用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 保良局有免費治療, 排咗3-4 個女就有, 港九新界都有 cen ...
go

保良局有免費治療, 排咗3-4 個女就有, 港九新界都有 centre

我見個仔排政府治療要等咁耐, 自己出面做又貴, 所以去問下, 原來係可以去排佢d service, 佢評估完你家庭入息之後會決定全費, 半費定免費做治療的...

我同佢講 政府醫生排緊 st 同ot 比我, 於是同樣就照排保良局的st 同ot...
排了3 個月就有姑娘同亞仔做住綜合發展訓練先 (即係1:1玩遊戲, 有d似st), 再排多一個月又有st 做啦, ot 就再排緊...
暫時每個月有3 堂, 每次上堂 45 min, 之後再同家長傾...

服務限期係直到個仔  一係排到政府 service 要退出, 一係就有進步到姑娘覺得唔需要 , 又或者 太多人排就到另一個人喎 !!

我個小朋友係排開銅鑼灣果間, 之前姑娘話e 區排得耐, 問我會否誇區我先知 太子同tuen mun 都有 (冇記錯的話)
info: 保良局兒童發展中心 (tel: 22778301 / 22778426)

thx for share. 我都煩惱緊仲要等幾耐先有治療.

個計劃名好似叫 "點滴創明天"

chynnamama 發表於 13-10-6 22:53
我見個仔排政府治療要等咁耐, 自己出面做又貴, 所以去問下, 原來係可以去排佢d service, 佢評估完你家庭入 ...

是否銅鑼灣郭羅貴珍個度,2012年我8月申請,引當時由私人S位轉主流N班,怕囝囝唔得,佢同我講$4950一個月,可减費半年,你真係好彩,我2012年8月申請買個保險,12月申請関愛基金,銅鑼灣,黃大仙都無,因為佢地係関爱提供每月6小時及有晒PST,PT,OT,ST,PHY服務,所以最想去,好彩剛派到將軍澳 EETC,以後阿仔唔使甘辛苦,一個月最少走要走11堂,4堂長沙彎,4堂籃田,3堂將軍澳醫院,睇埋醫生,1個月最少13日早走,連學校生日會都無佢份.

回復 bauhiniakan2000 的帖子

"関爱提供每月6小時及有晒PST,PT,OT,ST,PHY服務,所以最想去,好彩剛派到將軍澳 EETC,以後阿仔唔使甘辛苦,一個月最少走要走11堂"

SORRY , 唔係好明 - 関爱提供每月6小時及有晒PST,PT,OT,ST,PHY服務 ??
eetc 係咩 ? y 11堂要走唔同地方 ?

回復 chynnamama 的帖子

2012年9月長沙彎一星期一次語言治遼至現在,醫院 OT 兩至三星期一次,去年8月至今年7月,PT三星期一次,去年5月至現在,到下个月最後一堂,2013年3月加心理學家上ABA至9月尾每星期1次,當時在關愛基金提供服務機構 LIST 睇到保良局有晒,在協康 EETC 都無心理學家,入到就真係好,睇埋兒科,眼科,精神科,每月同囝下午請11-13天假去做訓練及睇醫生,除訓練外,每天做3-5個小時家居訓練,星期六,日加碼做,所以什麽私人時間都無,剛於2013年9月才排到EETC.

嘩, 辛苦mama 啦.... 你住邊區呀 ? 要咁多training, 大人同小朋友都好攰.... 希望叻叻快d 有進步啦....

chynnamama 發表於 13-10-15 10:13

嘩, 辛苦mama 啦.... 你住邊區呀 ? 要咁多training, 大人同小朋友都好攰.... ...

你誤會了,我係爸爸黎架,我住將軍澳站對面屋苑,因返全日,想小朋友多睡一点,所以帶佢去訓練時間緊迫,全程都要抱佢行,學校15分鍾行去地鉄站,最辛苦系籃田地鉄抱佢行15分鍾,有10分鐘係大斜路,兒子三歲半,由兩歲乜都無,現在聽字令,自己收拾玩具,識讀晒 N 班書D字,另識三佰多個中文字,識自己洗頭沖涼,要少少協助,自己擦牙洗臉穿衣服,識寸小小英文字,數目字 1-100,認識全屋家居物品及用途,捉住我同佢玩,認得十幾種顏色,很多型狀,老師也覺得他有小聰明,現在已與老師溝通,同小朋友就無乜,有開心和不開心識小小表達同我分享,剛上 EETC ST 應為他認知已接近同齢,表達差三個月,現在將三套 車 PUZZLE 溝埋,他都能分辯砌出來,SCCW 應為他有些認知已超過同齢小朋友,她拿一堆型狀叫他認,他已急不及待話上面什麽下面什麽中英文講晒出來,她們都覺得有機會讀到主流小學,而家睇到唔識的字會叫我教他讀.EETC OT 治遼師覺得感统問题我已幫他解決,能力已達標,但是高中低能力是低至中,一個月做一次,以免退步,PT評估左話佢肌肉張力底,要加强訓練,但仍未評定能力,3-5個小時家居訓練,他不是全程與我合作的,要迫,要讚,要耐性同佢糾纏,佢成11點至肯訓,但這18個月我雖然辛苦,但囝囝也给我很大快樂,多多$都買唔到.

囡囡間幼稚園言語治療師都提過有,因評估搞左好耐佢叫我上網搵﹗thx﹗

排咗4 個月左右,又有埋 ot 啦... 之後仲有小組上 tim.... very good ar>

想問家長是不是要一齊上,因我要返工,只可工人姐姐陪,另想問如無津貼,費用幾多?

元朗個間係政府s位,要轉介的

回復 Ericang 的帖子

佢分 全費, 半費同全免..... 如果全費同出面倏私人差不多, 咁不如出面做... 半費都抵, 試下打去問下先lor...

現在一個月 有 3 堂綜合, 1 堂 st, 1-2 堂 ot, 1 堂小組..... d 老師大多有愛心的...

回覆:保良局有免費治療, 排咗3-4 個女就有, 港九新界都有 centre

係咪要一齊上堂咖呢?

多謝你的推介! 我由申請到上第一堂語言評估,只係一個月時間到~ 尼緊仲會上幼兒導師堂. 職業治療就未知需唔需要上.
有半免,我已經覺得好開心! 起碼仲可以俾得起,佢又可以上返私人治療!

回復 mandy_so8382 的帖子

係, 堂堂都係一齊上, 不過我唔知工人陪得唔得.... ??如果可以自己陪佢都會開心d ,

回復 momotang 的帖子

咁就好啦....

因為排到 st, ot 同小組, 所以綜合發展訓練會比少d 我... 不過其實d 堂數已經比政府果d 多啦... 好好..