用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 想鬧大陸人請進, 陶寶都見到賣香港幼稚園申請服務, ...
樓主: aliceho423
go

想鬧大陸人請進, 陶寶都見到賣香港幼稚園申請服務,  

醒目開學勳章 王國長老

Chirley 發表於 13-10-10 11:06
唔明點解無啦啦#137 會『該帖被管理員或版主屏蔽』
我講左D乜野係咁激既呢?!
呢度既言論自由愈來愈細... ...
閣下因引用了 facebook page 連結作回覆.

本論壇嚴禁張貼 facebook page.

敬請注意!
主愛我
生活世上幸福多,樣樣豐富主愛我;
天父造人像首歌,開心音符天天播。
星為我伴奏,風跟我握手;
天地海合奏,都表明主的愛

引用:回復+DevilPig+的帖子 唔系單非都唔系雙非

原帖由 wongchi817 於 13-10-06 發表
回復 DevilPig 的帖子

唔系單非都唔系雙非,土生土長!
咁即係攞咗分證嘅新移民啦!:;pppp:

JoJo 發表於 13-10-10 11:37
閣下因引用了 facebook page 連結作回覆.

本論壇嚴禁張貼 facebook page.

仲有copy左佢d字...但唔係完全無回覆就咁...唉...
anyway, 都好多謝你俾我知我因乜被ko~

回覆:想鬧大陸人請進, 陶寶都見到賣香港幼稚園申請服務,

今日蘋果有則新聞 “ 內地家長怒稱子女遭歧視“ :

昨到上水鳳溪幼稚園排隊取入學表的雙非家長劉先生,對原區優先原則感憤怒,「為甚麼人多了就反感呢?香港也不是很多人嗎?」他認為雙非童被歧視,建議港人可跨區上學,「上水去粉嶺很近,羅湖來上水比較麻煩,不是一定要優先,但雙非優先更好」。

叫我地跨區上學……佢地優先仲好……唔係有病呀?!

Chirley  最好俾佢地成個家族都落晒黎更好  發表於 13-10-10 11:52

abby0624 發表於 13-10-8 09:16
我唔認為佢地喺得香港生就要比佢地嚟香港讀書,完全兩回事,佢地有冇納香港稅?冇!咁點解可以用香港既資 ...
同意!點解香港唔可以效法某些外國或地區限制,有出世紙唔等同有身份,有福利.難道就係一單莊豐源案就自由出入境亨盡福利,理由何在?政府無能!當年莊案也審了很久,是否現在的雙非童也要呢,政府唔使做野嗰啲雙非童就順理成章亨福利,咁攪法當然大把雙非陸續有來,大家浪費口水,閙都冇用,再係咁每年幾萬雙非童,香港好快不是人住的

醒目開學勳章 王國長老

Chirley 發表於 13-10-10 11:40
仲有copy左佢d字...但唔係完全無回覆就咁...唉...
anyway, 都好多謝你俾我知我因乜被k ...
如有任何意見, 歡迎到使用意見發帖查詢, 版主及管理員好樂意解答會員問題.

連日來這帖子的回覆, 我也有留意, 各會員也很克制去表達不滿

希望各會員能冷靜及理性討論, 做一個好榜樣給自己的孩子看

Chirley  many thanks  發表於 13-10-10 11:53
主愛我
生活世上幸福多,樣樣豐富主愛我;
天父造人像首歌,開心音符天天播。
星為我伴奏,風跟我握手;
天地海合奏,都表明主的愛

其實冇人叫佢地黎香港呀~
雙非童被歧視, 係你地自己令到個小朋友係國內冇戶籍!
要黎人地地方用人地D資源!
成日話因為你地黎香港, 令到多D人有工開, 但亦因為你地,令我地住屋, 買野都貴晒囉!!

kkfong1101 發表於 13-10-10 12:23
其實冇人叫佢地黎香港呀~
雙非童被歧視, 係你地自己令到個小朋友係國內冇戶籍!
要黎人地地方用人地D資源!
推!!!

回覆:BABY_HEBE 的帖子

Totally agree, 香港政府成日扮有人道咁對我哋自已本土香港人又如何公公婆婆要拎生果金又一定要人吔住香港,香港物價咁貴你叫啲老人家點係度生活,澳門政府咪叻強國人要來生咪由你生但唔會發身份證俾你仲送返你一家大細返強國,不管你住邊只要係澳門人都有錢派、有啲工仲一定要係澳門人至俾做!要俾十個讚澳門政府