用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 港澳信義會明道小學 去年20分可成功入讀嗎?
go

去年20分可成功入讀嗎? [複製鏈接]

請問知唔知有20分自行階段成功機會大嗎?
   7    0    0    0

一定收, 因15分都有得抽....

我見comment 都幾好,校風、學術、老師校長各方面都正面,為何咁小人揀呢?

仲有學校網頁寫升中派位結果,我唔係好識點樣去interpret,算唔算派得多Band 1, Band 2頭?

感覺位置不太多好、在彩明苑內! 其實呢間是次熱、我小朋友入讀後, 感覺-安排幾有條理,坦白說: 學校課程中等,可是好密的評估,應該屬谷的! 老師好好!知升中叫幾好, 我唸band one尾學生較多、感覺超少band three 生!但我仔朋友7成入直資, 但他們反應感覺同安排和課程都不太滿意! 好多小朋友不太開心!

回復 aiho 的帖子

thanks claytonhoho for the information. 英文程度聽講都幾著重,比黃永樹和宣基更著重,又係咪呢? 介唔介意講你仔以前讀邊間KG? (可PM我)

claytonhoho  已pm比你.  發表於 13-9-27 13:19

回復 aiho 的帖子

英文初時都淺(說頭一個月要就不同幼稚園程度), 第二星期返學默A-Z,a-z, 之後每星期黙4-8個生字,到10/8開始英評 黙4句 x 讀黙, 2句 x 背黙 eg. what is your name ? what class are you in?  etc... & match classroom language  etc..沒有英文教科書, 一年教16-17本STORY教,收到第一本不太深, 一年級完全不教文法。希望幫到你!但中文書課本不太深(有用普通教),但中文功課幾深... 數學已幾次小測,1-8組合加減數,已開始文字題數....

回復 claytonhoho 的帖子

你仔今年小一定小二? 數學9月已經幾次小測咁多?

回復 aiho 的帖子

小一呀! 今日去完講座, 修正資料, 原來有GRAMMER教小一, 下星期先開始, 一個月有數小測3次了, 不計入成績表, 而半年3次數評計入成績表20%, 考試另計. 而小一普教中, 只限部分單元, 小二先全部課文普教中, 但功課不叫多..現在3-6樣一天. 而且英文網上有全部E-CLASS英文比家長跟進.  

回覆:claytonhoho 的帖子

我覺得評估多反而幾好,等小朋友習慣時時溫習,而唔係臨急抱佛腳。

英文課程編排得幾好,數學程度適中,中文就難在閱讀理解。

回覆:去年20分可成功入讀嗎

老師真係好好,教小朋友好有耐性。我個仔好鍾意返學。

回覆:去年20分可成功入讀嗎

明道其實教得唔錯,校舍又大又靚。但區內嘅黃永樹、將天、宣基等都出名咗好耐,喺博一鋪嘅情況底下,多數揀果幾間先。

明道呢兩年追得好快,亦愈來愈多人揀。以前揀第5志願都入到,今年就第2志願都收唔哂。

嚟緊果幾年,派位揀明道做第1志願嘅應該會更多。

回復 janho 的帖子

janho: thanks for the info. 你仔幾年班? 你覺得品德教育如何?
好難搵關於明道的comment =(

回覆:aiho 的帖子

我個仔二年級,本身比較乖。但同學當中都有較頑皮嘅。有教品德,而且教會學校嘅小朋友一般都比較乖嘅。

回復 janho 的帖子

我仔返左2個月, 好認同JANHO的說法. 呢間學校好好, 各方面好都有跟進! 昨天觀課, 老師教得全班學生好開心! 校長好友善, 次次都見到他, 好重視所有家長! 不過學校都強調, 4年級後為了升中好成績, 一定開始辛苦! 但一至三年級, 要比大家有一個愉快的起步!  而起初我感到 不停有評估小測等好煩....可是每次範圍少但密, 功課不太多, 到呢分鐘我開始覺得幾好! 到考試小朋友會無咁辛苦!  因為我已習慣了, 現在仔仔同我都很喜歡此校! 我不是買廣告亦沒有收錢, 但真心同大家分享!

明道幾好。。。每次家長會兩小時。。。眼見校長真的企响度。。沒有坐。。即使家長坐在椅子上也會疲倦。。我很佩服他。。。

就是明道沒有所謂買廣告。。所以好嘢未必人人知。。正如去美容院做 facial...真正護膚美容也不會用什麼人人熟悉的牌子。。。

明道比起所謂什麼一綫小學真的為家長及各小學生考慮多一些。。

多謝各位分享,大家又知唔知升中程況呢? 是否大約1/3 係Band 1 (一般學校的比例)?

yvonnema115 發表於 13-11-7 23:23
明道幾好。。。每次家長會兩小時。。。眼見校長真的企响度。。沒有坐。。即使家長坐在椅子上也會疲倦。。我 ...
小兒小一, 我都好欣賞這位校長, 無論係朝早返學或家長會, 都見到校長企係度迎接大家, 真係好令人鼓舞...

回復 aiho 的帖子

aiho,

我想講升中的比例年年也不同, 好似多年前馮晴披露他有6x%有BAND ONE生比教署警告, 是他們介紹會馮的校長說出來的(所以呢間變了TKO熱門小學), 所有小學考完TSA, 學校知道自己有幾多BAND one生, 但不可對外公佈, 家長是看升中比例去那些中學去參考, 而明道是屋苑小學, 好多人就算Band one只會選近的中學, 如: 宣基, 官立, 同慕德...等....你可參考明道派位, 我見上年有3位聖言(我公司同事由瑪利諾畢業升大學, 他說: 就算瑪記出十優2個人, 都不夠聖言勁, 因為聖多好多9優生), 所以我想告訴你, 有些學校有幾位升入band one神校又點呢? 一間學校是計算整體成績. 明道前2年tvb採訪tko升band %最高, 所以開始hit.  我起初覺得明道有聯繫慕德都幾好, 是band two 中, 點知有幾位家長告訴我, 呢幾年不是band one都入不到, 但明道有聯繫機會大少少, 那麼近年的小學不谷, 升上band one中都幾難, 金豬年至龍年.... 加上小朋友太細, 未知道是否有書緣? 所以保險些...選有一條龍及聯繫中學是較好
‹ 上一主題|下一主題