用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 GT 如何能夠做到愉快學習之餘, 亦能保持成績優異? ...
go

GT 如何能夠做到愉快學習之餘, 亦能保持成績優異?

請問在教學課程上如何配合?  多謝各位前輩解答!     

我四年來的觀察:
1. 互動的課堂加適量的練習
2. 多姿多采的大小息活動令學生上課時更專心
3. 多閱讀、少抄寫

醒目開學勳章

引用:我四年來的觀察:1.+互動的課堂加適量的練

原帖由 iamderek 於 13-10-04 發表
我四年來的觀察:
1. 互動的課堂加適量的練習
2. 多姿多采的大小息活動令學生上課時更專心
我補充:
1)學校多活動,課堂有趣,令小朋友愛上學,愛學習。
2)學生普遍主動活潑,老師在紀律上也有要求,做到嚴裡有愛!
3) 鼓勵學生思考、創作,不讀死書。

回復 SumSumBB 的帖子

「 喜悅+卓越 」係優才教學理念嘅基石,創校之初已經確立。

究竟點解可以愉快學習之餘,又獲得優良成績呢?

呢個係優才創辨人,李業富教授嘅official answer:-

摘自「小班不只是夢想」P131
          李業富/陳家偉合著 2006

------------------------------------------------------------------------------
優才小班開創了新路向,証明只要推行小班和有熱誠專業的老師,即使不崔谷也能取得好成績。

在小班教學的體制下,老師在課堂減少管治,加強教學,減少以老師為中心,增加以學生為中心,增加師生互動和學生參予。

在優才,學生變得更愛發問,更主動學習,更積極深究。學生不用花時間操練考試,反而用更多時間閱讀思考。其結果是學習過程愉快,兼且取得優異成績,並能發展學生才華,提升品德。

學生不再為考試而死讀書,也不會為爭奪分數而互相惡鬥,反而是互相關懷,互相合作,每人充份發展才華和成長,家長、學生、老師均有愉快的感覺。
--------------------------------------------------------------------------------
摘自  李業富/陳家偉  「小班不只昰夢想」

分享小弟體會之前,想先講下優才「喜悅」同埋「卓越」嘅現況。

1)愉快學習「 喜悅 」

- 功課量適中,貴精不貴多;輕操練/抄寫,重閱讀/思考
- 功課量指標:初小一個鐘,高小個半鐘,初中一個鐘
- 每年兩測兩考,平時小測/默書唔多;考試冇名次,學生互相比較少,只要主科合格(有幾難?),唔覺有任何壓力
- 課堂時間有約30%係非主流學術課程,包恬才華班(2x2 hrs/week), 中史,科創,生命教育,GT English等
- 大部分學生非常投入課外活動(空閒時間多?),響運動,音樂,舞蹈,話劇等,都有唔錯嘅表現

2)成績優異「 卓越 」

- 今年(2013)新高中會考(DSE), 雖然只係優中第二屆畢業生,已經攞倒優異成績,進佔Band 1 前列位置
- 今年升讀大學率已達84%(Jupas-52%/Non-Jupas-11%/海外-21%)
- 根據G8-G10歷年考IGCSE成績上升趨勢,預計未來一、兩年,DSE成績會更加好
- 響唔少全港學科競賽,優才都係名列前茅,包括2013 物理奧林匹克, 2013全港青少年精英數學邀請賽,2012恒隆數學獎,2012 International Junior Science Olympiad等
- 連一d非學術科目,優才亦獲表揚,包括2013藝發局藝術金獎,2013行政長官教學卓越獎(德育)等

d笑容好燦爛,應該係發自內心嘅

優才書院 笑容中學習

http://dev.eastweek.com.hk/index.php?aid=25251

綜合李教授、iamderek、SumSumBB嘅解釋/意見,加上小弟咁多年嘅觀察,以下係優才能夠做到「喜悅」同「卓越」,兩者兼得嘅主要原因:-

1)小班教學、提高效果
2)學生參與、興趣提高
3)專科專教、老師投入
4)專家辦學、中西結合
5)課程創新、不斷優化

elbar  希望 ohnono 明白   發表於 半小時前

1)小班教學、提高效果

- 每班人數少,容易管理
- 加上學生程度相若,老師可以專心教學。
- 老師花響管理秩序時間減少,教學時間增加
- 每名學生得倒嘅照顧多左,整體學習效果提高

2)學生參與、興趣提高

- 課堂上,改變左老師單向授課模式
- 加入遊戲、搶答問題、分組討論等教學模式
- 學生有較多時間參與、思考、提問
- 學生學習興趣提高,對所教所學亦容易吸收
- 加上適量功課/温習,知識鞏固,無需不停操練

3)專科專教、老師投入

- 老師學有所長,只教最擅長嘅科目
- 教學出色,深入淺出,教學成效高
- 授權得宜,老師比較投入課程設計及日常教學
- 老師流失率低,好多老師都服務優才超過五年
- 師生關係融洽,老師主動幫助有需要學生,同學亦喜歡課餘揾老師傾偈

4)專家辦學、中西結合

- 李教授畢業於美國教育重鎮- Teachers College(Columbia University), 獲教育博士
- 李教授洞悉東/西方教育利弊,去蕪存菁,為優才設置一個優良課程
- 保留東方教育優點,如數學及德育,引入西方重思考/輕操練嘅教學理念
- 小學打好兩文三語及數學基礎,中學集中發展學科知識

5)課程創新、不斷優化

- 通過課程剪裁,騰出時間,引入科創、中史,生命教育、GT English等特色課程
- 提高學習興趣之餘,亦擴濶學生視野
- 每年檢討教學成效/課程結構,不斷優化
- 根據實際情況更改教學/課程,配合新學制/學生常模變化

每年G1同埋G4, 都有開放教室活動,家長可以入去課室觀課,親身睇下真正上課嘅情况。

小弟去過4次,都見倒老師教學生動,學生投入,有問有答,學習情緒高漲,同我自已舊時上堂嘅情況,有好大分別。

每年五月都有課程檢討會,李教授/陳校長都會出席,除左介紹來年課程改革,亦會聽家長意見。

中天英 發表於 13-10-6 16:27
4)專家辦學、中西結合

- 李教授畢業於美國教育重鎮- Teacher's College(Columbia University), 獲教育博 ...

其實響香港有幾多間中/小學,能夠有一個Columbia University嘅教育博士坐鎮,為學校出謀獻策?

小班教學,並唔一定會提高學習效果嘅;如果單向教學無變,小班帶黎嘅益處就唔多。

李教授響1996年創辦優才,就行小班, 係香港小班教學嘅先驅;咁多年黎,不斷改進教法,增加師生互動,增加學生參與,提高學習效果及興趣,成效彰顯。

真的很感謝前輩詳盡回覆!  到目前為止, GT已是我首選的學校, 希望我仔可以在這裡渡過一個愉快的童年!  

我係小一個面,  見到一間著名男校家長話該校前幾年成績落後, 但今年DSE成績進步了不少, JUPAS 係55.8%屬BAND 1B成績!  那GT 也屬 BAND 1B學校了...  

其實無需咁在意係Band1 A or B.  優中成績已經好好,而且仍處上升軌道。

我響樓下「優中Banding」里面,已經提供大量數據/分析,可供參考。

我認定了GT不會在意, 但一些只當作後備之用的家長會非常在意呢!