用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港華人基督教聯會真道書院 2014-15 interview 內容
go

2014-15 interview 內容 [複製鏈接]

由我女兒講述,唔知可否全信,

真道1st in:

大約10-13個小孩一組。筆試部份,連缐找動物,有一架火車好多動物,找出動物。故事4格填1-4次序。最後畫一幅畫,任你畫。老師有讀卷。有可能卷內有更多問題,我女女忘記了。

第二部份,同老師對拋豆袋3次。

真道2nd in:

家長和小孩見2位老師。好遇到一位普通話人一位廣東話老師,普通話不是個個問,遇到普通話老師先會普問: 名字,歳,學校,喜歡學校什麼?你有妹妹?她幾歳?誰和你做家課?誰教你普通話?坐咩車返學。後來問得太深入我女女不懂聽,老師話可以用返廣東話答。

然後家長出門口等,老師問中英數:

Eng: teacher show kid a pix with 2 sentences, ask kid to read.

The sentences are:
A boy and a girl swim deep in the sea. They see some lobsters and some yellow bright fishes.

Chinese: story telling, 3 pictures.

Math: 2+6, 12+6, 22+6,可以數手指

最後見家長,小朋友坐另一邊畫畫。

Ask Parents (in Cantonese ): How did u know our school?why u choose our school?Do u know the school mission, which part do u like the most? The strength and weakness of your child.

23    0    0    0

wow...very detailed...大女?

引用:wow...very+detailed...大女?

原帖由 Turtle_MRSHO 於 13-10-15 發表
我大女4月尾,算大啦。

引用:wow...very+detailed...大女?

原帖由 Turtle_MRSHO 於 13-10-15 發表
佢要記低教妹妹,讀邊間都預埋妹妹,好想妹妹將來同佢一間學校

引用:Quote:原帖由+Turtle_MRSHO+於+13-10-15+發

原帖由 ozoz 於 13-10-15 發表
佢要記低教妹妹,讀邊間都預埋妹妹,好想妹妹將來同佢一間學校

...
好鬼羨慕妳有個咁體貼的大女。  我個仔,一味話太多問題,唔記得

引用:Quote:原帖由+ozoz+於+13-10-15+發表佢要記

原帖由 NT-1 於 13-10-16 發表
好鬼羨慕妳有個咁體貼的大女。  我個仔,一味話太多問題,唔記得

...
我女應該無將全部講出,有d唔記得,有d根本唔知問乜。通常佢能夠完成過程出黎我都讚佢無喊,又大個咗可能重高咗小小。之後從佢叻地方開始,問佢好唔好玩,最叻答咗乜。。。通常都系一片片,到臨瞓就鬼拍咁重組。試過有唔開心嘅interview ,正好,比佢跌下,若非第一個interview 中文識一半,數學一條都答唔到,佢唔會肯睇中文書,唔會肯試多d方法計數。當時同佢傾,英文識曬我讚佢真係好叻叻,媽媽以佢為榮(其實即使只識一題,我都一樣會咁講),只要數同中文進步小小就會係number 1了,我問返個女想唔想做number 1,個女話想,我之後叫佢提儀下點樣令中文同數進步,因為佢自己先知點樣做會有最大幫助,當然我要引導佢啦,大家諗出方法去進步。個女當日話,下次再有interview 機會,我一定可以做好d。佢的確進步好多,即使一個offer都無,我地都唔會放棄自己。至於後來另一次大打撃嘅interview 就難攪d,攪幾日先執返自信心。

回復 ozoz 的帖子

Hi ozoz, 你囡囡好叻呀,可以做到咁多嘢又講得咁 detail 幾時有 interview result? 祝成功!

請問畫畫那部份,是否用鉛筆畫? 要油顏色嗎?我亞仔唔多識畫畫,點算好?

引用:回復+ozoz+的帖子 Hi+ozoz,+你囡囡好叻呀

原帖由 applered525 於 13-10-20 發表
回復 ozoz 的帖子

Hi ozoz, 你囡囡好叻呀,可以做到咁多嘢又講得咁 detail  幾時有 interview resul ...
1st in畫畫佢無講點畫,佢𠹭日想畫公主就畫公主。畫畫好主觀,唔好覺得仔仔唔識唔靚,引佢畫得豐富d,加多d裝飾就已經好靚。

回復 ozoz 的帖子

Thanks for your advice, I will add oil.

你女兒很叻!
見到試題,我才知道原來這樣深!難怪我們沒收到信,也不用再等下去了!只好一心等11月25日!

如果不滿意派位,明年再考插班。我相信明年囡囡會有大躍進!

引用:+本帖最後由+rchchan0505+於+13-10-21+15:5

原帖由 rchchan0505 於 13-10-21 發表

你女兒很叻!
不用擔心,小朋友每次面試不用,我女兒每次可以詳細講述,但不一定有offer。

‹ 上一主題|下一主題