用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 我家小朋友唔係英語環境長大, 係咪輸在起跑線呀 ...
go

我家小朋友唔係英語環境長大, 係咪輸在起跑線呀 [複製鏈接]

我家無工人姐姐, 阿仔由老人家湊大, 我又唔鍾意係屋企無LALA成日講英文, 阿仔D英文只係從學校及我幫佢報既英文班(PHONICS) 度學, 依家K2, 只係識睇A-Z, 講D 簡單字...

明年係咪都唔洗至意考到熱門少少果d小學?
   0    0    1    0

回覆:happyritamama 的帖子

我同你相反,我仔係mixed,喺英語環境下長大。雖然我平日係佢講中文,但佢英文實在好中文太多。
我只可以話基本上大部份學校都用廣東話面試,所以我仔勁輸蝕。我相信大多數家長都神化咗英文喺考小一時嘅重要性。

luluhaha  很難講,我親眼看到英文母語中文好差的小朋友考入女拔,考陳守x和cKY是waiting  發表於 13-10-4 14:49

去考國際學校咪輸ZIP囉,報D注重中文多D好培正呢D反而強禾~

camomile00 發表於 13-10-4 14:43
我同你相反,我仔係mixed,喺英語環境下長大。雖然我平日係佢講中文,但佢英文實在好中文太多。
我只可以話 ...

咁你要目標定TSL果類型學校.
~easybring~

happyritamama 發表於 13-10-4 14:14
我家無工人姐姐, 阿仔由老人家湊大, 我又唔鍾意係屋企無LALA成日講英文, 阿仔D英文只係從學校及我幫佢報既 ...

不熱門的也有好學校. 官津也有好學校, 可是靠運抽獎.
~easybring~

培正好難考WOR, 得甘少位....我都唔敢諗

我見阿仔D同學, 可以同工人姐姐全英溝通, 我就覺得自己個仔出事啦...

樓主,放鬆, 唔好太緊張, 首先你自己定左心目中既小學目標先.  我個仔都係老人家照顧, 放長假先上英文班.  佢幼稚園有外籍老師一星期上一次英文, 但我都接受到佢既英文程度.  我記得有次去其他小學參觀, 有位外籍老師問佢問題, 佢都識答, 所以唔使太擔心.  我個仔平時有睇下NOW TV 既441 同442, 有時有D係英文節目, 睇下又聽下, 佢唔明會問.  

平衡重要過一面倒。不用太擔心因為多數學校問問題用中文,不是每間都有筆試。

9成9直資/私校都要考英文,反而不一定考中文,只是用中文問非英文題.
TSL更用全英面試

回覆:AgapePa 的帖子

St Paul's Boys, St Paul's coed,St Louis, 高主教講明面試用中文。點樣9成9會考英文?

放心喎樓主,當你小朋友上到中學,你就會抱怨中文差架啦.....你睇下有幾多人喺DSE衰係中文度....

我意思係要考英文題,例如串字,認字和讀短文,
考數學,常識和畫畫就用中文
但很少會考中文字或普通話.
只係識睇A-Z, 講D 簡單字 ---- 無可能識答英文題

引用:9成9直資/私校都要考英文,反而不一定考中文

原帖由 AgapePa 於 13-10-04 發表
9成9直資/私校都要考英文,反而不一定考中文,只是用中文問非英文題.
TSL更用全英面試 ...
樓主請查清楚先。

回覆:我家小朋友唔係英語環境長大, 係咪輸在起跑線呀

好多直資或私校都主要係中文in .樓主不用擔心

係呀, 我仔除左What's your name, where do you live, how old are you之外, 佢唔識答其他英文問題架啦

點算好, 應該點train佢?

回覆:GCG 的帖子

我囡上年見了十多間,都係主要廣東話in .只係會用英文及普通話再問一些簡單問題,不是用英文in 的

回覆:chung222 的帖子

TSL, Cky in時會要較多講英文
至於其他的,反而廣東話唔好先出事呀!放心!

直資真係好多用英文考...我都好驚個仔唔明,
比一直用英文溝通既小朋友係無咁好, 考陳守仁那些真係幾難~
我唔明點解一定用英文考?
乜你開學校唔咪教小朋友識英文既咩?
又話唔好做怪獸家長學太多野,
香港人母語唔係廣東話係咩?? 你試下去街市買野同佢講英文
有幾多個識答你...?

rainbowcov  呢D 咪就係香港的教育制度囉!  發表於 13-10-4 17:22

醒目開學勳章 貢獻勳章

報考學校之前,請多了解你要報嘅學校
面試題目唔係用嚟留難小朋友,係反映學校對某方面能力嘅要求
如果你唔到佢地嘅要求,俾你入到,你都會好吃力!
e.g. 如果某校小一上學期用人地小一下學期嘅數學書,如果你唔識1A嘅嘢,咁好可能1B嘅唔會明白!
如果你讀嘅學校有補底班~ OK!但如果相差唔係一個學期,咁.. 佢肯同你補都有排搞啦!唔通要你留班咩?!

喵媽  agree!  發表於 13-10-4 17:40
恐龍家

回復 nicee 的帖子

"香港人母語唔係廣東話係咩?? 你試下去街市買野同佢講英文"

你這句只可以說明如你想孩子在街市打工,他一定要識講粵語。

‹ 上一主題|下一主題