用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保羅書院小學 St Paul Boys要甚麼?
樓主: NCSC9
go

St Paul Boys要甚麼? [複製鏈接]

回復 556699 的帖子

我先生唔係不負責任的人,他只是剛帶完仔仔面完試有這感覺遮,而且佢只是私下同我講,冇意傷害任何人,我們也很準力協助仔仔完成面試,何況只是剛完成面試,結果都未出,怎能說是“考唔到就無根據地話人哋係內定,唔接受自己技不如人,係好不負責任”,我本以為心情有點氣餒上來ek希望得到鼓勵,點知換來的卻是指責,更何況我都未知自己仔仔考不考到

Jackieson  唔緊要啦, 隨緣吧, 共勉之.  發表於 13-10-2 12:27

回復 andrewpapa 的帖子

謝謝你

回覆:wcihb 的帖子

Wcihb,不要放在心,大家表達有所分別,我本意也只想互相支持。這階段不要受網上言論影響。

回復 wcihb 的帖子

面試只係剛剛開始,學你話齋都未知結果唔好咁快氣餒,可能因為大部份學校都考學術同時間長d,先令你先生有咁諗法。學校呢個面試模式已經用左好多年,一定係work先會繼續做,我覺得學校唔係求其揀晒有關係既仔,而係從中揀佢地想要某幾種特質既仔,其實in小一呢個遊戲根本係個matching game,老師校長一年接觸咁多學生,好快睇得出邊d係佢地想收既,好少揀錯人

andrewpapa 發表於 13-9-29 14:44
Wcihb,不要放在心,大家表達有所分別,我本意也只想互相支持。這階段不要受網上言論影響。

...
謝謝你

sytw 發表於 13-9-29 15:10
回復 wcihb 的帖子

面試只係剛剛開始,學你話齋都未知結果,唔好咁快氣餒,可能因為大部份學校都考 ...
謝謝你

由兒子被帶走到接回兒子用了不足30分鐘,相信真正group in的時間只有20分鐘左右。 不考學術,不考兩文三語,便可挑選到300名精英進入second round,實在令人難以至信!

引用:+本帖最後由+NCSC9+於+13-9-29+16:18+編輯+

原帖由 NCSC9 於 13-09-29 發表

由兒子被帶走到接回兒子用了不足30分鐘,相信真正group in的時 ...
學校從來冇話要揀精英,即使中英數超強亦不一定就是精英。你自問自己係咪樣靚身材正又有錢的女人? 如果唔係點解你老公會揀你?  每人揀對象未必一定以大部分人認為的標準,學校揀學生亦未必一定以學術作條件,總之學校收即係條件啱,唔收只係條件唔啱,唔代表你兒子特別蠢,至於條件係乜?,學校唔會話你知。

其實當年大仔面試只有一輪, 係校長一人面見小朋友, 大概都係5-10分鐘. 係咪取錄都係靠呢5-10分鐘. 不考兩文三語, 不考數學, 問生活上既野, 講下故事. 當年我仔真係咩關係都冇既情況下收左.

事實係, 以我知道, 真係有細佬係入唔到, 就算"叩門", 最後都係入唔到. 而且唔止一兩個case係咁.

我个仔是第一屆的直资学生,當年就如 Teresa 所形容 之5-10 分鐘的面試,也不考什么學術。  校長和學校是十年如一日的實行,6、7歲這麼小的小朋友,都不用考什么学術,好像多注重溝通能力。

講到音樂,SPCPS 真的不要入小一的學生已有什么高深音樂做詣,有一次家長會,问及学樂器,校長"誇口"所有从她學校畢業的學生,都一定从學校学懂一種樂器 - "牧童笛",因為這是包括在全港小學必修課程中的。大家放心,祇要安排好作息時间,SPCPS 這间小學給學生的壓力不大。

大家放鬆好了,考學校,孩子各自有機緣。

引用:今日見完,應該同以往一樣,切lego,睇一幅

原帖由 NCSC9 於 13-09-28 發表
今日見完,應該同以往一樣,切lego,睇一幅圖,講廣東話,就可以了。 ...
又要砌Lego?!唉,我仔一向吾太鍾意玩

回覆:St Paul Boys要甚麼?

因為 SPCPS 很低調,校長也是一位樸實的教育家,既沒有報名簡介會,面見時間又短,故此會有很多“想當然“和傳聞。。。。

礙於明天仍有面試,為了不會對已面試者做成不公平,暫不多評論 SPB 要甚麼,但肯定的是校長並不會保留大部分學位給有關係人士。有錢、有面、專業人士、音樂造詣高、基督徒並沒有優勢。最多舊生、兄弟在第一輪加分,2nd interview 就沒有加分了。

至於什麼要起泳池,暗示學校要向錢看。。。。其實校長已說起泳池的基金已經預備好。。。。大家有沒有發覺SPCPS 一直都沒有加學費,如果你的小寶貝入讀,你更發現學校幫你省回不少錢

phoebe_ming5    發表於 13-10-7 10:03
Jackieson  持平  發表於 13-10-2 13:06

引用:因為+SPCPS+很低調,校長也是一位樸實的教

原帖由 WingBB-222 於 13-09-30 發表
因為 SPCPS 很低調,校長也是一位樸實的教育家,既沒有報名簡介會,面見時間又短,故此會有很多“想當然“ ...
非常同意!也就是我喜歡這校原因。

回覆:St Paul Boys要甚麼?

講真唔好話咁有經驗嘅老師,我自己返學校幫手講30分鐘故事已經其實睇得出唔同學生嘅表現同能力。不過考試亦講運氣,到呢刻只能鼓勵小朋友盡力,唔好諗太多。

harrybb2008  Agree  發表於 13-9-30 09:58

回覆:hogwarts 的帖子

十分認同,每位有經驗的老師或校長都知道哪些是合作乖巧及有天份的小朋友,看著小朋友,就會知道父母對他的教育及態度如何,只係…人人都在起跑線上努力,我真是不敢怠慢

556699 發表於 13-9-29 17:15
學校從來冇話要揀精英,即使中英數超強亦不一定就是精英。你自問自己係咪樣靚身材正又有錢的女人? 如果唔係 ...
十分同意

每一間直資學校都有其辦學理念和選生的標準,學校從來冇話要揀精英,即使中英數超強亦真的不一定是精英。可能學校注重考生的基本教養, 禮貌和求學態度多於考生本身學術的基礎功力,畢竟學校才是教授學術的地方。

分享幾年前的經歷,個仔並非基督教友,亦非舊生或有關系人仕,幸運地獲取錄。但客觀分析,當年得千幾人報考,今年應有超過二千人報考,真的一年難入過一年。

回復 WingBB-222 的帖子

HK$3,000學费能夠讀一間如此好的直资男校, 好抵讀!  

開學只交了HK$31書簿费, 學校之後一路再派很多書及補充練習也是免费的, 連學校旅行也是免费的。學校更提供超多課外活動給小朋友放學後參加, 並有校車送回小朋友回家, 安排妥當。

33人一班, 雙班主任, 課程比一般官津小學深, 小一已讀book 2 英文 chapter book, 校風好, 學校注重品德培養
本人對此十分滿意。  學校對每一科的测考都考得很全面, 所以讀得呢間學校的小朋友連副科的水準也都很高。

能入到 St Paul Boys 讀書是小朋友的福氣, 入到去保證無後悔, 今年K3的小朋友加油啊!

phoebe_ming5    發表於 13-10-7 10:04

回覆:ng.april 的帖子

Totally agreed!!  

this is a good school, much better than a lot of famous schools  

引用:wcihb+:唔出奇,不過我信所有老師都like乖

‹ 上一主題|下一主題