用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 輕微專注力不足,食唔食藥好?
go

輕微專注力不足,食唔食藥好? [複製鏈接]

因為不想等,政府心理學家建議見私家精神科醫生食藥,我恐怕一見呢啲醫生多數都叫你食藥所以遲遲都不想見。我個仔在學校老師及義工家長們都話佢好乖,只是上堂時專注力較差所以功課回到家要再教及追功課,返到屋企先至洩同唔多肯做功課更何況溫書,每天我兩夫婦都要訓晒身去教佢,但佢就成日發脾氣,鬧情緒。其實德如果肯聽話功課都會追得上,可惜侄攪到我倆公婆好勞氣,心想是否我們教法有問題或是因他專注打問題引至?
他只是做功課時洩,其他時候在家都乖都聽話。真不知直唔直得食藥?

hellohelloruby  我個仔有同樣問題  發表於 13-12-13 17:34
   3    0    0    0

遇到呢個情況, 做家長要先冷靜先, 其實我個仔之前都係咁, 後來 揾到原因才對症下藥,  我諗你要清楚知道佢係感困難? 定係其他?

http://blog.yahoo.com/_KQOFVTTEVTNHQVFP2DCE3SC7QQ/articles/630294

回復 elegant 的帖子

可以試吓針灸

醒目開學勳章 王國長老

我安排我仔返學食, 早一次, 午一次, 放學唔食, 寧願去搵人補習催促佢做功課
佢上堂要食, 因為多手多腳, 騷擾上堂秩序, 我唔想老師難做或影響老師同學對佢印象, 其他時間, 我無所謂

引用:因為不想等,政府心理學家建議見私家精神科

原帖由 elegant 於 13-10-05 發表
因為不想等,政府心理學家建議見私家精神科醫生食藥,我恐怕一見呢啲醫生多數都叫你食藥所以遲遲都不想見。 ...
我仔有專注力失调,唔算嚴重,輕微踩界,佢都很乖,上堂發白曰梦啫,写字慢,整曰計錯数,很勞氣,吃了药後,做嘢快好多,自己會主.动做學校功課.             我意见是如果你唔介意佢的成绩就唔好吃藥了.藥也不是仙丹,一吃成绩就追上來,我經常說這些小朋友是漏水的水桶 ,一边装水(知識)一边漏,吃药只是將漏水的情况改善,但也要他們和父母配合,而且知識是要累積的,學習不是一蹴而至的.身边很多這種小朋友例子,都要二三年的努力,而且越大越難改.善.

引用:Quote:原帖由+elegant+於+13-10-05+發表因

原帖由 dobbybabie 於 13-11-06 發表
我仔有專注力失调,唔算嚴重,輕微踩界,佢都很乖,上堂發白曰梦啫,写字慢,整曰計錯数,很勞氣,吃了药後,做嘢快 ...
祗有药物加行為治療才能雙羸

回覆:輕微專注力不足,食唔食藥好?

我兩個仔仔都有,adhd今年小一和小二,10月才開始食藥,我和老公都想了好久才決定給他食藥。
這一個月,看到他們在學校的表現大不同,以前他們連早會的10分鐘排隊都做唔到,現在排得好好,還會提醒其他同學排好。
學習方面,以前老師上堂教的回家已忘記,一做功課就坐不下來,拿起筆5分鐘都寫不了一個字,抄10個中文詞語3次,1小時多都未完成!現在,每日回來都講要教我英文(我同他講,我細個無英文讀,不識英文),今次期中考英文考98分,老師講進步好大,答卷認真好多。抄詞都快好多,15分鐘就可以抄完10個詞。
我決定給他食藥是認為,小一、小二是關鍵時刻,學的都是基礎,如果現在已經跟不上課程,以後會更難。等他再大些,要他食藥,他不一定會聽,那時就藥都幫不上忙了。

引用:我兩個仔仔都有,adhd今年小一和小二,10月

原帖由 lingsky 於 13-11-06 發表
我兩個仔仔都有,adhd今年小一和小二,10月才開始食藥,我和老公都想了好久才決定給他食藥。
這一個月,看 ...
我都觉吃了药写字快咗,可能脑的電流通了

bckwong 發表於 13-10-6 19:21
遇到呢個情況, 做家長要先冷靜先, 其實我個仔之前都係咁, 後來 揾到原因才對症下藥,  我諗你要清楚知道佢係 ...

唔好意思,你個blog入唔到呀!我都想知多d如何決定是否食藥,我都唔想我仔食藥!

回覆 Big-Mouth 的帖子

可以分享下詳情嗎?

我都是,打算放假同佢睇私家食藥,因現在大部份相處時間都在處理他情绪,行瀉治療冇咩效,如果省一半精力去番学業,成績可以放手些,磨擦都少些,唉.

回覆:elegant 的帖子

回覆 elegant 的帖子

你仔仔幾大?有無做過評估?
‹ 上一主題|下一主題