用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 太辛苦了,有無得轉校
樓主: octpig
go

太辛苦了,有無得轉校 [複製鏈接]

回覆:太辛苦了,有無得轉校

選校時唔知學校咁谷嘅咩?

我都見我附近的地區官津名校, 小一而家已10樣 (中英各幾樣, 做補充又幾版..)  不是假日前, 仲要中文默書一次 2課,  如果小朋友是不專心形, 拖拖啦啦的就真的好難.   同埋落後好可能不是一年可以追得回來的, 有時會長期落後.   

至於是否被老師罵哭我估真係一個個人, 始終老師要一個睇幾十個, 如果有個好落後的小朋友, 老師未必有時間同耐性慢慢等佢.   

不過轉校亦難, 不如睇多一個學期, 如果小朋友實在同學校的要求相差太遠, 轉校可能是一個好選擇.

回復 octpig 的帖子

你個囡間學校係咪好top 嘅學校?今年好多小朋友都派得唔好,難得入到一間好學校,同小朋友再一齊努力嚇。實在唔得唯有轉校。

10樣唔係日日掛?星期5一定過10樣,佢習慣左就會可以自己完成架喇.
我岩岩星期5果日都用左2.5小時同佢一齊做好晒11樣.
比啲時間佢習慣下啦,應該係你用佢都唔習慣囉.
Quiz好呀,等你知佢邊一方面唔得,同時上堂有無留心!唔係問題

係咪 St Paul Boys? 2 個朋友兒子情況同你講一樣

如果是谷的名校,家長要幫小孩提到早學小一課程。如果真頂吾順,只有轉間適合一點的。

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

升上一年級先個多月,小朋友未適應好正常,話哂都同讀左3年既幼稚園會有好大分別。如果你見佢好似跟唔上又或者好似成日比老師話,不如試下同班主任傾下,睇下佢響學校發生咩事了解下

我會覺得如一遇到困難就找exit, 你會pass 個乜msg 比你小孩,我係你就會試下共同誇過這難關先,之後再決定是否應轉校。

我都覺得要再比d時間佢

我囝學校都係平均每天10樣功課,星期五再多2樣添

唉~ 太辛苦! 唔好勉強!

試多半年仲係咁辛苦既話,搵過間普通d學校讀好過吧!

中途轉校真係好難搵,相信很多學校不會考慮,除非你找教育局幫手,不如努力試多幾個月,到明年才決定吧!

我仔同學讀區內名校,真的日日10樣功課,未計默書,仲要係學校1星期3日練習朗誦節D野, 小朋友在校廁所喊話掛住媽咪

唉~有d學校對小朋友的要求真是非一般的,我昨晚在group跟女兒的幼稚園同學的媽咪傾過(大家都剛升小一),她女兒的學校都是每天10樣, 11樣功課,有默測的日子要10點後才有得瞓。起初大家都不以為意,認為好多小學生都係咁啦。但後來佢whatsapp咗女兒的其中一頁功課給我看,我們都嚇了一跳,老師竟然在生字簿上狠狠的劃了一個大交叉,大大隻字寫著 "字體欠佳"。她問我們女兒的字體係唔係咁差,大家都覺得其實並不算差!!! 我覺得有d學校要求太嚴苛了,才小一啫,未過適應期就咁嚴格,而且可不可用鼓勵的方式叫學生改善字體,而不是次次都畫花學生的功課簿而評為"欠佳"?

我同意朋友為小孩轉校(當然叩門都會是出年的事),其實小孩入讀這學校亦並非家長的意願,是大抽獎派的。當時被派到第三志願以外的學校朋友已四出叩門,可惜沒有一間成功而只好接受吧。

我本來打算上來幫忙打聽下明年插班位的事,見到此條,禁不住要留言...

Yanamami  3、4月就考插班啦,要留意住消息,過左就無。  發表於 13-10-23 10:55

ami607 發表於 13-10-23 10:32
唉~有d學校對小朋友的要求真是非一般的,我昨晚在group跟女兒的幼稚園同學的媽咪傾過(大家都剛升小一),她 ...

打大叉真喺離譜。就算寫得醜,最多咪寫句“字體欠佳”咪算。而且鼓勵俾鬧更有效啦。小一仲有進步空間嘛~

ami607  對啊,雖然唔係自己女兒的功課簿,但見到比老師咁畫法,我都覺得心痛。另外多謝你的提醒,我會叫朋友留意著消息的了。  發表於 13-10-23 14:39

swcon 發表於 13-10-3 10:11
對,長痛不如短痛,我朋友有個經歷,由薄扶林神級女校排尾,日日同老師對抗,讀了一年轉了西環一級尾二級頭的學 ...

因我住這區, 可否PM 我學校名稱呀?

謝謝!

swcon 發表於 13-10-3 10:11
對,長痛不如短痛,我朋友有個經歷,由薄扶林神級女校排尾,日日同老師對抗,讀了一年轉了西環一級尾二級頭的學 ...

薄扶林?

have 神級女校 ma.... ???
.........No worry.... Be Happy !!!  : )

hadwinboy 發表於 13-10-3 11:49
如果是津校,尤其出名些少的,都有8-10樣,唔係新聞喎。日日比人鬧到喊,要搵原因,有啲小朋友是面皮很薄自 ...
yes ...

homework loading is really heavy in 津校......

.........No worry.... Be Happy !!!  : )

回覆:Yanamami 的帖子

我女小二,都試過要重頭寫過。當時攪到阿女無晒心機。我留言俾老師,話我會盡力幫助,但我女始終係小肌肉發展得慢,而且係年尾出世,要求改係要俾d時間。

‹ 上一主題|下一主題