用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保羅書院小學 St Paul Boys要甚麼?
go

St Paul Boys要甚麼?

今日見完,應該同以往一樣,切lego,睇一幅圖,講廣東話,就可以了。

回覆:St Paul Boys要甚麼?

唔一定。我大仔(由小學部讀上中學部)……

唔係基督徒

唔算勤力

唔係坐定定型

但…… 佢有自信,表達力強,outgoing, 樂觀,唔怕輸。

phoebe_ming5    發表於 13-10-7 09:58

回覆:小克 的帖子

點為知識音樂,而家讀下奧福音樂班,唔學樂器住得唔得?
我覺得兩文三語真係要識的…(就算佢唔係入名小學)
真係咁簡單睇人?咁坊間啲普通話,英文考試仲使唔使?仲有朗誦,口才班,一種運動,我有啲頭暈,我開始安排課外活動比亞仔,咁攪法真係好多,佢好開心,但真心的,我好攰…

edpo 發表於 13-9-28 21:17
點為知識音樂,而家讀下奧福音樂班,唔學樂器住得唔得?
我覺得兩文三語真係要識的…(就算佢唔係入名小學 ...
其實係可以唔學樂器.
學校本身有樂器班(額外比錢, out-sourced比外面導師教), 所以唔expect個個入SPCPS都識音樂. 事實上, 有D小朋友唔鐘意學樂器, 音樂科考試係可以揀唱歌, 而高班小小, 音樂堂會教牧童笛, 到時考practical時就要吹牧童笛或自選樂器.

學校個style唔係要個個仔都十項全能, 就算係學校課外活動都有限制, 唔會比你參加超過3樣. 因為如果再加埋D music/speech festival嗰D, 小朋友真係好辛苦.

睇家底?阿爸係舊生、專業人事有加分?
多吾多收天主教徒或冇宗教人士?比例有多少?thx!!!

仔仔嗲D陰謀論說:“面試只有半小時,六人一組group in,根本好難選,最大可能係,根本好多位留俾世襲生的!” 我聽後感到好氣餒,只希望他說的是錯誤的

回覆:wcihb 的帖子

wcihb :唔出奇,不過我信所有老師都like乖巧,有禮貌,有自信的小朋友,考得這類小學的小朋友應該本身質素都好好,合老師眼緣的可能比較有機會得(只係我覺得)

phoebe_ming5    發表於 13-10-7 09:59

我個仔今年都有SPB OFFER,不過我地唔係基督徒、非舊生、更加無哥哥在學。所以我覺得果啲陰謀論不可盡信。

Teresa 發表於 13-9-28 19:17
唔一定。我大仔(由小學部讀上中學部)……
我睇你個仔既年代同而家好唔同.

回覆:NCSC9 的帖子

請問全程連等連in大約幾耐(準時到計)?

我仔同學入面世襲生只佔少數,大家來自唔同幼稚園,大仔細仔都有,唔同宗教,家長們都好樸實。我見d同學仔大部份都乖巧,但當中都一樣有活潑型。面試時間雖然唔長,但其實已經可以睇到小朋友創意、表達能力、專注、耐性,唔考學術呢點我反而好欣賞。

引用:我個仔今年都有SPB+OFFER,不過我地唔係基

原帖由 monstergoat 於 13-09-29 發表
我個仔今年都有SPB OFFER,不過我地唔係基督徒、非舊生、更加無哥哥在學。所以我覺得果啲陰謀論不可盡信。 ...
咁你囝囝一定好叻,你覺得佢邊方面優勝過人,pls share thx!!

我唔會理甚麼世襲甚麼走後門,總之你報得應該全力應付面試,考唔到就無根無據地話人地係內定,唔接受自己技不如人,係好不負責任。

Jackieson  讚  發表於 13-10-2 12:22

My son is in P1 at SPB this year.  We are not Christians and his father is not an old boy.   We actually knew an old boy and his son did'nt get admitted to SPB and so I believe the school is fair to every children.  

phoebe_ming5    發表於 13-10-7 10:00

I know old boys' son and other "related parties" can have 10 bonus mark out of 100 in the first interview.  It is all clearly written in the Admission Criteria in the school website.  Once the candidates get into the second / final interview they will all be in a level playing field.   

St Paul Boys要泳池

回覆:ericby 的帖子

Swimming pool is not a must.  At least now.  There is a plan.  But it might take longer than you thought

世襲制也不是必然。縱使第一次面試有分加,亦有舊生小朋友或細佬不能通過第一次面試。難道你們會覺得學校本身無要求?不會吧。盡了力但冇緣份,只有說平常心。另外,十五至二十分鐘面試也適合,有很多面試,上去後只看卡通在等呀!

互相支持啦

phoebe_ming5    發表於 13-10-7 10:01
Jackieson  十分同意  發表於 13-10-2 12:25