用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 港澳信義會明道小學 去年20分可成功入讀嗎?
樓主: aiho
go

去年20分可成功入讀嗎?

回復 claytonhoho 的帖子

thanks for the info. 原來慕德係咁好,真係冇留意,不過我都未認真睇區內中學資料

回復 aiho 的帖子

也不知慕德好不好? 是教BAND ONE中學的朋友說: 是band two 中學, 但有住西貢的朋友都說呢間幾好的! 不過成日見他們的學生商場經過商場, 我沒有見過吸煙及高調拍拖的學生, 都斯文的學生, 入左明道後幾位媽媽有中學子女都說: 呢間要BAND ONE學生先派到入去.  不過知道都屬TKO熱門學校內. 最多人喜歡迦密, 宣基, 官中, 景嶺, 慕德,..

大家作為current parent的資料好有用,我越來越傾向於自行分配時選明道,我有時諗: 與其得20分博一線學校如宣基、循道或15分試其永樹,就算入到,壓力大競爭大,不如選間各方面平均的次熱門學校,一樣有機會做Band 1學生。

唔知咁諗啱唔啱?!

另外想請教大家如何看"港澳信義會小學",與明道相比如何呢?

claytonhoho  我仔有一位同學返港澳信義會小學, 說: 都谷, 超多抄寫. 說老師ok. 我只聽人說, 好彩我沒有選港澳信義會小學. 因為同明道教學模式不一樣. 超谷.  發表於 13-11-26 13:54

回覆 aiho 的帖子

你說法好正確, 因為我覺得讀到去邊都讀到, 如入次hit學校亦不會差. 我好肯定明道的老師同校長好好. 如果有事想聯絡他們(經常開會, 留言在手冊or 寫回條), 一天內有覆. 感覺幾好. 因為我仔舊同學, 入左油塘直資, 仔仔成日喊, 校車太早上學, 他想聯絡老師一星期都聯絡不到, 沒有覆他. 使他好不開心告訴我. 不過你有心理準備, 明道評估好密(範圍不太多)! 我都辛苦的. 我不停同自己說: NO PAIN NO GAIN.  

回覆 aiho 的帖子

我仔有一位同學返港澳信義會小學, 說: 谷, 超多抄寫. 說老師ok. 我只聽人說, 好彩我沒有選港澳信義會. 因為同明道教學模式不一樣. 因為明道都開始谷, 其他標榜成績為前題的學校, 相信谷到不能想像. 起碼現在亞仔都好喜歡上學便算! 普通話同英文也教得真的不錯. 英文不是叫什麼深的, oral反而比想像深一些. 但令到他們興趣好大, 好開心上堂.

回覆 claytonhoho 的帖子

Thanks, claytonhoho. 原來港澳信義會都谷? 因港澳信義會我可以行路返學,明道就遠少少,我想越近越好

claytonhoho  當然, 我也不是住在明道附近, 反而信義會我近些.  發表於 13-11-26 14:05

咁你仔係搭校車? 如是, 幾點上校車?

回覆 aiho 的帖子

咁你仔係搭校車? 如是, 幾點上校車?

回覆 aiho 的帖子

7:45PM上車
不如我PM告訴我那個站, 我不太想放太多個人資料在BK, 不過說/寫出來的, 一定是事實的.

我女兒正喺港澳信義會小學讀小一,似乎有啲壓力,唔太喜歡番學。番左三個幾月學,我自己都唔太喜歡呢間學校,諗緊好唔好幫佢轉校。如果轉去明道,同一個教會學校咁樣轉過去唔知會唔會好怪呢?

其實我睇過學校網頁,間學校都好似唔錯, 又多活動,唔駛一味讀書咁悶。
可能會考慮轉入呢間小學。
請問有無明道既家長可以PM我佢地既家課冊內容同埋書單俾我參巧下?

回覆 baby4mandy 的帖子

BABY4,

我覺得他們是同一間學校上下午班拆出來, 相信明道盡量不會收信義的學生, 相反你校的校長介紹你轉明道先有可能收.

回覆:baby4mandy 的帖子

baby4mandy:可否分享多D為何覺有壓力(功課多?測驗多?),為何作為家長不太喜歡港澳信義會?

回覆:claytonhoho 的帖子

我都諗住試試。
請問可唔可以俾多啲資料我?
例如每日導修堂係咪都係俾小朋友做功課,定係上堂做練習?中默/英默係咪各每星期一次?

回覆:aiho 的帖子

小朋友覺得功課多,唔喜歡番學。我個人就有其他原因想幫阿囡轉校,不過唔係好想喺度公開講。

回覆 baby4mandy 的帖子

mandy,

既然你想知, 例如: 英文THEME DICTATION 每月一次, 每次20個生字. 如BOOM MOP FRIDGE FAMILY, BLACKBOARD CHAIR  等, 加 約隔二~三星期 一次評估約2頁, 第2次評估開始默6-8句子, PHONICS, 日常用詞~ CLASSROOM, TIME etc.... 中文都少默書, 但又隔約二~三星期一次評估(2~3課)有範圍約4-5頁, 數也差不多. 但考試份卷較難比評估8-12頁考1科. 功課量合理, 不辛苦, 而中文功課在考試前較多. 不過英文堂有好教材, 小朋友吸引好容易比其他學校拿本英文書去教的課程, 我見個仔好喜歡上英文同數學. (以前幼稚園教的英文storybook是深過明道, 但現在storybook不太深, 但變到好多不同英文用, 學到英文運用較以前好).

回覆:claytonhoho 的帖子

多謝你嘅資料,好有用。

回覆:baby4mandy 的帖子

明道個網頁嘅家課冊係公開嘅,可以click 入去睇。

明道嘅功課量適中。

評估係今星期英文,次星期中、數,輪流嘅,計平時分用。

中文默書包咗喺評估入口㗎啦,每次不超過8個詞語。有陣時會默小段,但量唔多。

英文評估包埋英默,範圍通常係6句讀默,2句背默,然後抽默。
另外上下學期各有3次Theme Dictation, 範圍各20個詞語,抽默。

回覆:janho 的帖子

謝謝您!其實而家我每日都有留意明道網上嘅家課記錄,好似自己個囡喺度讀咁。咁請問小朋友有時間喺學校做家課嗎?