多小朋友只喜歡看圖畫不喜歡認字,如果學校

有要求時,父母便會有壓力從而毎天都係講"點解你唔明,禽日教完

今日又唔識!同學仔已經識晒啦!!,甘只會破壞親子關係

咁當然如果小朋友手仔夠力而又對寫字有興趣,正如我大仔在N班時很喜歡寫字

咁我自己買些3角筆比佢練習寫字

在我來說,幼稚園這3年是小朋友正式踏入學校的初生階段,他們有

如白紙,我希望在學校是着重品德培育,自理能力,正確的價值觀,學

懂"愛"是最重要,是一生受用的,比學識更重要,我地都做過學生,知

道呢個係馬拉松,未來十幾年的路好長呢...在現階段我會先培育小

朋友學習興趣,如果佢每日都慣左睇書,將來就自然愛上學習,甘當

然爸爸媽媽一齊陪伴啦.

個人覺得,如果對學術方面真的有所要求的,而小朋友亦屬專注力

強的話,可以在外面因應需要而施教

引用:+本帖最後由+HowardJeannie+於+13-10-10+14

原帖由 HowardJeannie 於 13-10-10 發表

平心而論,其實一間學校轉換了領導層,想必會有一番 ...
可以咁講...救恩一直嘅理念都係以關愛,愉快去教導每一個學生,對學習有困難都係用包容嘅心去對待,家長一直都感謝救恩學校,其實從校長,園長加入之後,整間學校已經變得有所不同,比較以前進取咗好多,小學部亦講明有學習障礙者一律不作考慮.....我明白學校無呢類資源配合,但對於學校唔再包包容呢批學生,感到好可惜...

兩位都分析好好, 而且覺有道理。另我了解埋學校背景同進程, 請問佢地英文和普通話時間又怎樣分配?

回復 joeyhui622 的帖子

Joey,剛剛過去兩年形式都是差不多
大約6位小朋友一組由家長陪同,小朋友自由玩玩具,然後老師會個別問小朋友問題,而問題都是一般認知問題,例如

名字,顏色,男仔/女仔,跟著老師講故事,唱歌,從而睇小朋友表現

回復 HowardJeannie 的帖子

HowardJeannie, thanks for your reply!

引用:+本帖最後由+GCG+於+13-10-10+17:35+編輯+\

原帖由 GCG 於 13-10-10 發表

兩位都分析好好, 而且覺有道理。另我了解埋學校背景同進程, 請 ...
學校正常課程中,每日都會有大約25分鐘上外語,安排一日英文一日普通話,全部都會由native teacher 教但我覺得學校較為重視英語....亦提供不同資源去配合英語課程,反而普通話就無。

回覆:請問救恩轉咗校長後...

救恩現在是名校吔!
考左先la..

考到你先有選擇權

回復 lin051051 的帖子

呢間都算名校,那麼中西區間間都可以係名校了

引用:回復+lin051051+的帖子 下呢間都算名校,

原帖由 des_tests 於 13-10-14 發表
回復 lin051051 的帖子

下呢間都算名校,那麼中西區間間都可以係名校了
唔知啊!見報紙寫係名校…
我都覺奇怪………

比BK 吹得多, 成左名校(因為半龍)  
‹ 上一主題|下一主題