用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 民生及培正自行收生問題
go

民生及培正自行收生問題 [複製鏈接]

朋友仔仔好想自行選民生及培正,但佢地自行會好似maryknoll 咁留一半位比自己小學部學生嗎?thanks

1    0    0    0

回覆:chanti 的帖子

培正自行收生段好似只接受培小的同學。

回覆:cwaisum 的帖子

oh 好的,咁民生呢?

民生去年 扣門的考試, only invited 4 applicants.  
我朋友(非民小的)放1-1-1 連扣門考試都無

經過幾年來既交流和觀察,我覺得有直屬學校的中學都係傾向兩條隊。一係係街外生,一條係校內生。選擇的先後係會先街外,盡收街外精英先,最後就收校內生。如果街外精英是遠不及校內的,倒不如收多一兩個校內生。

因此我地會見到有直屬中學的小學,老師都要求同學如想上直屬中學的話,請在自行時將中學填第一志願。亦因此有同學第一志願填了直屬中學(正如我在隔離post講),第二志願卻填了皇仁的情況不斷發生。

所以有直屬小學的中學,學校對街外生的要求是高的,對校內成績好的學生亦積極用盡方法挽留。你睇下今年民生的文憑試成績甚至超越某些地區龍頭學校的成績你就知民生的確進步不少。

:verycold: :verycold: :verycold:

tutormom 發表於 13-9-24 23:17
民生去年 扣門的考試, only invited 4 applicants.  
我朋友(非民小的)放1-1-1 連扣門考試都無 ...

我小朋友就係四位之中的一位,佢係 0-0-0 的,所以我敢講 1-1-1 對民生黎講
係無作用的。

唔知最後有幾多人成功呢?不過應該唔多過三位。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

奥脫福 發表於 13-9-25 01:37
我小朋友就係四位之中的一位,佢係 0-0-0 的,所以我敢講 1-1-1 對民生黎講
係無作用的。
奥脫福, 你孩子成績很好的嗎?  
成碼有100 applicants knock door
你都有written test

‹ 上一主題|下一主題