用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 係咪好殘忍呢?
go

係咪好殘忍呢?

事緣小兒同姨娚女係婆婆湊開,婆婆很疼愛佢地,原本打算係南區直升小學,但發覺原來小學功課比想像中深,於是打算帶小兒回自己區讀小學方便跟進功課,但婆婆好唔願意,認為由佢照顧最好,最初極力反抗,我亦為此事同婆婆嘈過,又好言相勸過,雖然係我個仔,但總覺得自己好似夾硬帶走佢,雖然已經交咗表係自己區學校,但心總覺得唔舒服,雖然婆婆無再講咩,但語氣之間好像很誨氣,到底我係咪做錯呢?

swng21 發表於 13-9-24 21:52
事緣小兒同姨娚女係婆婆湊開,婆婆很疼愛佢地,原本打算係南區直升小學,但發覺原來小學功課比想像中深,於 ...

似乎婆婆好emotionally attach to 你個仔喎!我諗佢都係一時間接受唔到,也以為自己做得不夠好(負面D講:打完齋唔要⋯⋯)。婆婆也可能冇諗過而家跟功課同N年前真係冇得比(我99當年也以為自己掂,最後咪一樣投降),況且你日日咁走去跟功課,也不是長遠辦法。㨂了一間唔啱小朋友嘅學校,之後問題更多!

不如買本補充練習,讓婆婆瞭解下而家的學習要求,可能她有另一番體會。

最後一句:兩母女邊有隔夜仇㗎?加油!

回覆:係咪好殘忍呢?

最煩係,我姨娚女今年三年級,都係我媽同我哥教功課,佢地都清楚啲功課係點,所以我要帶佢番唻嘅理由對佢唻講唔係理由,佢同我兒講,話我唔俾佢湊,唉…我都唔知講咩好!而家想同阿媽傾下學校嘅野,我媽一句話唔駛佢搞就唔會再理,落咗閘,所以我都唔夠膽再提!

swng21 發表於 13-9-24 23:39
最煩係,我姨娚女今年三年級,都係我媽同我哥教功課,佢地都清楚啲功課係點,所以我要帶佢番唻嘅理由對佢唻 ...

阿哥係姨甥女爸爸?

跟一個同跟兩個係兩回事,姨甥女出年四年級開始緊張,有D學校已經分精英班丶補底班各自各精彩,為咗跟你個仔會唔會忽略咗另一個先?呢度好多父母都話跟兩個會跟到氣咳⋯⋯冇理由佢地做到氣咳你就印印腳㗎?!希望呢D理據可説服婆婆,畢竟你都係做番你份內事,大家都想兩個小朋友得到最好嘅嘢。
唉,都係意氣用事居多,如果婆婆唔想講咪遲D先算囉,你阿哥嗰度有冇計傾呀?

簽名被屏蔽

我阿哥係兩個細路仔嘅舅父,超錫佢地,人地唔知仲以為係佢地爸爸,姨娚女係我家姐個女,我哥都唔想我帶走,所以無得傾,唯有等事情過一排先算啦!

回覆:talent2000 的帖子

點解咁講呢?

talent2000  She might not understand what you had done so. And just worry herself, so you need to please her soonest.  發表於 13-9-25 23:09

引用:你可能會發現遲啲她好像老了很多。

原帖由 talent2000 於 13-09-25 發表
你可能會發現遲啲她好像老了很多。
點解咁講呢?

其實我媽身體唔係太好,加上我都想見個仔多啲,所以先把心一橫決定帶佢番唻,但我媽覺得我望子成龍會迫死佢,又話我根本搞唔掂!唉…

luluhaha  婆婆當妳也未長大  發表於 13-9-25 05:22

你們家真有愛訝,我家長輩沒一個願意湊孫的,自己看戲旅行不知幾逍遙,不過要想想小朋友的感受,小孩的意願你只字未提。妳家姐個女小三還在寄人樆下,女孩真的無所謂嗎?父母的責任又是什麽?

其實較早前我已經同小兒好好傾過,佢話係邊度讀都無所謂,我亦將我嘅理由儘量簡單地告訴佢,當然我明白有表姐陪佢,又有咁錫佢嘅家人24小時陪佢會比較開心,但私心下都希望帶佢番唻,我倆一樣好錫佢,會盡力照顧佢。至於我姨娚女,的確較難,因為我姐兩公婆返工工時長兼唔定時,係婆婆度湊的確係萬全。我都唔會咁自私,一啲都唔顧小朋友嘅感受!

luluhaha  同仔住後應多D耐心,否則仔也許吵住返婆家  發表於 13-9-25 23:27
luluhaha  妳應堅定同仔講:媽咪好愛你好挂住你所以一起住。  發表於 13-9-25 23:24

回覆:swng21 的帖子

我大仔細個都是跟奶奶住,因晚放工,個時星期六日先帶個仔返屋企,好掛住個仔之餘,也好內疚!到k2終於決定請工人,同個仔一齊住!你阿媽唔捨得個外孫,難道你成日和個仔分開住,你又捨得嗎?

我都唔捨得,但婆婆花咗咁多心機湊佢,我就好似一下子要帶佢走,我自己心裡面不舒服!很矛盾……

引用:其實較早前我已經同小兒好好傾過,佢話係邊

其實係阿媽含辛茹苦,唔忍心見佢唔開心!

swng21 發表於 13-9-25 08:47
其實較早前我已經同小兒好好傾過,佢話係邊度讀都無所謂,我亦將我嘅理由儘量簡單地告訴佢,當然我明白有表 ...
親子間的感情丶bonding 是要時間培養,除了一齊玩的時候,也包括面對困難(eg考試)的時候,得罪講句,姨甥女對舅父多過見老豆,而家係舅父同姨甥女有「父女」bonding,小朋友大D又怎麼呢?
如果你願意付出精神與時間(在職媽是很辛苦的全天候工作),我相信對整個家庭長遠是好的!

其實我有心理準備會辛苦好多,都有諗過縮沙,但好似雪雪媽話齋,係長遠嘅事情,對小朋友亦有很大程度影響,所以唯有狠心一點去做啦!心裡面對媽媽很內疚,因為媽媽實在無私幫咗我太多太多!

子女跟父母一起生活是理所當然的,照顧子女也是父母不可逃避的責任,我認為若非不得巳,才會把子女交給別人照顧。

婆婆和舅父固然會不捨小孩搬回你家,唯有假日時多去探望他們。

唉…唯有係咁啦!我會努力㗎!希望日後媽媽會睇得開!:;pppp: