用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 F6 DSE之後可以如何??
樓主: Ahling2004
go

F6 DSE之後可以如何??

現在講,話到時考到大學大專啊媽幾辛苦都供你讀.但考不到時你已十八歲,自己負責自己的生活費,最少要比錢屋企for自己的費用,如食物,水,電都要錢,成年人不是有特別原因都不應該要父母供應給你.

我覺得呢d 小朋友的行為唔多唔少是家庭环境做成, 如果家境好差, 開飯都有問題, 你唔洗理佢, 佢想到冇飯開自然走去揾嘢做, 做幾年嘢, 吃過苦自然會生性做人, 可能會再讀返書, 但衣家好食好住, 洗乜揾嘢做呢

Ahling2004  同意.  發表於 13-10-17 10:25

Jasber 發表於 13-9-30 17:21
手機累人!  
我家會繼續堅持要上大學先用智能手機

唔關手機事,以前無手機,D後生咪煲電話粥,煲電視,落D.

有心機讀書嗰學生,一樣有智能手機

學生自己有目標,理想就會勤力,另外就係信心同讀書方法.

Jasber  多少點都係引誘!  多一件不如少一件, 智能手機並不是必需品!  發表於 13-10-4 11:09

小彬彬 發表於 13-10-3 16:18
我覺得呢d 小朋友的行為唔多唔少是家庭环境做成, 如果家境好差, 開飯都有問題, 你唔洗理佢, 佢想到冇飯開自 ...

福利太好先有問題,我識嗰D家庭環景唔好,佢地都可以好hea.....因為有綜緩,有公屋.
唔讀書唔做野,都無問題,係出面做野辛苦咪做穩青.橫惦上一代都食綜緩.

相反我見唔小,屋企環景唔差既後生,好積極做人,其中一個未大學畢業,就設計d軟件幫其他學生.

係, 先要好好調整下做父母的心態, 要清楚知道自已對細路的要求, 拖泥帶水的決定及言行一定會有反效果.  唉, 養兒一百歲, 長憂99.

大家想當年開始"生性/識諗/為未來做較精明既打算/明白推遲享樂係成功既基本/人生往往唔係一帆風順"又係幾時?係年少家人離異(或家道中落)?係因為放學之後要幫補家計?係同情人分手?係小六學能測驗?係中三淘汰試?係中五會考?

無經歷又點會有成長,換個角度講,
佢唔識諗係因為佢幸福,都唔係一件壞事既

(或者拎返佢學校上年既DSE成績同佢分析下佢撞版既成數有幾高?
佢有無咩心儀學科,或者可以搵到d相關既資訊激勵下佢?)

Ahling2004  完全同意. 真係太幸福了令佢咁唔識想, 咁唔識為自已前途著緊. 某方面都係父母/家庭的責任.  發表於 13-10-17 10:23

thanks all

回覆:F6 DSE之後可以如何

讀唔上資助大學,係咪可以讀一d文憑,咁會唔會有用呢?
有人話重讀中六,能確保考得比上次好嗎?
到頭來是否浪費了一年時間?
亦有人話,讀下一d文憑,起碼有張沙紙,但出到黎社會做野,一樣要還錢,一樣做埋d與修讀的拉唔上關係?
都有人講過,中六就投身社會做野,社會經驗會比前兩者多,搵既錢亦唔會比前兩者差,更不用還錢,亦因為苦幹了一年還有一筆錢,可讓自己工餘進修一下,而唔會轉牛角係都要搵份同文憑掛勾既工作。

唔知有無人諗過以上呢?

條條大路通羅馬,我所知的例子:
F6 + 工作 + UK degrees + postgraduate degrees
F5 + diploma in marketing (2 year part-time) + postgraduate diploma in marketing(less than 1 year part-time) (degree equivalent)
F7 diploma in Legal Executive + CPE (law) + PCLL (all part-time)
F5-F7 higher diploma + UK degree (1 year full-time)
F5-F7 higher diploma + HK degree (2 year full-time, 3-4 year part-time)
F5-F7 higher diploma + UK Master
F5- certificate +  higher certificate + UK degree (2 year full-time)
F5 certificate + higher certificate + higher diploma + degree + master (all part-time)
F5/F7 diploma + UK degree + PhD (UST)

其實行邊條路都唔緊要, 最緊要係當事人自已點去選擇, 總要是佢自已自願性的.  就算父母點比意見或提議, 佢唔接受都係無辨法.  事實真係條條大路通羅馬, 只要有自已的方向及目標就好清晰了.  最差就係發緊白日甍, 捱時間過日子, 懶, 不知進取. 呢個世界無免費午餐的, 凡事要付出才有收穫. 所以類似小兒的CASE, 一定要比佢去捱,才懂的珍貴.  我們都無話可說了, 到時只要佢肯出社會大學, 唔使我地憂佢三餐已好心滿意足了.

Yanamami  3餐唔憂又點會洗去捱?  發表於 13-10-17 12:47

肯做嘢是要由家開始,有否在家做家務?責任感也是從這培養出來!

bb_2001  完全同意!  發表於 13-10-19 07:20

Ahling2004 發表於 13-10-17 10:20
其實行邊條路都唔緊要, 最緊要係當事人自已點去選擇, 總要是佢自已自願性的.  就算父母點比意見或提議, 佢 ...
或者平心靜氣咁同佢研究下以後有乜打算, 小兒中四日日打机, 有日我好認真, 又好心平氣和咁問佢有乜打算, 佢終於講出心聲, 佢話人生苦短, 唔想好辛苦咁工作, 情願做一些人工比較低, 但唔洗點做的工作, 可以日日5點放工反家看他心愛的日本卡通, 上下網, 打下机, 開開心心咁又一日, 我話香港冇d 咁著數的工, 佢話香港咁多工, 一定有d 好工冇人留意, 雖然佢的理想好白痴, 但起馬知佢心想點, 可以想法子幫下佢

Marco-ma  就係我個仔的理想喎.... 佢依家中二, 我已堅持要佢讀完中六考 dse (有3322) 先再講...   發表於 13-10-22 13:39
Ahling2004  男仔心,海底深.
見佢日日打機已好火滾及眼爆.  發表於 13-10-18 12:34

bigfoothk 發表於 13-10-17 14:24
回復 小彬彬 的帖子

你的己上岸,入了U,我的還看動漫,DSE考試將近,問佢什麽未有打算....
是的, 我的確好好彩, 主要是朋輩的影響, 中五暑假時平日同小兒一起打机的同學大部份都開始發力讀書, 小兒怕蝕底便照跟

不過中四時我巳經預左佢讀唔成書, 讀完中六便一定要佢揾嘢做, 絶不妥協的

bb_2001  我在中二時已同小朋友講得好清楚,讀到,怎辛苦也會供他。讀不到,必須工作。然後不停提他還有多少年可以讀書。  發表於 13-10-19 07:28
bigfoothk    發表於 13-10-17 15:43

回覆:F6 DSE之後可以如何

我果個家下仲日日係咁打機,直頭話只係想過d平凡日子,搵份工夠佢慢慢用就得,到時仲可以日打夜打,jupas 揀科完全揀唔落手

bigfoothk  go to 護士學生!!!!  發表於 13-10-22 11:44

bigfoothk 發表於 13-10-17 14:24
回復 小彬彬 的帖子

你的己上岸,入了U,我的還看動漫,DSE考試將近,問佢什麽未有打算....

有無去下大學OPEN DAY啊,或者可以激勵下佢呢?

Ahling2004  有去我那個. 去完回來那刻好興奮,又話一定要入咩科. 過左又唔記了.  發表於 13-10-24 17:42
Marco-ma   下年(中三)打算捉佢去 city u 睇創意媒體中心 ~ 希望激發到佢  發表於 13-10-22 13:41
bigfoothk  無去OPEN DAY  發表於 13-10-22 11:43

回復 ppchan168 的帖子

<今時今日隱蔽青年已經是社會問題,家長要注意。我的底線,反面都要逼他出去。一切都是為距好!>

已緊記 ~  我不要養一件隱蔽在家呀.....

Ahling2004  絕對係  發表於 13-10-24 17:42
bigfoothk    發表於 13-10-22 15:28
Yanamami  女都喺好“湊”好多~~仔確喺難搞。  發表於 13-10-22 14:31

小彬彬 發表於 13-10-17 15:41
是的, 我的確好好彩, 主要是朋輩的影響, 中五暑假時平日同小兒一起打机的同學大部份都開始發力讀書, 小兒怕 ...

十分認同, 朋輩的影響好大, 你個仔中五見到平時一起打机的同學大部份都開始發力讀書, 自己醒咗.

最近在EK見到有另一家長個仔今年中三, 話玩夠要發奮, 因為說身邊好多同學都已收心養性專注學業.

我個仔今年中二, 仲係成日打機, 但係功課學業上都算佢自己有跟吓, hea住去, 升到級當佢嬴, 唯有忍&等.....等佢同佢身邊的同學盡快開竅...便感恩了.

"忍" 已變成各位家長的專用詞.  
忍 - 可以風平浪靜, 也可以弄巧反拙;  到底家長要忍到佢幾時才可以醒悟, 才知道除了父母可以忍到之外, 外邊世界根本係無人可以無條件去忍你的過失.
孩子是我們的歡欣,也是我們的擔子.