用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

SPCCPS面試後感  

相信一打呢個topic出來,一定點擊率很高。
我不是有tips可以給大家,請大家高抬貴手,不要pm我或叫我pm你們。但我真的有些感受分享。

我只係一個小市民,不是有任何關係人士。沒有交portfolio。

由交表到interview完,我都覺得spccps這間學校的職員很有禮貌。而且全個過程,根據小朋友回報而分析,很能真正看到小朋友的資質、品性,絶對不是看家境。

很想提出,真正重視教育的父母會明白,屋企有錢冇錢、學幾多興趣班、父母做什麼職業、portfolio精彩與否、英文是否流利,識寫識認幾多字,和教好一個小朋友,沒有直接關係。

不要以為,入到名幼稚園,可以提高入名校的機會,其實不然,資質好的小朋友,比較多入名幼,因為資質好,比較多入名校。資質較一般的小朋友,就算入名幼,可能都是入不到名校。資質好的小朋友,屋村幼稚園都有入名校的。
資質較一般的小朋友都可以表面上成績很好,portfolio很多活動,因為父母做了很多努力,但是未必過得了面試的考驗。

不過這都是我個人的看法,或者很多人都不認同。

真正重視孩子的父母,重視的是小朋友的品德、健康,尤其是價值觀,才是最重要。學術只是其次。他們會以小朋友的需要和意願為重。
如此明智的父母,會明白,早期教育其實是父母做的,不是學校做的。

100個小朋友當中,必然資質有點高下,較差的沒有什麼大不了,天生我材必有用,不論入不入到名校,小朋友是什麼資質,我們的孩子一樣是珍貴的小寶貝。你們覺得是不是呢﹖

miaomama  agree  發表於 13-11-27 15:45
maynjune  "資質較一般的小朋友都可以表面上成績很好,portfolio很多活動,因為父母做了很多努力,但是未必過得了面試的考驗。"

媽媽, 你很清醒呢  !   讚  !   發表於 13-10-4 09:09
Cutemom0808  Agree  發表於 13-10-2 09:01
lin051051  非常同意,我都有li種感覺。丿丨  發表於 13-10-1 21:55

回覆:wwsugar 的帖子

回覆:SPCCPS面試問題

Agree. 我一直相信名校int小朋友自有其法則,所以神級學不用考很深的學術亦不會要求小孩用英語說故事,簡單地和他面談已看到誰的資質較好。

係啊,我覺得不如把重點放在多點陪吓小朋友,多啲身教和生活上的教育,對孩子更有益。
因為我覺得,spccps面試,是操練都沒用的。阿仔同我講番,我發覺有條問題,冷門都任何人發夢都估不到。好多問題,很日常生活,而且會有不同的人都問他,我相信主要是看小朋友的言行舉止,身體語言,咬字表達,眼神自信,禮貌教養,個性這些。答得啱不代表一切。
有心去考的家長,不如教育一下這些方面,好過執著於世襲比例呀,機會率呀,報名人數呀,是否校長in呀呢啲表面東西。

醒目開學勳章

EK 家長素質真係越嚟越高!大家記得上咗岸都要得閒幫下新手呀!

gwengwen    發表於 14-1-12 16:16

同意考到名校一定有的資質係學校中意架。但考吾到吾叫資質差。有的小朋友細個語言環境好,周圍都有人同佢講,但有的小朋友本身屋企少人。好似外國回流家庭,少同人打交道,同埋性格係保守同慢熱的。依的面試一定蝕底的架。吾代表學野吾叻。

2Bwed  我就係响英國回流K2,父親外地工作+全職母親,由婆婆湊,自細無人同我講野,升小一時呀媽帶我in過幾間名校   發表於 15-10-8 17:23
birdbird  小兒正是此類小朋友!!! 慶幸的是給我們找到了一所合他的學校.  發表於 13-10-9 19:38
lin051051  正確!  發表於 13-10-1 22:03

其實我不嬲都覺得…面試係捒適合學校嘅小朋友。
考唔到…唔代表小朋友差…而係人哋覺得你小朋友唔適合……

Juliaqq  agree!!  發表於 13-10-2 18:56

仲要只係嗰一段時間唔適合,過多兩年可能唔同晒,成個開竅都唔定。

引用:係啊,我覺得不如把重點放在多點陪吓小朋友

原帖由 wwsugar 於 13-10-01 發表
係啊,我覺得不如把重點放在多點陪吓小朋友,多啲身教和生活上的教育,對孩子更有益。
因為我覺得,spccps ...
絶對同意,所以我成日話SPCCPS和DBSPD呢兩間的面試,你話易又得,你話難又得,易在根本唔考學術,但亦難在冇得操練,讀面試班衰多幾錢重。

我都相信有經驗的面試老師會一眼看出龍與鳯!
但我真的想希望在此會有一位名校老師說說如何看!

唔知有冇過往的post 可以參考呢?

babyjoyce 發表於 13-10-1 21:50
同意考到名校一定有的資質係學校中意架。但考吾到吾叫資質差。有的小朋友細個語言環境好,周圍都有人同佢講 ...

我覺得慢熱和保守不是問題,有時只係揀對象來交流,不代表會十問九唔應,身體語言都係一種回應。我仔就是這樣,我們是單親家庭,多數是得我兩母子日對夜對。他見完很開心很多說話,因為覺得啲人不是想單單考他,是想了解他。仲有,係有即時遊戲式教學(小朋友覺得係玩),仲要係有求知和學習興趣的小朋友才特別enjoy的遊戲,真係一玩便知龍與鳳,仔仔同我講玩法我都覺得很妙。不一定要很識表現和說話的。

特別聲明,我不是暗示仔仔面試表現好,只係開心,一間咁名的校,可以俾我呢啲社會地位低但珍惜教育資源的人,都可以來見得咁公道,仔仔又咁開心,好安慰啫。

irischowys 發表於 13-10-1 22:33
仲要只係嗰一段時間唔適合,過多兩年可能唔同晒,成個開竅都唔定。
不錯,小朋友是有發展階段的,有經驗的老師,很易看出孩子是否符合他年紀的發展階段。所以有些家長怕細仔細女會蝕底是想多咗了,不用留都刻意留級,更係不需要。

回復 wwsugar 的帖子

而家仲有人未考,你說出來不公平。

等1st in完結,可否分享遊戲怎麼妙?

wwsugar  個遊戲就係妙在,仔仔識玩,好like,但我唔明亦唔識玩囉,哈哈。  發表於 13-10-2 08:18
wwsugar  其實我只係講有遊戲同問題啫。玩什麼問什麼都沒講,不用擔心啦。  發表於 13-10-2 08:16

你講得很好,十分同意。介不介意告知你仔仔係咪入了此校?

wwsugar  要到十一月才知有冇第二次面試,希望有啦。不過冇都好開心,仔仔開心就得。  發表於 13-10-2 08:28
wwsugar  多謝你的祝福,我仔仔只係芸芸面試小朋友中的一個,很普通,只不過識回報番過程,我有點意見俾大家參考吓,不必顧慮太多表面的履歷,浪費心思  發表於 13-10-2 08:24

醒目開學勳章

引用:其實我不嬲都覺得…面試係捒適合學校嘅小朋

原帖由 lin051051 於 13-10-01 發表
其實我不嬲都覺得…面試係捒適合學校嘅小朋友。
考唔到…唔代表小朋友差…而係人哋覺得你小朋友唔適合……
...
同意每間學校會揀選適合他們的學生。好像我女讀緊的幼稚園,她的同學們都比較詩文,而且給人的感覺很相近,而我姨甥是活躍型,收她的學校都是活動教學的學校。

回復 bbcarrot 的帖子

你們都說得很對啊!

D學校每次都要見咁多學生,一定出動晒所有老師,咁人唔係機器,每個老師都有佢既個人觀感,仲有interview既時間,每組小朋友既年紀背景,如好scientific去諗件事,實在有太多factors會影響一個面試既結果,所以實在唔需要太在意同緊張個結果,總之小朋友每次面試完都能開開心心走出黎,咁我覺得已經好滿意,其他既野就平常心。

erniec 發表於 13-10-2 10:10
D學校每次都要見咁多學生,一定出動晒所有老師,咁人唔係機器,每個老師都有佢既個人觀感,仲有interview既 ...
能以平常心和正確的態度面對未知和得失,你的身教實在是非常好。

回復 wwsugar 的帖子

我眼見身邊朋友為小朋友考小一好大壓力,又發惡夢,有時睇BK有見有D父母好大壓力,賽前既準備賽後既檢討,我都感到好無奈,唔明點解我地呢一輩既家長要攪到自己咁大壓力呢? 認真去為小朋友準備升小係需要,但唔應該將升小睇到好大件事咁,人生實在有太多challenges,如果作為家長都將得失看得咁重,仲有漫長既日子要同小朋友共同面對,漸漸小朋友都會感到果份壓力同父母對自己既期望,何必呢?我唔係咩名校出身,但身邊同學都好努力,宜家每個人都有所成就,我家姐既小朋友讀書一D都唔叻,會考O分,但佢明白要為自己搵一條出路所以走去學西廚,讀一年fulltime,臨畢業已有酒店offer,宜家有幾好prospect,所以讀書只係一個訓練獨立思考既過程,只係現今既父母有經濟能力,more educated,唔希望小朋友會比自己差,我唔敢講我自己一定無呢個諗法,但會時常提醒自己,小朋友都係一個個體,我地唔可以硬將自己諗果套放係佢地身上,做父母真係要學架。

miaomama    發表於 13-11-27 15:49
Joe8889    發表於 13-10-3 18:43
happy_lavender    發表於 13-10-3 16:37
harrybb2008    發表於 13-10-2 11:49