用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 學之園幼稚園 幫大家了解學之園
go

幫大家了解學之園 [複製鏈接]

因為係 BK lee 到得過好多家長幫助,解答好多我既問題,所以我想將我知道學之園既資料,講出黎,比大家做參考。       (PN Interview)  學之園面試過程比較耐,大家要預左只係面試過程都 45 分鐘,未計等候時間,好彩當日 PN 面試,我早去 30 分鐘,佢地即刻安排面試,唔駛等到預定時間,所以當日我面試既流程都順利同快,完全唔駛等! 面試分三 part, 第一 part: 老師一對一面試部份,家長可以坐係小朋友隔離,用廣東話考小朋友對答同常識,問既都係生活上既野,平時同小朋友,每見一樣野都教同解釋便可,仲會考顏色,同拎住枝顏色筆問係乜野!拎住枝牙刷,問小朋友係乜野,公仔娃娃口渴,用乜野比佢解渴,刀叉湯匙逐樣問,枱面有好多野,未能一一盡錄! 第二 part轉入另一間房, 4個小朋友自己坐一行,家長坐小朋友後排,以英文問問題,考小朋友獨立性同主動性,小朋友主動行出去拎物件做 matching, 全部真實物件,唔係玩具假野,有奶,雪榚,麵包,生果,我果場,超多小朋友喊! 第三 part 轉入另一間房,校長接見 (我最欣賞),家長記得問問題,有老師在旁 mark 分,記住 lee 間學校好注重家校合作!報告完畢! 因為學之園係雙班主任制,中文老師同 net (native English speaker) 一齊授課,所以每班都會有 net 係課室,pn 已教 letterland (phonics),師生比例係 3:28, 開學期間,另有 2 名助教,正式上堂,我就唔知仲有無助教 學校好有 heart , 同有計劃,平衡係重點,希望家長不要過份偏重學術,中英文都要平衡,唔可以偏頗,同樣重要,課程統籌部門做得好,能夠愉快學習,緊密既家校合作,算係學之園特點!

學之園有好多 learning kits 比家長,開學已經比左中文字卡,英文 letterland cards, 數數目既遊戲樂 (一樣野包括顏色分辨,小肌肉訓練,數目 counting) ,letterland 書比小朋友 painting, 中文兒歌 (連簡單樂譜), 英文兒歌,每星期有中/ 英文歌  video 比家長 (係高年級小朋友錄製,校長話升上去後,每位小朋友都有機會錄影),另有中英文學校書本派發係屋企睇 (好似每2個月就派一套新書),中文書仲好有特式,如班主任姓黃,書入面老師又叫黃老師,書入面圖畫仲參照學校環境繪製,例如滑梯係一樣樣!因為我係 pn 家長,開學只有一個月,知道唔多! 2013-14  PN 學費 $4,400 X 12 個月,加一年 $1,200 書簿費 (學校每2個月,派一套親子遊戲樂),校服幾十蚊一套,書包係送既

88    0    0    0

回覆:DevilPig 的帖子

好詳盡呀,請問幾時會有開放日?收唔收八月bb?

引用:好詳盡呀,請問幾時會有開放日?收唔收八月

原帖由 hl10267 於 13-10-05 發表
好詳盡呀,請問幾時會有開放日?收唔收八月bb?
如果 pn, 青衣校今年無,最細七月,但即管一試呀,本身接受最細 8 月14 日報名!今年開放日 10 月 12 , 星期六

引用:回復+DevilPig+的帖子 不好意思,請問你指

原帖由 elisbus 於 13-10-07 發表
回復 DevilPig 的帖子

不好意思,請問你指青衣無是10月12日沒有開放日給PN學生嗎?
打得唔好,係今年 pn 無八月 B

引用:回復+DevilPig+的帖子 謝謝你的分享,請問

原帖由 elisbus 於 13-10-07 發表
回復 DevilPig 的帖子

謝謝你的分享,請問PN是否3月Interview?你小朋友平時是否一直有講英文 ...
屋企好少講,英文果 part , 老師有少少 body language , 而且 matching 係睇圖片加桌上用品一樣,就放入 shopping cart, 所以唔太難明!上年係三月 interview, 所以小朋友仲有幾個月時間成長,放心!

Can you share the workload of parents in handling homework in LH? I saw many complicated art works done by parents in the open day yesterday.  Very scary wor...

引用:Can+you+share+the+workload+of+parents+in

原帖由 mamath 於 13-10-14 發表
Can you share the workload of parents in handling homework in LH? I saw many complicated art works d ...
平時  PN 功課一星期只有一次,都係貼下相,貼貼紙,等,不難!開放日期間,功課暫停,會有親子勞作做,但都係 optional, 無時間者,可以唔做架!

引用:Can+you+share+the+workload+of+parents+in

原帖由 mamath 於 13-10-14 發表
Can you share the workload of parents in handling homework in LH? I saw many complicated art works d ...
我本來都唔想做親子勞作,因為唔計任何分數,無壓力架,只係想增加囡囡對學校歸屬感,又可以教囡囡勞作,所以都起左2間屋,起屋前都問囡囡意見,想起乜屋呀,教囡囡塗膠水,貼門,貼窗,過程真係好開心!

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

回覆 DevilPig 的帖子

可否舉例講下Part 2點考?因我平時很少用英文同BB說話?

Part 3好似耍填問卷,可否分享有什麼問題?  

Interview time is so long, how to handle BB as many BB are crying in Part 2?
Sorry for so many questions!

引用:回覆+DevilPig+的帖子 可否舉例講下Part+2

原帖由 sandrah 於 13-11-29 發表

可否舉例講下Part 2點考?因我平時很少用英文同BB說話?
英文果 part 係 matching, group in, 但逐個小朋友輪流,唔駛舉手,老師舉起圖片,叫小朋友出去,把桌上用品同圖片一樣既,放入 shopping cart, 跟住小朋友返回坐位,所以唔太難明!

引用:回覆+DevilPig+的帖子 可否舉例講下Part+2

原帖由 sandrah 於 13-11-29 發表

Sorry, 問卷問題真係唔記得,好似有問對當日面試流程既評價,同埋家校合作等!至於小朋友 interview 時,因為我個小朋友無喊,所以無 lee 方面經驗,但你試下 interview 前,比定心理準備佢,等佢唔駛見到咁多人緊張

引用:因為係+BK+lee+到得過好多家長幫助,解答好

原帖由 DevilPig 於 13-10-02 發表
因為係 BK lee 到得過好多家長幫助,解答好多我既問題,所以我想將我知道學之園既資料,講出黎,比大家做參 ...
請問如果屋企講中文,小朋友上堂會唔會有問題? 因為我見有家長話show n tell 同 story mama 要用全英文

引用:Quote:原帖由+DevilPig+於+13-10-02+發表因

原帖由 monkitkit 於 13-12-02 發表
請問如果屋企講中文,小朋友上堂會唔會有問題? 因為我見有家長話show n tell 同 story mama 要用全英文

...
Pn 已經有 native English speaker 班主任教英文,所以最好比小朋友接觸英文,家長唔講,唔緊要,可以聽下英文兒歌,睇下英文卡通片,或者睇junior Disney

回覆:monkitkit 的帖子

Show n tell is for k1 student. It will use english or can/pth. Teacher will give guide the kids to do show and tell.

回覆:幫大家了解學之園

Story mama can use any language subject to the book u choose. If u cannot find book by yourself, u can use the library book in school

[size=15.555556297302246px]2013-14  PN 學費 $4,400 X 12 個月,加一年 $1,200 書簿費 (學校每2個月,派一套親子遊戲樂),校服幾十蚊一套,書包係送既 <<<<< 我想問咁俾左書簿[size=15.555556297302246px]費, 仲有冇其他雜[size=15.555556297302246px]費要俾? 例如茶點[size=15.555556297302246px]費, 旅行[size=15.555556297302246px]費, ETC?? 你而家覺得小朋友讀成點??

‹ 上一主題|下一主題