用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 係咪好殘忍呢?
樓主: swng21
go

係咪好殘忍呢? [複製鏈接]

回覆:係咪好殘忍呢?

我明嘅,仔係我要生,我責無旁貸,只不過掉番轉阿媽唔想啫!

回覆:swng21 的帖子

老人家,過一排就會接受啦!

引用:老人家,過一排就會接受啦! +

原帖由 tsimtsim 於 13-09-25 發表
老人家,過一排就會接受啦!
而且是自己阿媽,情況好好多!奶奶就麻煩D!

仔女梗係自己帶好,感情都吾同,老人家遲早會get over。

我自己吾係父母揍大,都好遺憾,你在做正確的事,支持!

同阿媽講, 你都係為咗d仔女好.  仔女始終要跟番父母. E+年代唔同以前, 學校覺得d學生唔同父母住, 會以為佢家庭有問題, 會對個學生有唔好既影響. 另外, 將來個子女可能會怪父母點解唔同佢住, 係咪唔愛錫佢, 到時親子關係就有問題! 我支持樓主接回子女同住.

多謝各位嘅支持同意見,但每次見到阿媽嬲爆爆咁,唔想瞅唔想睬咁,好唔開心!

swng21 發表於 13-9-25 21:17
多謝各位嘅支持同意見,但每次見到阿媽嬲爆爆咁,唔想瞅唔想睬咁,好唔開心!

...

明白老人家會唔捨得, 但我覺得你媽媽有d自私, 點解要你地母子常分開, 小朋友的關係要從小建立, 時間過左就追唔番。你地細個時係咪你媽媽照顧??還是比人湊??如果你地小時都係你媽媽自己湊, 點會唔明做媽媽的, 會更想見自己的仔女。你媽媽的行為, 我覺得係自私。

引用:多謝各位嘅支持同意見,但每次見到阿媽嬲爆

原帖由 swng21 於 13-09-25 發表

...
你的 case 好似我朋友的 case. 他帶個仔搬去他區的前一晚,佢呀媽大喊添,我地都好驚佢老人家會抑鬱。始終老人家湊了幾年,個孫是她的精神寄托,可以理解她實在不捨。我朋友也傷心。之後佢呀媽都 keep 住一星期過去數日幫下手湊。搬走了,都可以 keep 住見嘅。

回復 swng21 的帖子

不如用軟功,買份禮物話係你同囝囝一齊送畀婆婆,報答婆婆甘多年既辛苦照顧.

kwokbobo 發表於 13-9-25 22:39
明白老人家會唔捨得, 但我覺得你媽媽有d自私, 點解要你地母子常分開, 小朋友的關係要從小建立, 時間過左就 ...
同意,小朋友生出來不是給婆婆填補空虛的,婆婆要開明D,婆婆也應該放手讓作爲媽媽的女兒成長。妳同婆婆講一句她就會明白了:我要盡做媽媽的責任,不想讓小朋友將來怨自己細細個丟給婆婆湊。?

咁如果婆婆長期都吾捨得,你成世都吾接個仔返去一齊住?

可以氹佢、可以講道理求佢理解,再不瞅不睬,老人家亦太不近人情,就唯有遲d再算。

其實可以講嘅,我都講晒!怪就怪我兒入幼稚園呢年幾我從來無諗過湊番唻,對媽而言,我臨報入小一前半年先改決定就如一個炸彈一樣毫無心理準備,我自問脾氣烈,我媽有過之而無不及,我都儘量低聲下氣緩和氣氛,但係好像無咩成績,可能我媽見最後都勸唔服我,我又遞咗表無彎轉,所以嬲我囉!我唔想咁,但真係唔知可以點!有時夜欄人靜時,個腦就不斷係度左諗右諗,再係咁,睇怕係我會抑鬱多過我媽有!

我媽原本話叫我中學先帶佢番唻,但係小學係關鍵,如果中學先執佢嘅進度,恐怕太遲!唉…總之就煩啦!

不過話時話,如果唔係得我媽對小兒無微不至嘅照顧,我亦唔可以專心番工同讀書,我自問一定無媽媽做得咁好,只求盡力,但求媽媽會早日釋懷!

雪雪媽  十卜! ^_^  發表於 13-9-26 09:01

人總要成長,你媽媽要學懂放手,你將來亦然,不然對大家都不好。
萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)

只係時間問題姐, 唔好話係婆婆, 我囡囡出世後由媬母ee揍大, 每日放工才接囡囡返來, 到將近小一, 囡囡同ee講讀小一就唔駛佢揍, 因放學後會去補習社, ee都忍唔住喊, 畢竟對住6年, 有感情架, 同埋好認同揍小朋友係佢嘅精神寄託, 樓主你俾多d時間媽咪去消化啦, 可以每個星期五, 六去婆婆度住一晚, 令婆婆, 仔仔同你都好

我係全職媽媽湊2 個無工人,婆婆由細佬出世開始日日過黎幫手,星期六日就唔黎,幫咗成年啦,佢有時星期六都會話好無聊唔知做咩好。因為婆婆都習慣咗日日見到個孫呀!
比時間你媽咪啦

‹ 上一主題|下一主題