用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 大家有感今年找幼稚園的人到處人頭湧湧嗎? ...
go

大家有感今年找幼稚園的人到處人頭湧湧嗎?

九月為仔仔找幼稚園,不管知名或不知名的幼稚園都人山人海,間間都排通宵取表,到底為何會這麼多人,跟大部分幼稚園退出學券有關嗎?教育制度到底有冇問題?

FATSHIT  因為本地OR雙非大家都報多左(我估),一個小朋友但報十多間,實多人,同埋出生率係高左小小既(對比2002-2004)  發表於 13-10-4 08:11

回覆:大家有感今年找幼稚園的人到處人頭湧湧嗎?

其實我覺得係政府嘅人口政策有問題。好多雙非B、誇境學童,再加上前兩、三年,經濟好咗少少(如果同2003年沙士時比較),出生率回升咗(但唔明點解前排林鄭月娥仲話出生率低)。所以競爭好大。

rainbowcov  政府資料落後囉!  發表於 13-10-3 16:58

到底真係雙非B問題使申請人曾多了,還是跌出學券的幼稚園多了,另有學券的學校減了所以竟爭大呢?政府到底點攪架,就來冇幼稚園讀,點好?

我覺得係資訊太發達, 個個 whatsapp / fb 見有人開始排就要爭住去, 怕自己遲.
同埋上網聽到邊間好似幾好就報左先, 做個 backup 都好
以前一人報三幾間, 宜家一人報起碼十間 ...
加埋 d 強國人
你話唔多人就奇

chiyin8  就係囉, 身邊都有幾個朋友係幫小朋友報十幾間的...  發表於 13-10-4 22:16

本月同仔仔找了本區就近幾所幼稚園,真的跟幾年前同大女找幼稚園很不一樣,以前可以上網申請,現在不但不能上網申請還必須親身到取申請表,曾經到過一間幾千人申請,但只收一佰個位左右,如此等同中六合彩,不設接受申請上限,如此一來學校就可以收一筆可觀的費用,例如申請費30*3000=90000,政府教育制度到底還存在嗎?

chiyin8  點解以前可以網上申請而家反而要親身交表, 好差啊  發表於 13-10-4 22:18

mickey_baby 發表於 13-9-30 15:41
我覺得係資訊太發達, 個個 whatsapp / fb 見有人開始排就要爭住去, 怕自己遲.
同埋上網聽到邊間好似幾好就 ...
但我都只係報著三間,但三間都冇咩機會,因為排得很后,而且仔仔係細仔,現在還未識講野,真擔心明年仔仔冇書讀

我開頭諗住報 5 間, 但見到間間都排隊, 又話限派表數量. 好似好多人求一個位.
個心都開始驚.

我由搵醫院床位一刻已有感往後我搵乜都會人頭湧湧

引用:本月同仔仔找了本區就近幾所幼稚園,真的跟

原帖由 candytsy 於 13-09-30 發表
本月同仔仔找了本區就近幾所幼稚園,真的跟幾年前同大女找幼稚園很不一樣,以前可以上網申請,現在不但不能上 ...
如設接受申請上限, 就會比人鬧: 串, 迫人排通頂, 唔理家長感受ga la

maomaofifi    agree  發表於 13-10-4 10:13

回覆:dy0905 的帖子

我小朋友上年考已經人頭湧湧了

每個小朋友都報幾十間,最後都只會讀一間,重複左姐,當然人頭湧湧,這是正常現象!

回覆:大家有感今年找幼稚園的人到處人頭湧湧嗎

呢2年好似特別誇張,唔知係唔係而家D家長比以前緊張咗?喺呢2個月搵學校報名,自己都不其然覺得自己有少少怪獸家長feel(但我本身唔想做怪獸家長的)不過各位父母唔使擔心,touch wood就算報10都無一間收,通知教育局個情況,教育局會幫你搵學校(咁當然未必係心儀嘅學校啦!)但起碼小朋友一定會有書讀!放心放心~

引用:Quote:mickey_baby+發表於+13-9-30+15:41+

原帖由 candytsy 於 13-09-30 發表
但我都只係報著三間,但三間都冇咩機會,因為排得很后,而且仔仔係細仔,現在還未識講野,真擔心明年仔仔冇書讀 ...
因為個個報十幾間,最後會放番D位出來,所以有D邨校到最後下午班只有幾個小朋友一班,放心不會無學返,最多無名幼稚園讀啫!

引用:呢2年好似特別誇張,唔知係唔係而家D家長比

原帖由 nicamchan 於 13-10-01 發表
呢2年好似特別誇張,唔知係唔係而家D家長比以前緊張咗?喺呢2個月搵學校報名,自己都不其然覺得自己有少少 ...
有同事話佢朋友住北區,小朋友冇學校收,打返去教育署,回覆話,幼稚園唔係必須讀,等下將來有冇位啦。

FATSHIT  吟都得  發表於 13-10-4 08:14

回覆:candytsy 的帖子

其實2011年出生人數很高,由出世搵醫院,攞出世紙,搵PN班到依家K1都要爭爭爭,呢啲都只係開始,呢年出世嘅小朋友一生都要面對激烈嘅競爭!

Chirley  係  發表於 13-10-9 07:55

回覆:Appleting 的帖子

啲雙非就算個仔不在HK出世,都在HK買樓,大把$,還讀了私立幼稚園,聽說有HK地址就收,爭哂HK人啲學位!

人頭湧湧。。Agree

pokey 發表於 13-9-30 18:07
感覺到

pokey 發表於 13-9-30 18:07
好擔心往後的日子,爭爭爭!