用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 想鬧大陸人請進, 陶寶都見到賣香港幼稚園申請服務, ...
樓主: aliceho423
go

想鬧大陸人請進, 陶寶都見到賣香港幼稚園申請服務,   [複製鏈接]

回覆:想鬧大陸人請進, 陶寶都見到賣香港幼稚園申請服務,

床位、奶粉、幼稚園,過多3年又搞小學,然後中學,
總之把火

堂堂一個強國唔該去番你地既強國世界。越諗越火滾
由床位,奶粉,尿片,日用品,學位所由野都來搶。少恩少惠我地冇本事要,唔好因為你地什麼話想幫香港經濟所以叫強人來港消費,擾亂我地日常生活!快d滾返去

十級眼火爆+憤怒!

強國如果真係甘強,就唔會臨生,冒死都要撲黎香港生!
排隊又通街vv, 不斷食煙、亂掉煙頭!
拎唔到form又抽老師出黎發爛!
我係學校都唔收你地啦!

我地年年交稅,你地零付出,仲要找麻煩!

希望我地小朋友唔好學埋你地啲衰嘢!

Tzekiumommy  完全同意,不過小朋友唔好學埋他們啲衰嘢就好難!
學好千日不足,學壞一日有餘。學好三年,學壞三天。
唯有想盡辦法遠離  發表於 13-10-5 21:32

返上大陸讀書啦!成日同香港人爭,好討厭!

引用:回復+wongchi817+的帖子 如果你都將心比心

原帖由 bbtammy 於 13-10-05 發表
回復 wongchi817 的帖子

如果你都將心比心代入香港父母角色, 就會明白點解香港父母咁反感, 我地土生土長兩 ...
x 100

回覆:wongchi817 的帖子

我衝入你屋企生b係咪你要養我個b一世先?瞓你張床,食你碗飯?你傻架!有d大陸哩非法衝關生b同打劫有咩分別???!!

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

回覆:好有問題 的帖子

上有政策,下有對策。 如果每間幼稚園都一條心做好把關工作,尤其是名幼,優先取錄香港人的小朋友,就算備取生都是以香港人的小朋友排先,最後真的有空缺才收雙非填補,就會有一定成效。政府有權容許雙非來港讀書,但無權干預幼稚園收生準則,無論有沒有學劵的幼稚園收生都有自主決定權。到時雙非不一定會這樣排隊輪候入學申請表,因為間間幼稚園都會優先取錄香港人的小朋友。

有間幼稚園面試講明用廣東話,我覺得抵讚!但有幾間真係會願意為港人子女把關呢?

不知所謂~~~

唉! 點解會咁架! 身為香港人, 點解要淪落到咁,
呢個網站除左我地香港人睇外, 班大陸人一定都同我地一樣睇住, 留意香港邊間好學校,邊度好就搶..... 強國人呀! 做下好心啦! 你要我明白你地, 咁邊個同情我呀! 係你地班大陸人令到我冇得去C+生(你地似係有D臭$就同我地爭), 奶粉同尿片又攪到我成日買唔到, 人都癲咁周圍仆去買都買唔到, 你就去吵貴哂為左贊$, 有冇想下我地班香港阿B冇得食, 你要我同情你食毒奶粉, 咁我地呢......我地唔係同你有仇, 但你地各樣行為真係

受到警告

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

仲有........你地攪到北區住的香港小朋友冇書讀, 佢地D父母都好慘架! 又要去地鉄沿線搵學校喎, 北區->大埔->沙田->九龍塘... 真係果度住的原居民就因為你地班強國人攪到學位緊張, 身為香港人得唔到好或應有的學位, 惡性循環!   你地為左着數就....總之反感、討厭、乞人憎:
成日話香港人分化強國人, 咁我地D土生土長的, 交足稅就得唔到應有的, 換轉係你, 你會點呀!

而家已經好多大陸人爭飯碗,我公司請人我都見好多拼音英文名嘅大學生,但我一律唔見!

adios    發表於 13-10-10 16:24

引用:而家已經好多大陸人爭飯碗,我公司請人我都

原帖由 kittyland06 於 13-10-06 發表
而家已經好多大陸人爭飯碗,我公司請人我都見好多拼音英文名嘅大學生,但我一律唔見!

...
Good!!!! 好憎佢地!

‹ 上一主題|下一主題