用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 CUHK ~ LINGUISTICS
go

CUHK ~ LINGUISTICS

阿女學校昨天派份 draft , 要佢地今天填交打算報讀的  A1 A2 A3  &  B1 B2 B3

阿女填咗 :
A1 ~ CUHK LINGUISTICS
A2 ~ CUHK TRANSLATION
A3 ~ BU EUROPEAN STUDY (FRANCE)

我之前無聽過 LINGUISTICS 呢科的, 各位對呢科有咩 COMMENT 呢...

阿女一向鍾意語文科的, 但以上填的位都好少 A1 20 / A2 35 / A3 15, 會否太冒險 ?

仲有, 填表時否不應同時放中大的兩科在 A1 & A2 呢....

Yanamami  我女都對Linguistics有興趣呀~~不過她今年只喺F3。遲d向你取經啦~  發表於 13-10-5 08:22

HKU呢個School of Modern Languages & Cultures好似幾有趣o咼~~

http://www.infoday.hku.hk/

放兩個cu 冇問題,夠分就ok.不過,translation 收生分數高過 linguistics,放A2 係冇作用,或者A1,A2調轉次序啦

回復 Marco-ma 的帖子

JUPAS 到放榜后可以再排過,不用太擔心。
但學位多少是要慎重考慮。

Yanamami  點解果d offer禁少位既?  發表於 13-10-5 10:30
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

Yanamami  點解果d offer禁少位既?  發表於 13 分鐘前

我的理解是按未來人力市場需求來規劃,目標是十到二十年後的情況,
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆:Yanamami 的帖子

好呀,如阿女入到的話,一定分享

回覆:蘇太 的帖子

我都有提出呢點,但阿女話自己鍾意呢科多過translation 喎。

真係要再研究研究。

Yanamami  聽聞translation讀完,出黎做野有限制。好似話如母語喺中文,只能中譯XX,不能做英譯日(例),英譯法。。之類。有錯請更正。  發表於 13-10-5 14:42

回覆:ANChan59 的帖子

謝謝,琴晚阿女都話老師叫佢放一個文學士,要多位的在A3 包底。

回覆:Yanamami 的帖子

你阿女中三,已對呢科有興趣。

點解咁叻嘅?我真的無留意過有呢科

其實呢科有咩出路架?

Yanamami  教書!我老友家姐喺Galgary大學讀呢科,番黎教成人英語、城大都有教。。。  發表於 13-10-5 14:38

//Yanamami: 聽聞translation讀完,出黎做野有限制。好似話如母語喺中文,只能中譯XX,不能做英譯日(例),英譯法。。之類。有錯請更正。  發表於 1 小時前

做translation無限制, 但讀translation出路唔係太好, 讀LINGUISTICS好D.
- translation好多freelance
- translation可以係任何地方做
- translation好多人都可以做
- 一般公司對translation無乜要求
做translation要對原文和譯文的語文有相當的程度, 最好對所譯的範疇也有相當的認識(如法律或技術文章的翻譯). 對譯文的語文要求比原文的高. 如中文好, 做英譯中, 日譯中較容易. 如語文好, 讀一D翻譯課程(certificate, postgraduate course)便可做translation.

Yanamami  Thx~  發表於 13-10-5 17:27

回覆:CUHK ~ LINGUISTICS

Hi. I studied linguistics in hku and was a F6 class teacher last yr. Basically linguistics = study a language as a system, ie study pronunciation, lexicon (words), grammar, pragmatics (meaningful use of language), etc. if ur daughter is not too strong in English language, she might find this subject hard. I think it's rather risky to put 2 cu in band A, especially when the nature of the 2 courses is so similar. Unless she's very confident that her results will be very good. Hope it helps

Yanamami  想請問:讀Linguistics& Edu(Eng)有乜唔同呢?兩者都喺出黎教書。  發表於 13-10-5 17:28

回覆:Annasky13 的帖子

Thanks for sharing.

My daughter is confident in English and she loves Chinese & English .

She put 2 CU at A because she hope to enter CU most. Will think this again

Yanamami  想請問:讀Linguistics& Edu(Eng)有乜唔同呢?兩者都喺出黎教書。  發表於 13-10-5 17:28

阿女去完中大返來,確實自己真係對呢科有興趣喎。
呢科係深入硏究世界不同語言的音標、gammer、歷史發展、演變等
不是學多種外語的意思。跟讀教育的不同喎!

以我理解,呢科係好學術,無咩職業導向的。

Yanamami  想請問:讀Linguistics& Edu(Eng)有乜唔同呢?兩者都喺出黎教書。  發表於 13-10-5 17:28

Yanamami  我女去聽完都好有興趣,但就無信心得。。。  發表於 13-10-13 21:35

Why yanamami?
阿女話教授在admission talk講,收生分數經常是一年高一年低的。

剛剛今年搶高咗,下年高分的會揀其他有把握的,
叫真係有心有興趣的可以試試呀

Yanamami  會循住目標進發。  發表於 13-10-14 14:07

Marco-ma 發表於 13-10-13 21:49
剛剛今年搶高咗,下年高分的會揀其他有把握的,
今年中大呢科中位數5.475, 真係幾高分吓.

其實,除咗乜師物師+護理, 其它科, 都無咩特別明顯既職業方向, 都係事在人爲, 去到就業階段, 語言能力+ 同上司及同事溝通能力重要過一切.

Marco-ma  始終阿女依家叫做有個目標先啦.... 將來真係等將來先算....   發表於 13-10-15 13:44

去完哂大學open day, 阿女最新排位改成:
A1 CU linguistics
A2 HKU BA
A3 BU - Euro study (german)

各位前輩點睇呢?

去完哂大學open day, 阿女最新排位改成:
A1 CU linguistics
A2 HKU BA
A3 BU - Euro study (german)

各位前輩點睇呢?

小兒对我講 LINGUISTICS 对學習語言好有幫助, 佢都打算選修基礎的幾科LINGUISTICS

Marco-ma    發表於 13-11-13 13:38

4年學3國外語。語言特色,結構,發展。真係冇乜特定職業導向。

Marco-ma  無問題 ~ 我已經唔去想佢畢業可以做咩了.....   發表於 13-11-13 13:38

根據阿女收集返來再描述 :

1. 入讀中大的 linguistics ~ 是 "專" 而 "深"...(呢科始終是佢最鍾意的)
2. 入讀港大的文學院 ~ 可以 "廣" 而 "闊"  (主修可揀 linguistics / translation/ chinese lit / chinese / european study 都得...最多雙主修 or 1 主修加幾多副修都得喎.)

其實好似 (2) 啱佢貪心的性格多d,
揀 (1) 先是因為會好喜歡個校園生活 + 有宿位保證...

阿女的理解有差誤嗎 ?  我真係唔識, 請各位指教指教...

Yanamami  希望你女成功呀~~到時我要向你取經呀~  發表於 13-11-13 15:35