用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 計數大意有得救嗎?
go

計數大意有得救嗎? [複製鏈接]

小朋友五年級, 數學成績較差, 常常因為大意, 每次都被扣10分左右, 好激氣

請問有咩方法可以令佢可以小心D!!!
   1    0    0    0

回覆:計數大意有得救嗎?

以數學科來說,唔明可以補習補到明,唔小心 只可以狂操做到小心,熟能生效,沒其他辦法。另外,若是性格問題,本身是一個大意的人,除非很喜歡數學,否則不要要求太高。

我己經要求不高, 有7字頭都好開心. 响屋企做佢就識但測考時就大意計錯等等, 真係估佢唔到嘅錯都會發生.

己經成日提醒佢要注意D咩, 真係好失望補習亞SIR都話要做多D數先得

有時可能係測驗考試嘅氣氛令佢緊張 都會出現錯失 所以唔好要求咁高 唔好俾壓力佢 等佢軽鬆啲可能會好啲!

swcon    發表於 13-10-2 11:43

如果佢一般的70幾分,咁被扣嘅分都係多數大意的話,可能要叮囑佢每次都預留時間複卷,細心從頭check卷一次,唔好做完就算,5年班夠成熟去自我檢討,唔樣被扣分太唔抵!

以我女上年小一來說,考試45分鐘做9版試卷,要全部覆卷未必能做到。反而在他常犯錯的題目上,剛做完那題,立刻檢查多一次,當是覆卷,效率更高。其他少犯錯的題目,待有時間剩餘才覆。

swcon    發表於 13-10-2 11:43

irischowys 發表於 13-9-30 23:33
以數學科來說,唔明可以補習補到明,唔小心 只可以狂操做到小心,熟能生效,沒其他辦法。另外,若是性格問 ...

唉...我個仔K3開始數學無乜操只係學珠心算, 因為一來唔想佢太辛苦,二來覺得中同英要自小浸, 數學小學都淺可以自己教買EXERCISE比佢操, 三來覺得數學明就明, 但係佢數學係比較差因而令佢唔鐘意. 比佢再出面讀多一科(因為己讀緊公文中同英)又要做功課又好慘咁, 以往考試都有8X分既. 升咗小二小一既好似又唔記得晒. 做功課成日唔小心, 列式個D無一次係無錯, 橫式同直式可以唔同數字, 一係錯FORMAT....唉唉唉..

回覆:jojoplanet 的帖子

ac917 發表於 13-10-2 07:44
如果佢一般的70幾分,咁被扣嘅分都係多數大意的話,可能要叮囑佢每次都預留時間複卷,細心從頭check卷一次 ...

係就係五年級, 但佢心智同行為都唔似囉!! 佢做得慢冇可能傱頭CHECK一次, 以後要叫佢邊做邊CHECK, 我成日講唔好心急, 要啱唔要快, 十題啱一半好過十題錯哂!!

sengayy 發表於 13-9-30 21:45
小朋友五年級, 數學成績較差, 常常因為大意, 每次都被扣10分左右, 好激氣

請問有咩方法可以令佢可 ...

我们小时候就是打出来的满分。不过我觉得不适合现代教育。我觉得可以鼓励孩子自己检查,养成检查的习惯和方法。比如我看到有错,那么他自己检查出来有奖励,我告诉他那么他就有惩罚。 一般检查还会错是因为(1)检查的方法和做题方法是一样的,所以查不出来错误。应该去让他学会用另一种方法来演算。比如简单的加法题目,用反过来减法验算。五年级,不知道学到什么程度,不过都是可以用逆向方法来验算。(2)另外就是读题错误,那么这就要训练他的读题能力,可以让他在练习的时候就在题目的关键词下面画线,找关键词。我觉得家长只是批评和提醒他不要粗心作用不大。还是要和他一起找到改进的方法,让他建立信心,习惯检查。基本‘粗心’的小朋友自己考试错了,等拿到成绩的时候仍然不清楚为什么自己会错。

swcon    發表於 13-10-3 13:53
swcon    發表於 13-10-3 13:53

obyau16 發表於 13-10-2 10:56
會唔會係有壓力所以搞到咁,試下係學習過程輕鬆小小

佢未返K1時(2歲幾)我同佢出入成日數樓梯, 數咗佢1-10,11-20, 當我講21,佢就知道後面係22,23,24.....跟住我講30,31, 佢又識32,33.....覺得佢都有D SENSE...點知真係計數時佢就亂晒籠咁.....其實佢個人成日好貪玩又無乜自信,叫佢做多D題目又唔願做, 咁自己就無乜進步,咁個人又無乜信心....惡性循環

回覆:計數大意有得救嗎

数学大意很多好叻計数的小朋友都有,我每次考試前都是提覆数,但每次错都是令人發笑,单位等等,我已没气再說了。一

jojoplanet 發表於 13-10-2 17:36
佢未返K1時(2歲幾)我同佢出入成日數樓梯, 數咗佢1-10,11-20, 當我講21,佢就知道後面係22,23,24.....跟住我 ...
如果你的孩子学习数学是为了做作业,考试。相信他也没有兴趣。不如将数学融入到游戏中,先培养兴趣,让他觉得数学是一个生活的需要。比如:小一的话,可以玩儿买卖东西的游戏,算错了就亏本了,谁赚钱多谁胜利。要看你的孩子多大了,数学基础到了什么程度,游戏的设计要适合。他在玩儿的过程中把基础打好,换到课本上就只是将会的东西记录下来。早点儿培养兴趣容易。等学到中学的时候,他学的东西已经不是简单游戏可以帮助他学习了。不过也不能要求孩子什么都面面俱到,什么都会。

sylviakk 發表於 13-10-3 15:40
如果你的孩子学习数学是为了做作业,考试。相信他也没有兴趣。不如将数学融入到游戏中,先培养兴趣,让他觉 ...

有架.我地食完早餐會比張單叫佢計幾錢, 跟住話我比幾錢會找番幾錢, 初初OK而家唔鐘意啦. 不過試下同佢講係日常生活都要識佢避唔到先.

‹ 上一主題|下一主題