用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 拆解官津小學的學額分配
樓主: iantsang
go

拆解官津小學的學額分配

醒目開學勳章

引用:上年我都有睇你嘅文章,真係好有用。

原帖由 conhui1223 於 13-09-26 發表
上年我都有睇你嘅文章,真係好有用。
真係多謝好似你咁嘅家長肯出聲回應,有時都想知對大家係咪有用。

回覆:拆解官津小學的學額分配

引用:如果世襲生只有20個位,但手持20分的有30個

原帖由 珠珠妹dy 於 13-09-28 發表
如果世襲生只有20個位,但手持20分的有30個,請問是否抽簽的呢?
謝謝解答

...
世襲生一般指兄/姐在該小學就讀,必收的

如果你指的計分時,是父母/兄姐是畢業生,那20%先給最高分的25分,有剩餘就給20分,不足就抽籤;同樣,20分用剩的,有剩餘就給15分,不足就抽籤;15分用剩的,有剩餘就給10分,不足就抽籤。。。。

醒目開學勳章

引用:如果世襲生只有20個位,但手持20分的有30個

原帖由 珠珠妹dy 於 13-09-28 發表
如果世襲生只有20個位,但手持20分的有30個,請問是否抽簽的呢?
謝謝解答

...
唔好意思,其實唔係好明你條問題,所以諗諗下就忘了覆。

引用:Quote:原帖由+珠珠妹dy+於+13-09-28+發表如

引用:Quote:原帖由+珠珠妹dy+於+13-09-28+發表如

Hi All

我想問下如果D學位係他區分配過來本區, 咁如果係統一派位時填在乙部既1 / 2 /3, 係咪中既機會都大 ?? 謝謝大家

醒目開學勳章

引用:Hi+All我想問下如果D學位係他區分配過來本

原帖由 大小不良88 於 13-09-30 發表
Hi All

我想問下如果D學位係他區分配過來本區, 咁如果係統一派位時填在乙部既1 / 2 /3, 係咪中既機會都大  ...
基本上借來的位都當係同區處理,係無分別嘅。

引用:Hi+All我想問下如果D學位係他區分配過來本

原帖由 大小不良88 於 13-09-30 發表
Hi All

我想問下如果D學位係他區分配過來本區, 咁如果係統一派位時填在乙部既1 / 2 /3, 係咪中既機會都大  ...
實際經驗:今年16區,勵志會借左(好似係)3個位比14區,在14區有人第5志願都入到。如果16區的人,可能未必得。(不過我未能考證16區有人第5志願唔得)

借得幾個位,真係睇彩數

增知識,好有用,謝謝!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

Ian,

你的post好有用。還有年半要幫囝囝準備報小一。
想問下係咪confirm咗DSS嘅offer就冇得大抽獎?因DSS嘅學校全報個名上去ED,咁如果DSS嘅offer唔係最想入的那間,可否accept offer 又抽獎?

醒目開學勳章

引用:Ian, 你的post好有用。還有年半要幫囝囝準

原帖由 skybb2009 於 13-10-02 發表
Ian,

你的post好有用。還有年半要幫囝囝準備報小一。
DSS 直資如果註冊咗就一定唔會再可以派位,原因係同樣受緊政府資助。

引用:Quote:原帖由+skybb2009+於+13-10-02+發表I

原帖由 iantsang 於 13-10-02 發表
DSS 直資如果註冊咗就一定唔會再可以派位,原因係同樣受緊政府資助。
Thanks Ian!
How about if accepting one DSS n pending the release of results of other DSS? Can drop the previous offer n accept a new offer from another DSS school?

醒目開學勳章

skybb2009 發表於 13-10-3 08:53
Thanks Ian!
How about if accepting one DSS n pending the release of results of other DSS? Can drop t ...
Yes, you are free to do so!  

iantsang 發表於 13-10-3 11:02
IAN,我想問第一階段自行時, 學校有冇機會或可能將個位比D 只有15分但係有人土關係既人呢?

醒目開學勳章

引用:Quote:iantsang+發表於+13-10-3+11:02+Yes,

原帖由 MSBOY 於 13-10-03 發表
IAN,我想問第一階段自行時, 學校有冇機會或可能將個位比D 只有15分但係有人土關係既人呢?
...
你呢條係無答案嘅問題,但每年都有人問。

如你所講嘅人真係15分,咁我會答你唔會,因為如果學校咁做係好蠢嘅行為,因為有涉及不公正。

iantsang 發表於 13-10-3 11:53
你呢條係無答案嘅問題,但每年都有人問。

如你所講嘅人真係15分,咁我會答你唔會,因為如果學校咁做係好蠢 ...
即係EDB會監察各校既派位過程?

回覆:iantsang 的帖子

學校真要留位給特別人士,大可名正言順用留班位,不必冒險被教育局發現違規

引用:Quote:skybb2009+發表於+13-10-3+08:53+Tha

原帖由 iantsang 於 13-10-03 發表
Thanks again, Ian