用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 我囡做功課一改錯就發皮氣
go

我囡做功課一改錯就發皮氣

Tum 又 tum過,鬧又鬧過
又解析過錯係一個好正常過程...

求救

回覆:tungsfamily 的帖子

咁米吾改,等老師改,重好啦!

Yanamami    發表於 13-10-5 21:52
妹妹豬 齊來做個好朋友)

回覆:我囡做功課一改錯就發皮氣

老師批改回來就發脾氣?

回覆:tungsfamily 的帖子

我個仔都係甘 叫佢改就吾耐煩 我鬧佢同講下道理

引用:Tum+又+tum過,鬧又鬧過又解析過錯係一個好

原帖由 tungsfamily 於 13-10-05 發表
Tum 又 tum過,鬧又鬧過
又解析過錯係一個好正常過程...
唔好理佢,等老師改,錯咗返嚟咪改正...

我個仔都係咁。。。

我個一樣由佢错

我個囝k2開始已經係咁,鬧下打下,都有講過由佢錯等老師改,佢都仲係發晒脾氣架,不過越大次數又好似越來越少了
希望每天開心渡過 ;-)

等老師處理,手冊一定會寫好多需要改正的功課.然後見到之後同他講做曬先准做他喜歡的事.然後教他吾做錯就可快D做完. 好快見效.

首先如果我見到字寫得唔好或有錯, 我會:

1) 問問孩子你覺得這個字有需要摖左去再寫過嗎?如她說這是沒有問題, 我會讓她照交, 等老師批改, 孩子會比較服氣! 因為在孩子心目中, 只有老師才能批評她的字正確與否.... 我們做家長也不能太直接批評!!

2) 如答案有問題, 我會用口問她如何找出這個答案, 叫她再計或再找一次, 通常會立即知道錯了, 她會改!

大家加油吧!!

Ll

我個女都係咁。佢今年剛升小一。之前幼稚園做功課好自動自覺一點都唔駛粗心。但一上小,一做功課就乜都話唔識,仲要一唔識做就喊。好煩晚晚見佢做功課一定喊。俾過耐性佢,又鬧過又打過。真係好氣餒。好多時佢唔係唔識做,係無心機做。又唔想諗但又想成績好。我真係想試下唔理佢由佢功課又漏又錯,等佢自立自動自覺做唔好下下靠晒我。

我囝寫錯左我都叫佢改,他會發脾氣,等他在校老師紅筆改錯,也是發脾氣

我個女都係咁呀, 叫佢做功課ok, 但一錯叫佢改, 就來了, 唔改肯, 我話由佢, 諗住等老師改, 佢又唔肯, 唔知佢想點?

學下edu_father 幾招旁身。

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

Anyway, 謝大家意見,寶貝已有改善了.

我同佢講,媽媽會愛你既借,daddy 翻工老細會改信,有人比comment, 是福氣,唔係失敗...

我一直也由老師改。因擦他就發脾氣。
但不知是否我方法不对。还是他厚顏不知醜。今年小二抄書係丙減。
0变6。日変月。n变h。
我真係好無耐

What is "edu_father " ?

ahjoechan 發表於 13-10-15 14:08
我一直也由老師改。因擦他就發脾氣。
但不知是否我方法不对。还是他厚顏不知醜。今年小二抄書係丙減。
0变6 ...

好慘....

不過如果老師改佢都無反應, 我會堅持要佢擦!!!!
希望每天開心渡過 ;-)