用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: wwsugar
go

SPCCPS面試後感   [複製鏈接]

回覆:SPCCPS面試後感

謝謝你的分享,請問你可以多分享你女兒入讀此校以來她的感覺嗎?

gwengwen 發表於 13-10-13 01:55
去年我們分別參加了神級女校和SPCCPS的面試, 可以在此分享一下:

我們最初Target是女校, 因為SPCC講明七成 ...
可否分享一下入讀後的感想,是否和之前一樣? 你知la, 拍拖時和結婚後都好大分別架ma.

SPCCPS今年第一輪面試已完成,但大家有無發現一個較特別的情況,小兒面試後表示沒有抽卡問學術問題,老師只是和他傾計,問了很多生活上事情,最後玩了小遊戲,正如樓主所言,面試是了解小朋友日常生活,與家人關係等。但我知道有其他小朋友是抽卡問學術,反而傾計的不多。不知大家有沒有發現此不同之處呢?

引用:去年我們分別參加了神級女校和SPCCPS的面試

原帖由 gwengwen 於 13-10-13 發表
去年我們分別參加了神級女校和SPCCPS的面試, 可以在此分享一下:

我女兒在SPCCPS就讀,我的感覺和你一樣!

gwengwen  Great to know that! My girl is so happy everyday in school too!  發表於 13-10-13 14:32

gwengwen 發表於 13-10-13 01:55

謝謝你的分享,讓我們看到,看學校時應該看的是什麼。為你女兒感恩,有識諗的父母,有適合她的好學校。

引用:+本帖最後由+gwengwen+於+13-10-13+01:59+

原帖由 gwengwen 於 13-10-13 發表

補充一句: 敬請不要PM問2nd interview內容, 一來為大家公 ...
你以為個個一樣??
冇可能架…校長係同你頃解啫……

太多心又太防其他人…
對自己並冇太大好處!

知己知彼百戰百勝

引用:Quote:原帖由+gwengwen+於+13-10-13+發表本

原帖由 lin051051 於 13-10-13 發表
你以為個個一樣??
哩幾年見到網上討論嘅人言論好巴辣…
唔準咁樣又咁樣…

我小朋友已經好大了,當年考嘅時候
網上嘅家長大家嘅心態都係好有心…
好肯為小朋友…

當人哋嘅小朋友考到而自己冇時,都可以真心祝福…

當有人面試左一間出來…都會大方係網上提醒未in 嘅家長同小朋友。
係當時…係網上,你見到好多温馨的鼓勵說話……

但而加………

引用:Quote:原帖由+gwengwen+於+13-10-13+發表本

原帖由 lin051051 於 13-10-13 發表
你以為個個一樣??
同意

引用:Quote:原帖由+lin051051+於+13-10-13+發表

原帖由 bbalau 於 13-10-13 發表
同意
年年都有3000 人面試……
3000全部都唔講出去??

冇可能

年年都有200 人入2nd in...
坊間…大家都知間學校嘅做風

校長係同家長頃計…同daddy mommy頃教育小朋友的方式
短暫嘅頃計…睇係彼此可唔可以互相配合到…

同時…觀察小朋友。

就係咁簡單…

冇咩技巧…
全係睇校長當時想法……

講真

入到200人裏面…已經都係叻仔叻女la..

所以個個都有機會…

校長唔選你…係因為位,淨係140 人。
一定會有waiting 嘅…

waiting唔係唔叻…
係運氣唔夠好

希望你都會有間更適合你嗰小朋友。

加油!!

Avanti/ Mr. Beast:

Interview後我們係覺得校長老師也很有愛心, 很在意小朋友的德育教育。現在讀了個多月, 更感受到學校對學生的關顧, 老師對家長和小朋友的support也很好。大家說得對, Interview時沒有很多學術的問題, 只簡單問下中文字, 其餘都有關日常生活的小細節, 從微細之處去看看小朋友的性格, SPCC因為老師:學生係3:28, 所以照顧得好周到, 每一科都會將不同程度的學生分別指導, 拔尖補底, 我諗這是他們今年IB和DSE都係80%以上係超優異成績的原因 - 不是個別的抽出尖子, 而是希望每個學生都被培養出潛能。

可以講句, "沒有嫁錯人", 哈!

MrBeast  Thx  發表於 13-10-13 14:26

回復 lin051051 的帖子

多謝你的意見, 無錯3000幾人一定會講, 而我舊年都有在interview後詳細post晒兩間神校的面試過程內容比後人參考, 唔知係咪一樣, 但可以有個心理準備。

可是我只想話, 成功考入不是因為特別勁或者有咩心得, 我唔想個個以後PM會有心得提供可以"比到料"你們的2nd interview, 因為2nd round我都係傻下傻下, 傾計都係校長主導, 只可以share一句, 面試準備不是一朝一夕, 其實大家心中的"好學校"都係期望小朋友在"持續"的關顧下成長, 家長和小朋友和學校信念一致, 你就會被選中, 這不是能"train"出來的, 由心的對話, 可能會令校長對家長和小朋友另眼相看。

我覺得"神校s"的優點是資源較多, 學生視野比一般學校闊, 但單論學業、運動等個別項目, 未必有任何一間dominate。中小學成績不代表一切, 我中學時代有個僅有15分升中六的同學, 她最後反而是CU一級榮譽畢業的, 希望作為家長的我們, 眼光也放遠一點, 入到咩學校也不代表什麼。

討論區是分享的地方, 沒有人會本著壞心腸上來害人, 如果每個人少少意見就批評, 我諗對後來者只會有壞處沒有好處。

gwengwen 發表於 13-10-13 14:32
回復 lin051051 的帖子

多謝你的意見, 無錯3000幾人一定會講, 而我舊年都有在interview後詳細post晒兩間神 ...

我非常認同你哩篇發言,亦都好贊同你說的!
其實我都時常同我fd講,無論讀邊間小學,其實都係為左將來可以入讀u

當年,我大女要面試考小一時,得到好多前輩家長的無私分享,我好感恩.我記得好清楚,當年有位家長同我分享
好多人原本可能係好朋友,但為左子女面試 反面會傷害彼此感情.
所以她教我,唔好小氣....因為知己知彼,百戰百勝,A校可能你考左先....但B校可能系其他人考佐先..
你避我...我避你..大家都沒有好處...系唔系??

當年,就算在網路上個個家長都係好好人...好和諧.

其實我都系SPCC家長.有時見到網路上好多要面試0既家長誤解SPCC,我心裡面都覺得好唔舒服.
入到裡面先會知道,其實間學校真系非常好!

3000多人考,唔會淨系140人系最優秀0既,學校只不過系揀最適合哩間學校0既人.考唔到絕對唔系小朋友差,
實在系學位唔夠分呀!!!!
盡力而為!!!各位小朋友同家長加油!!

lin051051 發表於 13-10-13 17:54
我非常認同你哩篇發言,亦都好贊同你說的!
其實我都時常同我fd講,無論讀邊間小學,其實都係為左將來可以入讀 ...
我都係咁諗,我仔好鍾意呢間,我話得140個位,如果有150個人都係好乖好叻,咁有10個入唔到而你係其中一個,就沒法子啦,天父一定會安排合適你的學校的。這只是一個比喻,沒有第二次面見,沒有取錄的小朋友,不代表不叻的。但入到的,我不會說他們是靠家底,希望各自都能開心成長就得了!

may I know if your kids met 1 teacher or 2 teachers in the interview?

回覆:SPCCPS面試後感

My kid said only one....and only ask one question...

c-wong 發表於 13-10-13 21:35
may I know if your kids met 1 teacher or 2 teachers in the interview?
有啲一位老師對一位小朋友,有啲兩位老師對一位小朋友。

回覆:c-wong 的帖子

my son said two,  one for Chinese and another one for English. He said he couldn't answer some questions, so,  I guess no chance for 2nd round.  Good luck to you all.

回復 甘恩 的帖子

thanks. my daughter said she went in 2 rooms.  1st room with the group of 5 met 3 teachers, 2nd room 1 on 1 many questions.

c-wong 發表於 13-10-13 22:08
回復 甘恩 的帖子

thanks. my daughter said she went in 2 rooms.  1st room with the group of 5 met 3  ...
我小朋友講3個小朋友合力看圖砌火箭,之後1對1傾計,無問學術。大家面試都有啲不同。

回復 甘恩 的帖子

I could see some batches only 3 kids, mine had 5 kids.

‹ 上一主題|下一主題