用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 今日係apple 見到bk 猛人
go

今日係apple 見到bk 猛人 [複製鏈接]

(可能應該post 係自由講場)

bk 有好多猛人, 亦都好多謝各jm 提供寶貴資料, 獲益良多.

今日睇apple, 佢係 bk member?

http://hk.apple.nextmedia.com/su ... t/20130927/18439434

"專家糾正K1謬誤
身為兩女之父的Ian Tsang是人氣教育顧問,活躍網上分享選校分析和解答家長疑難,更曾主辦多次選幼稚園及升小講座。他有三大建議:1.家長可根據學校名氣、地區、宗教、教學語言和環境等分散投資報讀各類心儀幼稚園,入讀成功率倍增。2.不妨報讀幼兒園(N1班),能讓家長了解學校的教學理念是否合乎期望,和孩子是否喜愛學校。3.若無法入讀心儀幼稚園,不妨在往後半年至9個月繼續跟進是否仍有學位供插班,靠誠意打動學校。

誤解1
要揀選注重英文和普通話教學的幼稚園。
家長總誤會香港教育制度非常注重英普教育,其實約90%的本地小學以母語教學,孩子升上小學後其實會慢慢淡忘幼稚園中所學的知識,導致家長失望。

誤解2
揀選龍校幼稚園,便能一條龍直升其小學。
香港有不少私立小學開辦幼稚園,這類學校被稱為「龍校」。它們雖有優先取錄學生的權利,但卻其實沒足夠的小一學位。家長別盲目認為入讀龍校幼稚園便能一條龍直升。

誤解3
要為孩子準備個人履歷(Portfolio)。
家長往往誤解學校重視的是能力,其實學校看的是兩歲多的孩子的表現和反應,例如面對同輩和陌生人的態度。除非孩子曾在外國居住、接受特殊訓練等則可考慮準備履歷。

誤解4
參考越多網上討論區的面試題目,幫助就越大。
這做法是很多父母的定心丸,但太依賴這些坊間「貼士」,然後對孩子進行過份的操練,只會令孩子表演生硬,甚至忽略孩子其他同樣需要知道的知識。"
   6    0    0    0

醒目開學勳章

回覆:minisheep 的帖子

您好,我主要係EK呢邊多啲,都係同大家一樣係家長分享下。

早兩、三年有幸幫手做過超版,退役剛剛一年,失禮哂。

引用:您好,我主要係EK呢邊多啲,都係同大家一樣

原帖由 iantsang 於 13-09-27 發表

早兩、三年有幸幫手做過超版,退役剛剛一年,失 ...
多謝你啲料,實在好有用

回覆:iantsang 的帖子

還以爲你是媽媽級,以後多多指教

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+iantsang+於+13-09-27+發表您

原帖由 Teresa 於 13-09-27 發表
多謝你啲料,實在好有用
唔好客氣,互相分享唧!

醒目開學勳章

引用:還以爲你是媽媽級,以後多多指教 +

原帖由 天使之心02 於 13-09-27 發表
還以爲你是媽媽級,以後多多指教
沒那種福份!多多指教!

引用:Quote:原帖由+Teresa+於+13-09-27+發表多謝

唔好客氣,互相分享唧!

回覆:今日係apple 見到bk 猛人

我認頭像多D,如果改咗就認唔出

回覆:今日係apple 見到bk 猛人

引用:您好,我主要係EK呢邊多啲,都係同大家一樣

早兩、三年有幸幫手做過超版,退役剛剛一年,失 ...
Ian, 可否多給一點意見有關誤解1?
很多人說,讓小朋友接觸外語是好事?
我也有明白有大部分小學也不能有英普,現正躊躇應繼續讀英普幼稚園,但其校缺乏關愛學生,還是轉到母語授課,而多點德育培養。
小女正讀K1, 還有小弟弟明年讀N班,請予寶貴意見,謝謝!

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+iantsang+於+13-09-27+發表您

原帖由 Apple_Orange_T 於 13-09-28 發表
Ian, 可否多給一點意見有關誤解1?
很多人說,讓小朋友接觸外語是好事?
我也有明白有大部分小學也不能有英 ...
大家都知道我尊重每個家長嘅喜好,我提出只係想家長計劃時可以有合理期望,而唔好見有啲幼稚園開英普班又國際班咁,就assume可以有類似小學廷續。

我從來無否定過從小學習語文,但我唔會要係學校有此配套,因為學校有更多更重要嘅野學,而時間係有限嘅,家長要自己判斷邊樣重要,呢樣亦反映不同嘅價值觀。

引用:Quote:原帖由+Apple_Orange_T+於+13-09-28+

原帖由 iantsang 於 13-09-28 發表
大家都知道我尊重每個家長嘅喜好,我提出只係想家長計劃時可以有合理期望,而唔好見有啲幼稚園開英普班又國 ...
Thank you

‹ 上一主題|下一主題