用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 智能評估 K2開始已瘋狂自學 (更新 #30 加了片睇)
樓主: derek0811
go

K2開始已瘋狂自學 (更新 #30 加了片睇) [複製鏈接]

不知樓主有沒有你小朋友的最新progress? 我小兒也有差不多的情況, 但你的小朋友犀利很多. 所以很想知他在學校的情況. 老師有否投訴呢?

回覆:wu_ho_yan 的帖子

學校老師基本上沒投訴,更說他社交進步了。其他方面,他仍然很喜歡文字,依家已可作文,有時去完一些特別的活動,我們都鼓勵他寫日記。仍然飽覧群書,研究不同題材。

不過寫巴士路線的惡習仍然堅持,已成了一個活生生的巴士路線app, 就算去到外國旅行依然生效,搭一次已記熟人家的地鐵線,我們回程時,他帶路轉車,我們路線圖也不用再拿出來了,的確很方便。

回覆:K2開始已瘋狂自學 (更新

似有自閉症傾向  多加留意

你好, 樓主, 我囝囝都有類似情況, 不過佢仲細, 現在未足3歲, 最大分別, 係佢認唔到中文字, 英文完全無難道, 中文我要拆俾佢, 交佢點記, 不過教一次, 佢又會記得, 但所有中文字都要搵特點, 特質教佢認

又係超鍾意交通工具, 未夠15個月已經識20種交通工具, 我哋鍾意旅行, 佢好細已經帶佢去, 估唔到佢記得, 第一次飛係15個月大, 佢知, 佢依家仲記得, 有時同佢傾計, 佢會講番, 近嚟最嚇人的回答是佢記得我帶佢去過的一間舖頭, 佢記得邊到上電梯, 上幾多屠電梯, 我O咗咀!!!!

不過, 佢係NON STOP BABY, 不論係身體, 定係口, 可以5個鐘講唔停, 就算一個人自己玩, 都不停唱歌,

我打出嚟係想問, 我可以點做, 都幾大壓力, 怕帶得唔好, 浪費天分

回覆:K2開始已瘋狂自學 (更新 #30 加了片睇)

我仔仔現也是k3,情況同你仔仔各方面都差不多一樣,但程度無你的咁誇張,剛6歲了,發覺他的情緒波動突大(4、5歲時是進步了的),9月升小一了,正預備帶他作詳細評估,自孩子出生以來,自己也因他與其他小朋友的不同而好擔心,有時覺得他很special,但有時又像正常,只希望能經過適切的教導能令他正常成長,有時對他的過人能力真大感驚訝,但有時又教導得心力交瘁~想與你多作分享交流,如可以可pm我,多謝

我仔仔現也是k3,情況同你仔仔各方面都差不多一樣,但程度無你的咁誇張,剛6歲了,發覺他的情緒波動突大(4、5歲時是進步了的),9月升小一了,正預備帶他作詳細評估,自孩子出生以來,自己也因他與其他小朋友的不同而好擔心,有時覺得他很special,但有時又像正常,只希望能經過適切的教導能令他正常成長,有時對他的過人能力真大感驚訝,但有時又教導得心力交瘁~想與你多作分享交流,如可以可pm我,多謝

我女女的情況同你小朋友差不多,但無你小朋友咁叻。佢返兩歲班,要轉站坐第二條地鐵線,再轉東鐵。她不消一日就已經記得,第二日仲問返我係咪呢度轉車,仲有幾多個站,我有次專登行第二條路返學佢就話唔啱,但我無理佢。佢識講嘢時,已經可以將26字母調轉背,仲我講一個佢講一個。佢好鐘意將啲中文字調轉讀,例如荔枝角,角枝荔(唔係望住講)!佢好鐘意畫畫,勁鐘意寫字,好鐘意睇中文書,背詩背詞。我只怕佢係咪有啲自閉傾向?

仲有佢好鐘意砌積木,puzzle(只砌一兩次就記得擺位-最初大約20-30塊)
脾氣,好硬頸,做唔到既嘢會發脾氣。有時唔係好聽人講

derek0811 發表於 14-5-18 01:29
學校老師基本上沒投訴,更說他社交進步了。其他方面,他仍然很喜歡文字,依家已可作文,有時去完一些特別的 ...
咁叻仔,小學讀d咩学校適合?

我小时候妈妈也说我记性很好,小学前几年常常考一百分,或99.98,但是慢慢长大,家里人做生意,没空教我,我也就不怎么喜欢读书了,以前也没有培训班。所以家长一定要跟着小朋友的进度一起培养才行,不然到一定程度,他就会不想学习。楼主的小朋友真的很棒,加油

其實真係要去做評估去eliminate the possibility of having autism or any others.  最怕資优外有其他問題

想問你仔係唔係唔會畫平常小孩的公仔畫?我仔畫的很多是地圖,floor plan, 樓的設計並標明層數!最近他畫了line chart, 有x,y axis , 有標scale 和grid line! 個scale 有小數,有負數。佢快五歲。我好擔心佢去考小學,會唔會比老師覺得怪?但這些「畫」佢才畫得豐富,佢畫那些公仔畫係十分差的!

回覆:iamadc 的帖子

係呀,畫畫好肉酸,製圖表就OK,佢好喜歡圖表的東西,最近更在硏究陰陽燭走勢圖-_-!

小寶貝兒    發表於 15-9-18 23:31

引用:係呀,畫畫好肉酸,製圖表就OK,佢好喜歡圖

原帖由 derek0811 於 15-07-09 發表
係呀,畫畫好肉酸,製圖表就OK,佢好喜歡圖表的東西,最近更在硏究陰陽燭走勢圖-_-!

...
股神呀!那麼考小學會不會有問題?好多小學都要畫畫

引用:回復+derek0811+的帖子 咁過哂時唔識好過

簽名被屏蔽

樓主請問你地家族有冇類似高iq人士?又或媽媽懷孕時食得咩多補腦食品?

另外雖然我唔係資優,不過可分享小小細個上堂時心得。因為我鍾意數學,所以中學時愛在老師教前自己睇教科書學,到上堂老師教完要做堂課,自己一早做晒唯有做下一課,因為怕悶,所以如果小朋友都有上堂怕悶嘅問題,唯有額外揾練習佢做。

見到有留言指可能是自閉證,如果真係有,應該點做呢?

puichingforsure 發表於 15-9-4 02:00
最重要的是樓主的小朋友的自學能力很強,如果你話係樓主夾硬要小朋友學就話有問題啫,我唔明你點解話唔學好 ...
因為功利主義黎講, 有部份人只會畀小朋友識得對考試考學校有用既野, 所以就算小朋友某樣野叻到世界第一對呢種主義黎講都係無謂, 有個笑話係, 美斯生於香港都係廢青, 不過應該只能苦笑
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

似乎有過目不忘之本領!利害!

可否告之入了那家小學?

‹ 上一主題|下一主題