用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 港大同學會小學 港同第二輪面試
go

港同第二輪面試

我仔是一月大仔,十月三日第一日去見,想問下其他大仔也是否早見?

luluhaha  不是,我仔大仔in12  發表於 13-10-1 22:25

我以為學校甘好心機去分,令面試公平一些

回覆:kiki1016 的帖子

不是呀。

醒目開學勳章 王國長老

學校睇學生不嬲無分大仔細仔, 每年都有細仔考到呀

phoebe_ming5    發表於 13-10-2 10:16

回覆:港同第二輪面試

我囡係細囡0810,都係10月3號上晝見

回覆:kiki1016 的帖子

可能係!我囡囡係細女10/22號見喎!要帶圖書,你仔仔是否也要自己帶圖書去玩遊戲呢?咁又會帶咩圖書呢?

大家加油

回覆:Charlotte_mom 的帖子

想請教Charlotte_mom:帶咩類型既圖書會合適呢個2nd interview 呢?謝謝

lily233242 發表於 13-10-1 22:59
可能係!我囡囡係細女10/22號見喎!要帶圖書,你仔仔是否也要自己帶圖書去玩遊戲呢?咁又會帶咩圖書呢?

...
我問個仔佢話想帶ort 的一本故事書,另外又話想帶巴士大全。我想最重要是小朋友真我喜歡那書,講得到是什麼內容同埋為何想帶它分享

group in 定一個in?

唔會將大細囝囡編一齊呱, 年頭同年尾有機會相差好大喎, 如果無分咁咪對細的有少許唔公平?

hellomayo 發表於 13-10-2 11:29
唔會將大細囝囡編一齊呱, 年頭同年尾有機會相差好大喎, 如果無分咁咪對細的有少許唔公平? ...
問題是上小學堂上聽書時老師也唔會按年齡分組wo,考試也唔會,所以唔關大細事,學習能力夠,自然會收

醒目開學勳章 王國長老

kiki1016 發表於 13-10-2 08:42
我問個仔佢話想帶ort 的一本故事書,另外又話想帶巴士大全。我想最重要是小朋友真我喜歡那書,講得到是什麼 ...

嗯嗯, 呢個係重點, 如果 (我話如果咋)waiting time時老師有留意小朋友, 見到佢拎住本書都唔願, 帶咩都無用啦

醒目開學勳章 王國長老

hellomayo 發表於 13-10-2 11:29
唔會將大細囝囡編一齊呱, 年頭同年尾有機會相差好大喎, 如果無分咁咪對細的有少許唔公平? ...

以我認知似乎無分齡, 因為收左都係一齊教......

Charlotte_mom 發表於 13-10-2 12:02
以我認知似乎無分齡, 因為收左都係一齊教......

但願如此..... 因為我個囡係11月尾的....

醒目開學勳章 王國長老

平常心啦, 起碼過到第一關, 証明學校唔係跟出生月份揀人呀

Charlotte_mom 發表於 13-10-2 12:02
嗯嗯, 呢個係重點, 如果 (我話如果咋)waiting time時老師有留意小朋友, 見到佢拎住本書都唔願, 帶咩都無用 ...

請問Charlotte_mom以你的經驗, 是否每人要輪流讀自己帶去的圖書? 或只是拿著書本簡單的介紹呢?
Thank you!
您的孩子不是你的敵人,當孩子表現最壞的時候,也常是他最需要幫忙的時候了。

如果我諗住去圖書館借會唔會覺得唔係咁好呢?

上年只問了書名而已.

最好讓小朋友選擇自己最喜愛的書, 上年我仔臨出門口都未選定, 帶了幾本到學校後, 臨 interview先選定一本當日最想看的帶上樓.

醒目開學勳章 王國長老

MyTeddyBear 發表於 13-10-2 12:35
請問Charlotte_mom以你的經驗, 是否每人要輪流讀自己帶去的圖書? 或只是拿著書本簡單的介紹呢?
Thank you ...

我兩個考時都無呢一round, 以經驗黎講真係答唔到
以我8返黎資料, 應該只需要普通介紹姐