用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖方濟各英文小學 圣方濟各(石硤尾)是否没有中学?
樓主: pino
go

圣方濟各(石硤尾)是否没有中学? [複製鏈接]

SFA 功課其實算多,平日都5到9 樣,測驗都計20%, 要有心理準備

回覆:圣方濟各(石硤尾)是否没有中学?

我見小朋友係最尾個堂class teacher lesson都做到一半以上喎,返到屋企一個鐘到都搞得晒,所以so far 功課又唔覺吃力喎。不過就真的教得快,所以好快默書測驗。

bearbear2003 發表於 13-10-6 18:08
SFA 功課其實算多,平日都5到9 樣,測驗都計20%, 要有心理準備
邊有9様功課咁多丫?

引用:聽聞小一開學要4K做iq+test,+us+that+true?

原帖由 acepno 於 13-10-07 發表
聽聞小一開學要4K做iq test, us that true?
係,可以選擇做唔做及已經比其他機構平

引用:Quote:小曳人+發表於+13-10-3+16:45+其實SF

原帖由 comemon999 於 13-10-03 發表
但有太多的測驗和默書
咁又不是太多,比起好多津校少,某些津校個個星期測驗, 再講我怕俾人覺得編幫SFA

有,不過係optional。我都無參加,iq高低我地做父母都係咁教養無分別,所以都無揀到參加,學校又無咩特別唔同喎。

cherry_bb 發表於 13-10-7 10:23
咁又不是太多,比起好多津校少,某些津校個個星期測驗, 再講我怕俾人覺得編幫SFA

...
我覺得呢間好公平,小朋友能力為準則。

cherry_bb 發表於 13-10-7 10:23

...
我都係,再講好似好 hard sell !

醒目開學勳章 貢獻勳章

bearbear2003 發表於 13-10-6 18:08

平日大約2-6樣 (連改正)
我試過最高記錄係8樣,一次咁大把!
但大部份日子真係得3-4樣,班主任堂又做咗d,所以功課方面比KG時輕鬆!

恐龍家

引用:Quote:cherry_bb+發表於+13-10-7+10:23+咁

原帖由 ha8mo 於 13-10-07 發表
有邊d津校個個星期測驗?
你揾資料經驗豐富,你有辦法知

回復 ricchlosc 的帖子

‘有啊,開學至今已有幾次9樣hw perday. class teacher lesson又借來教書,因為未教晒測驗範圍

回復 bearbear2003 的帖子

你小朋友幾年班?初小功課真係唔算!

你小朋友未到而已,p1 時家長已在家長會投訴功課太多,p3 都complain,   可能complain 完少咗

yuenkw  Thx  發表於 13-10-12 23:52

bearbear2003 發表於 13-10-12 20:26
回復 ricchlosc 的帖子

‘有啊,開學至今已有幾次9樣hw perday. class teacher lesson又借來教書,因為未 ...
我囝囝班未試過9様,8様功課好似得一次

回覆:小曳人 的帖子

我班試過10樣最多,但有3樣改正加一個ehomework,每班timetable唔同,認同少抄寫,而且都係o係學校做咗大半就屋企。

其實功課無想像中咁多, 有時試過得1-2樣,亦試過有兩、三次8-10樣(連改正),咁多通常係長假期前後。星期一至四平均半小時至個半小時能完成。默書雖然每個學期都有5-6次,但只計3次入成績表。如果小朋友夠專心,不太難應付。

may I ask 80% to band 1 Secondary School, then how about the other 20%? what secondary schools they were assigned? it is not shown in the web site.

please, hope some parent can help. Thx in advance.
‹ 上一主題|下一主題