用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 如果係你、你會點排?
go

如果係你、你會點排? [複製鏈接]

都知道學校唔係一定收、只係有心理準備同聽下意見。

阿囝係大b, 多野講多主見同好奇。
學習或者講模仿能力算高、但專主力較低。佢可以好快學識一樣野但唔可以保持好耐咁去學。

已經有一間邨校9成9收。但都想搵間好啲嘅學校。自己心水次序如下。
1. 培正
2.根德園
3.創價
4.崇真主流
但好似培正同根德園都唔係咁啱佢。
有無家長仔女都係比較活潑、但又入左培正/創價? 小朋友適唔適應到?

0    0    0    0

回覆:如果係你、你會點排?

點解唔考慮SC?

適應都要睇下父母如何manage.

Soka 愉快,活動,程度學卷kg來說算深(接小一的考慮),應合你意。

唔介意中中GE,我會選培正,一條龍,唔駛煩,升學壓力冇咁大,而且校風純樸。

樓主點解覺得培正/根德園未必適合你小朋友?是否怕需要坐定定?其實每間幼稚園都需要小朋友某些時候坐定定,以訓練小朋友應有的紀律,所以呢2間唔一定不適合你的小朋友。我知培幼因為是一條龍,課程唔谷,但根德園就會較谷。

我會除左仔仔的性格因素外,會睇埋屋企的STYLE,我個女都係活潑型及學習能力強,但可以坐定同聽人講,但因為我們都是自由型,放手比佢試,而照顧佢的人都一樣,反而佢的紀律係差一點。所以如果SC及KV,我會選KV,因為屋企已經係自由,學校可以幫手調節,以助佢到時上傳統小學/活動教學的學校都可以。

另外,KV雖然係紀律多點,但是我朋友個女讀緊,她說沒有BK說得那麼恐怖,但老師都很APPRECIATE APPROACH,不是很嚴肅及很死板那種。其實SC我知道會適合阿女性格多些,但其他因素與屋企太相似,未必對佢是好事。

另外,創價是HAPPY SCHOOL,培正上小學之後功課量很大。

alovea 發表於 13-10-2 23:46
點解唔考慮SC?

有認識嘅人仔女講過、自己認為唔太適合所以無揀。

MrBeast 發表於 13-10-3 09:34
適應都要睇下父母如何manage.

Soka 愉快,活動,程度學卷kg來說算深(接小一的考慮),應合你意。 ...

其實都好心儀創價、最唔啱係位置。
因為係嫲嫲湊、無媬母車啱就麻煩。

但當然會考左先。

abby0624 發表於 13-10-3 11:11
樓主點解覺得培正/根德園未必適合你小朋友?是否怕需要坐定定?其實每間幼稚園都需要小朋友某些時候坐定定 ...

阿囝返pn都無問題、只係傳聞培正/kv都係比較嚴肅上堂、所以想聽多啲意見。

abby0624 發表於 13-10-3 11:03
唔介意中中GE,我會選培正,一條龍,唔駛煩,升學壓力冇咁大,而且校風純樸。 ...

中中一啲都唔介意、英文堂上得好隨時好過普通英中。
但屋企人同事細路講緊、佢意見係有心理準備小三小四開始會好辛苦。

worldcat 發表於 13-10-3 13:18
阿囝返pn都無問題、只係傳聞培正/kv都係比較嚴肅上堂、所以想聽多啲意見。
...
我朋友個仔讀緊KV, KV比較著重學術, 功課頗多. 而且較少活動 (好似無學校旅行, 畢業禮都只係閉門形式: 家長都無得參加)

培正包上小學 (但要簽字放棄抽獎), 中學同小學其實只係"直屬"關係, 只收番約6成培小學生

rosebb 發表於 13-10-3 11:24
我會除左仔仔的性格因素外,會睇埋屋企的STYLE,我個女都係活潑型及學習能力強,但可以坐定同聽人講,但因 ...

情況相似、所以都無考慮sc.

聽你咁講kv都無乜問題、因為見到好多人都話kv好嚴、所以先有啲擔心。

創價除左位置問題、其他都好適合阿囝。有學卷又對我地呢類低收入家庭好有幫助。

如果小朋友活潑好動, 唔建議根德園.  因為根德園好講紀律, 同服從性.  我有朋友的小朋友考到, 都最終因為讀得唔開心, 而轉左校.

回覆:如果係你、你會點排?

其實返學始終都會講紀律,你覺得小朋友好動唔夠專注力就放棄呢類學校,咁你有冇諗過一上小學會點呢?相信大部分小學都一定講求紀律和秩序,除非係國際學校啦!某程度上我覺得紀律要從小培養,當佢習慣咗,到小學反而易適應,當一班小朋友都守規矩時,自己都好易受感染!我個仔都係坐唔定嘅人,專注力都好差,問佢學校嘅事都成日唔記得,出去上興趣班又郁身郁勢,老師都話佢心散,但喺學校始終會有少少驚老師,俾老師鬧過後,下次就會收斂下,所以唔好咁擔心住!

至於學校谷唔谷呢個問題,以我所見,大部分學校程度都深咗,無論津校定私校,可以做嘅就係出去補囉,冇法子,學校程度太淺亦非好事喎!

報晒又有0ffer先問啦... 間間都超hit....

‹ 上一主題|下一主題