用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 想鬧大陸人請進, 陶寶都見到賣香港幼稚園申請服務, ...
樓主: aliceho423
go

想鬧大陸人請進, 陶寶都見到賣香港幼稚園申請服務,   [複製鏈接]

引用:上有政策,下有對策。+如果每間幼稚園都一

原帖由 wkltd 於 13-10-06 發表
上有政策,下有對策。 如果每間幼稚園都一條心做好把關工作,尤其是名幼,優先取錄香港人的小朋友,就算備 ...
名幼一向都唔收大陸b, 收一兩個都係費事比人話啫!不過講真,大陸人麻煩呢樣野人所共之,學校邊會咁傻,寧願收哂港b, 先再收有質數既大陸人啦。邊會收鬧學校既人丫

回覆:想鬧大陸人請進, 陶寶都見到賣香港幼稚園申請服務,

點解我咁激氣, 係因為我仔本身係9月出世既細b, 好多學校都中意收大b, 我機會已經唔大, 仲多班強國人掙學位, 我仔真係唔識讀書啦!

其實唔單只北區多大陸人, 屯門都好多, 我去排隊攞報名表好多都係大陸人!

仲有, 其他國家好似台灣咁,係從來唔使自己去排隊報名幼稚園, 佢地一夠1歲幾就可以返學, 唔會無學校收囉!!

回覆:wkltd 的帖子

但幼稚園會唔會咁做先? 如果佢地咁做就好啦!

引用:回復+humansky+的帖子 我都系香港生活噶香

原帖由 wongchi817 於 13-10-06 發表
回復 humansky 的帖子

我都系香港生活噶香港居民!我仔仔都系今年好辛苦先進得九龍塘迦南幼稚園就讀。所以 ...
你係單非定雙非?雙非做到香港居民,係靠強闖/靠非法居留?

回覆:supermaket 的帖子

算吧!佢地就算睇到,都只會同我地繼續掙落去, 政府一日唔做野我地都唔會有好日子過!

回覆:DevilPig 的帖子

我都有d懷疑

引用:小朋友黎香港读书,系佢地有噶资格,所以点

原帖由 wongchi817 於 13-10-05 發表
小朋友黎香港读书,系佢地有噶资格,所以点解要甘大意见呢,既然香港政策可以让得黎香港出世,就要俾返香港 ...
香港幼稚園用廣東話,寫繁體字。有呢D基本能力咪即管來考囉。

簡直呢晒譜啦,坦白講我都真係好嬲強國人,係好討厭添呀!我都係香港土生土長,諗返97前好多好美好既事,英國政府真係諗好多有為民生既政策出來,就算當日越南難民咁難搞,都無今時今日班強國人咁惡頂呀

醒目開學勳章 王國長老

版主按: 請會員能冷靜及理性討論, 如因為非理性爭論而引發罵戰, 版主會關閉此帖及向挑釁/違規者發警告牌.

敬請注意!
主愛我
生活世上幸福多,樣樣豐富主愛我;
天父造人像首歌,開心音符天天播。
星為我伴奏,風跟我握手;
天地海合奏,都表明主的愛

簡直可恥的行為

雙非或單非都好,都會列入不受歡迎的人,點解釋都無用
點解港人咁排擠強國人,都是因你地的行為及現時政府做得不好所做成,而我自己是十分討厭強國人的

好正常啫!喺邊個國家考學校,梗係用番當地語言啦,去外國入大學面試,可唔可以用廣東話in呀?我地寫繁體講廣東話既,適應到既咪得囉!

回覆:Tzekiumommy 的帖子

錯了,我亦實地考察過想移民,他們真是無處不在,係避唔到,不变是現在每處當地人都十分討厭他們,因除了舉世聞名常見行為依然故我外(港人見慣心照),更炒貴哂D樓,最惨係一般外國人唔會分你是香港來定大陸來,同樣黑人憎,你真異等公民

charbaby 發表於 13-10-5 11:42
政府究竟係裝聾扮啞定無計可施!

‹ 上一主題|下一主題