用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: wwsugar
go

SPCCPS面試後感  

回覆:erniec 的帖子

同意呀!我每次見亞仔interview 完走出來都笑笑口就ok啦,亦冇再追問佢考啲乜,答成點。

erniec 發表於 13-10-2 11:16
回復 wwsugar 的帖子

我眼見身邊朋友為小朋友考小一好大壓力,又發惡夢,有時睇BK有見有D父母好大壓力,賽 ...

好有同感呀,我覺得你看得很透徹。

其實人生真係有很多的挑戰,讀書只係其中一部份,太重視得失、成績,小朋友如何都感染埋,咁點樣可以面對未來更多的挑戰。

做父母真係要學,自己做好個榜樣先,更勝面試班不知幾多倍。

其實我都做了最壞打算,如果派了一間不大心儀的學校,都會開開心心去適應,最多自己多啲教個小朋友,補足學校較不足的地方。

祝各位小朋友,開心輕鬆地去面試,開心地回家,遲啲開心地收信同註冊﹗

miaomama    發表於 13-11-27 15:49

我好同意你所寫的野, 但其實同SPCCPS"面試問題"無關, 我諗你個題目改錯左了
SPCCPS面試所感岩D

回復 wwsugar 的帖子

"最壞打算">你又點知係最壞呢?世事無絕對,who knows!加多一點正能量給自己吧!

"心儀"從來都係從父母angle去睇,但真正讀書既係小朋友,我覺得絕大部份既學校同老師都係有心想教好小朋友,只係好多人會用成績獎項黎去評價一間學校是否成功,教育既責任學校老師只佔一部份,家長先係影響小朋友最深遠既人,所以如果要去諗學校俾到咩個小朋友,我覺得作為父母應先諗下自己可以俾到D咩俾小朋友。小朋友佢地既世界好簡單,好直接,同埋佢地好懂得適應環境,比大人要強得多,無論去到邊間學校,佢地都一定會可以開心學習,認識新朋友,佢地要既係父母既支持,life can be simple!

wwsugar,希望你唔會覺我我好多口水好鬼長氣,我好開心可以係度同大家share一下我既睇法,我真心希望BK既家長可以放鬆多一點。

回復 erniec 的帖子

不會長氣,你會花時間打咁多字,和大家分享一些有意思的看法,是一件很好的事。

我很同意你的看法。其實小朋友很容易適應,什麼學校都可以開心。當然有得選擇的話,我真的心儀比較配合我仔仔性格的學校,不過任何事都有兩面,和他個性不同,可以係一個成長的契機。所以平常心就可以,加上我有信仰,已經把事情交託天父了。

希望大家都可以坦誠分享,為有心的家長,打開不同的角度看選校、教育,就是幫助到大家的小朋友了。

回覆:SPCCPS面試後感

wwsugar 發表於 13-10-1 16:29
相信一打呢個topic出來,一定點擊率很高。
我不是有tips可以給大家,請大家高抬貴手,不要pm我或叫 ...

你已經掌握成個遊戲的重點

醒目開學勳章 王國長老

記得幾年前去簡介會。講真丫,以佢呢d級數,明知簡介會家長十個有8個好快變路人甲(仲要係無關係人仕果一場)。但老師真係非常友善,我遲左無位坐,老師幫我搵位,帶我去坐,整開條布簾仲因為我睇吾清楚個台而致歉。印象真係一流

它是唯一一間吾收報名費的!

仲要報咗名唔show up 學校會主動打電話來跟進,真係好impressive

回覆:meloeskie2 的帖子

可以改面試時間嗎?

我去完簡介會都覺得老師員工都好nice, 中小學校長講嘢其實都幾平民, 絕對感覺唔到傳聞中的白鴿眼。 白鴿眼的可能只是部份家長。

回復 556699 的帖子

我都覺得係咁

醒目開學勳章

記得三年前小朋友去in, 佢係小組中最快出返來,我覺得冇希望點知最後得左。之前很多傳言說小朋友in得越耐就越有希望,其實並非如此,個人覺得只要家長做好准俻,小朋友充滿有自信,不要輕信傳言,坦然面對就可以了。

回覆:556699 的帖子

這是很好的面試模式,其他學校學習下就好.

大家當中小孩尚未面試的,我有以下提示:
1)小孩開始被叫入場時間可能比面試信時間早半小時,故此真的要早十五分鐘到達;
2)小孩面試所用時間不一,有的一個小時不夠就經已完成,最久的我見到有接近兩小時。

係重視小朋友嘅品德同價值觀

是否如第一輪是見校長,機會便會大些?

引用:是否如第一輪是見校長,機會便會大些?

原帖由 tumtum 於 13-10-04 發表
是否如第一輪是見校長,機會便會大些?
見校長可以落第, 唔見校長亦可以獲取錄, 諗咁多做乜, 有得2nd int先算。

harrybb2008    發表於 13-10-4 09:34