用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 有無人提供下意見。關於輕度課程
go

有無人提供下意見。關於輕度課程 [複製鏈接]

我本實唔係太鐘意港式谷恆教育,不過聽講輕度都有分谷同唔谷,好想各位以過來人提供下意見,你地子女讀緊輕小,課程怎樣?有無默書,會否天天有功課?同埋有無人試過輕小轉倒出主流呢!謝謝你們意見

1    0    0    0

回覆:有無人提供下意見。關於輕度課程

我個仔讀緊輕小,小二。

小一時已經日日有功課,不過因為中數都按能力分班,做嘅功課一定係阿仔識嘅,所以做功課一般15-30分鐘可搞掂。

功課內容會重覆一至兩個星期,做到識唒先教新野。

今年升小二,功課量都大致一樣,不過中文有一星期一次黙書5個詞語。

校長話歷年來由特校轉出主流10年都冇一個,相反主流返入特校就年年都有.......所以都要好清楚自己個仔嘅情況,要面對現實。

另外,特校是沒有英文科的,他們只教生活英文,所以英文程度一定追不上主流。。。。我見有些主流學校小一下學期已經要英文造句了,很難追得上。

回復 fongbau 的帖子

輕度小一,係咪無黙書,測驗?

回覆:有無人提供下意見。關於輕度課程

小一時冇。
學校主力要學生適應先。

親子童讀樂

暫時唔會轉出去,小朋友在校內屬高能力,但又至於可以出去主流,有默書,好淺的,功課得兩三樣,唔使15分鐘搞掂,反而協康時,仲多功課
‹ 上一主題|下一主題