用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 現代家長真不易做.sigh. 細個就 playgroup.. 大個又要補 ...
樓主: mukmuk
go

現代家長真不易做.sigh. 細個就 playgroup.. 大個又要補習班,

mukmuk 發表於 13-9-26 14:55
貧窮D的屋企真係付擔唔起而家學生D乜費物費... 簡直係教育企業化
我只有一個小朋友, 仲易攪d, 如果有三, 四個小朋友就大件事

ha8mo 發表於 13-9-26 14:35
我覺得值得去cross dept或cross faculty的o camp
除非貴到完全不能負擔
如果唔係咁貴, 我都會比小兒去多一兩個ocamp

小彬彬 發表於 13-9-26 15:27
如果唔係咁貴, 我都會比小兒去多一兩個ocamp
阿仔的建議:
開學後,除了指定科目,其他選修科,每堂坐不同學系的同學旁邊,好快識好多人,現在最熟是其他學系的高年級的師兄師姐。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 13-9-26 16:11
阿仔的建議:
開學後,除了指定科目,其他選修科,每堂坐不同學系的同學旁邊,好快識好多人,現在最熟是其 ...
小兒十分內向, 暫時只係識ocamp 一起玩果幾個人

小彬彬 發表於 13-9-26 16:17
小兒十分內向, 暫時只係識ocamp 一起玩果幾個人
ocamp 識人是好的開始....

要改變 ..... 將來點算.....
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 13-9-26 16:18
ocamp 識人是好的開始....
其實佢內向的性格是我一直最担心的, 所以有乜活動我都會叫佢去參加

小彬彬 發表於 13-9-26 16:24
其實佢內向的性格是我一直最担心的, 所以有乜活動我都會叫佢去參加
Good attitude and strategy.

其實year one, 學生有很多common core subjects, 有些subjects 還要上totorial, 可以在這些堂識多些其他faculty 的人。大家一齊傾功課,很快便熟!

回復 bigfoothk 的帖子

請問補什麼?

bigfoothk  eng, math ,chi  發表於 13-9-27 08:07

回復 ANChan59 的帖子

Anchan59, 您就好啦!個仔又叻又懂事,而家入埋自己喜歡的科目,真系安樂啦!
我個下年就殺到黎, 真系擔心。請您一定要繼續在這裡幫幫我們啊!最少幫多一年, 幫埋我。

cheng4b 發表於 13-9-27 16:30
我仔在美國上大學, 佢地既迎新營, 跟香港不同, 很有文代及運動氣息, 我知既有一場露天演奏會, 還有一場國際 ...
這樣先是迎新營。

ANChan59 發表於 13-9-26 16:11
阿仔的建議:
開學後,除了指定科目,其他選修科,每堂坐不同學系的同學旁邊,好快識好多人,現在最熟是其 ...

可能你個仔比較健談, 我仔話大學唔同中學, 上堂識既人好少,佢都係靠住宿舍同運動識新朋友,

樂樂 發表於 13-9-27 22:42
可能你個仔比較健談, 我仔話大學唔同中學, 上堂識既人好少,佢都係靠住宿舍同運動識新朋友,
你啱,到高中後是主動咗!
圈子會慢慢擴大。

回復 bigfoothk 的帖子

Wah... 好貴呀... 2個小朋友補習要5K... 仲得中英數...真係比了半條命佢... 成日覺得而家小朋友返興趣班同補習, 會影響親子時間..

deleted