用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍城民生定荃灣浸聯?
go

九龍城民生定荃灣浸聯?

浸聯幾好, 不過要煩中學;
民生又驚淨係一味谷學業
魚與熊掌不可兼得

回覆:Elsamouse 的帖子

民生有咩好,三千幾學費,
浸聯知吾知有咩好

我朋友個女讀民生, 但都冇得直升中學

回覆:Elsamouse 的帖子

民小不是專於學習而沒有課外活動的學校。相反,學校有好多課外活動给學生。

如果樓主小朋友是剛升K3而又非民幼學生,可以暫時唔使煩住,
因為民生會在2014-15小一統一派位放榜後才會派表收小一收生。
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

阿女係民幼生,小學已收,而哥哥係浸聯在校生

引用:阿女係民幼生,小學已收,而哥哥係浸聯在校

原帖由 Elsamouse 於 13-09-25 發表
阿女係民幼生,小學已收,而哥哥係浸聯在校生
咁你應該清楚浸聯好唔好, 如果浸聯合唔係差, 我會讓兩兄妹一齊讀浸聯。

我女係讀民幼㗎!我想問下小朋友k3時, 民生係問你上唔上民小, 先比offer你? 定係直接通知佢地想取錄的學生?

學校會先問家長意願

兩兄妹讀同一間唔好咩?
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

明年妹妹升小,哥哥要升中,沒有交集

浸䏈唔好咩讀得浸䏈應該是荃、葵、青人,近近地,好過山長水遠又要交學費讀!唯一好處唔駛煩中學,諗住直上中學?
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

民生屬band1中或尾,DSE 成績中上.
浸聯數學勁,若考讀得前,中學派位可以比民生更好.

我會CHOOSE 浸聯...因為係荃灣區數一數二名校, 又不用$$, 而且荃葵青有大把中學好過民生, 所以

浸聯係好, 兼唔駛俾學費.
民生約有85%小學生上到中學(民生書院banding應是1B?), 兼校風的確好, 老公極想阿女入, 我就心大心細中...  

引用:浸聯係好,+兼唔駛俾學費.民生約有85%小學生

原帖由 Elsamouse 於 13-09-26 發表
民生約有85%小學生上到中學(民生書院banding應是1B?), 兼校風的確好, 老公極想阿 ...
每個家長都依賴小學配套可直升民生書院,呢點要確定,只有1半餘額。其他會留番外流生入讀,競爭激烈。浸聯活動教學,不太谷又多活動,無中學配套之餘,名中只得3、4間。唔好彩掉落2線就有排煩,不過浸聯教學質素好,應該不會弄到狼狽地步。如棄近就遠返學,真的在功課及溫習上有時間不足感。早起令子女不夠精神上學又係另一問題。

Elsamouse 發表於 13-9-26 08:46
民生約有85%小學生上到中學(民生書院banding應是1B?), 兼校風的確好, 老公極想阿 ...
十二年長途BUT涉咁返學, 值得咩????

回覆:九龍城民生定荃灣浸聯

dannyyau302 發表於 13-9-26 08:57
每個家長都依賴小學配套可直升民生書院,呢點要確定,只有1半餘額。其他會留番外流生入讀,競爭激烈。浸聯 ...
同意...民生係極谷型, 唔係個個小朋友頂得住....仲要咁遠番學, 邊有精神溫書做功課???

alanwong238 發表於 13-9-26 09:12
荃灣葵青有好多中學,但有太多學生,所以好學校係唔夠
但浸聯點都有優勢....入呢D好中學~~

引用:Quote:dannyyau302+發表於+13-9-26+08:57+

原帖由 MSBOY 於 13-09-26 發表
同意...民生係極谷型, 唔係個個小朋友頂得住....仲要咁遠番學, 邊有精神溫書做功課??? ...
在民生平均分八十幾已經在班中考尾幾位置,請問您是否有必備信念及協助子女渡過。本人不是民生家長,但小女入讀比較谷學校,平均分九十幾都只係全級50……坦白說,我收貨。不過要維持每年排名,辛苦日子只會倍增,共勉之!