用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 優才 call for 2nd
go

優才 call for 2nd [複製鏈接]

各位優才家長

你地好!!  
請你們指教一下,剛剛收到優才電話叫小女星期6 到MK 2nd in, 之前小女是 1st waiting 的,好緊張。  請問你們之前有無2nd in 後被取錄的?  2nd interview 的內容大概是什麼?  要再 in 家長嗎?  謝謝!!

3    0    0    0

回覆:優才 call for 2nd

主要都係睇吓你地係咪真係要個位。唔好騎牛搵馬咁啦。應該好大機會。

謝謝!!  好希望能夠成為優才一份子!

Is it only interview the kid or also interview the parents again?

回復 cheungsee 的帖子

係呀,父母都要見多一次;不過應該係例行公事,冇乜難度嘅。

我係1st waiting,但無接到call,
是否已一次過call晒幾十個餘下的位?
我仲有無機會?可能要等到六月有人放位先再有機會

回復 中天英 的帖子

Thank you very much!!

The kid need to be go through another group interview again?

And at the same time, partents need to be interviewed?

Or both kid and partents interview together?

Any ideas?

Thanks in advance!

小一選校果邊,有人話校長在第一堂talk時講:100個位,有98註左冊,有2個位比2in。
因為我果日遲左到,請問有冇人聽到? 真定假呀?

回復 魚兒小寶貝 的帖子

我有去聽講座,但好似冇聽到校長有講過有2個位未fill,咁我估可能有人最近通知學校放棄學位,優才想快d搵人fill up,所以早點call 2nd in

之前有人講過,註冊果日,大約有一佰個人去左。
所以應該係大部分有conditional offer嘅,都注左冊。

不過就算注左冊,都會有d家長放棄嘅。

回復 魚兒小寶貝 的帖子

當日我都係度,校長有講過,不過我get到的是指上年收足98個,然後他說,我準唔準?

如果學校可以調時間,有冇人可以同我調呀?我in 9:30am 想問有冇人in 10:00am, 可以同我調嗎?因為撞了福小,見完福小得15 mins趕去優才。謝謝!

校長話今年收左98人,相信佢既意思係13/14。

哦~咁今個星仲有機。
如果2in完即刻可以知結果就好喇,因為我目標只有優才

魚兒小寶貝 發表於 13-10-2 10:39
哦~咁今個星仲有機。
如果2in完即刻可以知結果就好喇,因為我目標只有優才 ...
祝你如願以償。
可否透露一下你選校嘅心得?

校長話目標收98人. 講得快,坐後排聽唔清楚.
我數過reception張名單, 註册日只有70人, 有部份家長是2人出席,所以有100人,

中天英 發表於 13-10-2 11:46
祝你如願以償。
可否透露一下你選校嘅心得?

多謝!

唔能夠講係心得啊, 我只係睇返我地自己既能力, 需要, 學校位置同金錢. 因為我仔唔係好搭得車, 所以我只揀了幾間直資. 其實我本身首選係港同, 但淨係車費已經要2千, 而且中學亦很遙遠, 所以冇再諗呢間. 其餘幾間, 經過時間既比較, 愈認識得多我同囝囝就愈喜歡優才, 相對黎講, 亦可以話因為我見到其他學校負面既野所作出既比較. 仲有一點, 係我認識既人(雖然冇識小朋友在裡面讀)入面, 對優才都係有讚冇彈.

車費2千!!!
是否元朗去柴湾?

魚兒小寶貝  油塘, 校車費之前千八, 今年唔知有冇加.  發表於 13-10-2 23:52

魚兒小寶貝 發表於 13-10-2 16:00
多謝!

唔能夠講係心得啊, 我只係睇返我地自己既能力, 需要, 學校位置同金錢. 因為我仔唔係好搭得車, 所以 ...

你嘅方法好啱,先定出自已嘅需要,收窄範圍,再深入了解,最後定出目標學校。

優才係新校,名氣當然唔及d百年名店;優才又好特別,又要愉快學習,又要成績卓越,外邊嘅家長唔明白,好容易產生誤解;李教授為教育理想,創辦優才,唔會包裝去迎合大衆口味。

但係我地班「用家」,就好清楚優才嘅優點。

如果你有咩問題,歡迎提出,相信有好多優才家長願意回答。

靜待你嘅佳音。

‹ 上一主題|下一主題