用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 如果想在大學修歷史系,高中只修中國歷史,會否機會微? ...
樓主: vincher
go

如果想在大學修歷史系,高中只修中國歷史,會否機會微? [複製鏈接]

回復 小彬彬 的帖子

Deleted
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

October. 發表於 13-10-1 23:28
估唔到呢個分數入到, 懷疑係政治使命, 奉命撐DSE.
應該唔關事掛, 不過可能收多左香港學生, 所以收生分數低左

ANChan59 發表於 13-10-2 00:10
回復 小彬彬 的帖子

台大工程香港承認!
應該唔承認掛, 但如果讀電子工程, 留在台灣發展應該比回港好

October. 發表於 13-10-1 23:45
以咁既分,係香港都係讀ASSO等, 咁我寜愿讀武大, 香港大把中資公司請人, 武大係佢地眼中係好學校.
...
武大是大陸名校, 回港讀master degree 應該都問題不大

對啊!小女讀文學院,雖然她有修歷史、中史,但入到去第一年都係乜都可試試,歷史系不太難入的!(女兒就讀港大)

小彬彬 發表於 13-10-2 00:16
應該唔承認掛, 但如果讀電子工程, 留在台灣發展應該比回港好
After checking with precedent case, Nat Taiwan Uni not recognised by HKIE, candidates need a recognised master degree in HK with design and project elements.
You are correct,
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

joyful_family 發表於 13-10-2 00:47
對啊!小女讀文學院,雖然她有修歷史、中史,但入到去第一年都係乜都可試試,歷史系不太難入的!(女兒就讀 ...

好叻囡。請問幾多分入得港大文學院呀?歷史、中史係唔係要有*先得?

ANChan59 發表於 13-10-1 23:55
坦白講,中資機構冇背境邊會請你。入到去都半紅不黑。

同意。入到去都升唔到職,前途有限。
最多岩岩畢業既新鮮人做一年貨仔,吸收下經驗就好走啦。

小彬彬 發表於 13-10-2 00:08
上年入到台大應該入到三大, 因為上年台大取錄的學生差不多一個都冇去台大, 但今年有一半取錄的學生去, 明顯收低左(好似話同今年改了選科程序有關), 知道今年有一個城大取錄讀engine 的學生同時給台大取錄, 最後去台大讀engine, 雖然唔易, 但可以一試
...
估唔到,以城大分可以入到台大,可能台灣大學收生競爭好犀厲。

以下是一些台大的收生成績

, , , 通識, electives

32545**5 物理系

335454 電机系

5444554 机械

5444543 中國語文

4544544 土木工程

來源  
2013 台聯台灣大學同學會 facebook

https://docs.google.com/spreadsheet/ccc?key=0ApRqZ08V454WdHJNMGhhT1pzbUpLY0tQMnNzR181QWc#gid=0

vincher  tks...得我找找历史系收生分数  發表於 13-10-2 16:12

回復 小彬彬 的帖子

台大醫科的收生成績?

jessimm 發表於 13-10-2 13:39
回復 小彬彬 的帖子

台大醫科的收生成績?
我都唔知

回復 cheng4b 的帖子

我也覺得是一条出路,比副学士好!讀完回港讀master...因下一代,睇怕出來社會做事,最少也master了

vincher 發表於 13-10-2 16:15
回復 cheng4b 的帖子

我也覺得是一条出路,比副学士好!讀完回港讀master...因下一代,睇怕出來社會做事, ...

我也認為國內讀好大學,好過留港讀政府都唔認既ASSO。
不過,出來社會做野張CERT, 就會睇degree邊間畢業多過master。

vincher  絕对同學意!!!  發表於 13-10-2 16:31

多謝各網友的宝貴意見!
无錯!对很多人来說,入了文学院,才選科也可以!
只是小儿情況比較特別!
他中文力有不逮,经常只達到合格!
從小已对中史有浓厚兴趣,也考得不俗成績,
所以他目标明確,我叫他棄中史,選世史,也不肯,非常固執!
因此他若能入u,必定是历史系!
当然以他能力,我猜他入8大都难!(凡事作最坏打算嘛!)
所以,各位能否提供二線的大6及台湾大学資料呢!(認受性較高的)謝謝!(我会好好保留你們提供的一線大学資料!希望有得著!)

vincher 發表於 13-10-2 16:40
多謝各網友的宝貴意見!
无錯!对很多人来說,入了文学院,才選科也可以!
只是小儿情況比較特別!
如果中文差, 去台灣好d, 台灣同大陸最大分別是大陸大部份大學都要3322, 台灣(包括國立台大)都不用3322, 中文2都ok

vincher  tks...我儿真的很特別!中文差,但中史好!他中一已看中三課本  發表於 13-10-2 17:30

台灣以下幾間都幾好
  國立台灣大學
  國立清華大學
  國立成功大學  
  國立交通大學
  國立政治大學  

vincher  thank you very much  發表於 13-10-2 18:22

回復 小彬彬 的帖子

你的連結,可進入,但是不停地跳動!可否再連結一次,多謝!

vincher 發表於 13-10-3 13:39
回復 小彬彬 的帖子

你的連結,可進入,但是不停地跳動!可否再連結一次,多謝! ...

香港僑生入讀台灣大學成績一覽
2013 台聯台灣大學同學會

再試一試, 唔掂話我知, 可以email 比你

vincher  手機開第一个,也跳动!第二个ok...明天用电腦試下先!  發表於 13-10-3 22:01
‹ 上一主題|下一主題