用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田中學 - 呂明才及曾肇添的比較
樓主: sonsonmama
go

沙田中學 - 呂明才及曾肇添的比較

yhk329 發表於 13-10-18 13:36
,年年勸退好多追 ...

TST年年勸退好多追唔上既人就未聽過,留過幾次班就聽過。

yhk329 發表於 13-10-18 13:36
但係想知呂中及曾中, 中一學位多少,每年有多少人退學/插班
因聽講兩間都係勁有拔尖無補底的,年年勸退好多追 ...
我反為覺得你提出了一個好好的反思,姑勿論真實係有沒有勸退、留班、插班等都好。試想如果小朋友係一間絕對唔適合的中學裡讀書,我覺得是弊多於利,身心發展都會有障礙,倒不如找一間適合的學校還好過白待六年,而且這種影響還會影響日後工作或做人的思想行為和信心。
選學校之前,做定少少功課,作好心理準備是必需的。一間程度咁高既學校,要脫穎而出絕對不容易,要追趕的亦很困難。叻的同學唔需要拔都可以成尖子,但差的同學卻要用補才追回一部份的成績,時間一耐,相距只會越來越遠,吃力而不討好!

最緊要大家清楚每一間學校的收生情況、成績水平。有信心自己的成績和努力勤奮的,硬闖一次無妨,楊州夢醒就要知難勇退,何苦還待別人來勸退!
:verycold: :verycold: :verycold:

ohnono 發表於 13-10-18 15:36
叻的同學唔需要拔都可以成尖子, ...
呢樣真,大多數叻既同學由小學領先到中學,同埋人地好勤力,唔係唔洗溫書。

TST连精伶班都無.......補底班反而有。

回復 October. 的帖子

問左我個仔,TST冇補底班的。是否真的有人讀過?願聞其詳。

almondlatte 發表於 13-10-19 08:14

問左我個仔,TST冇補底班的。是否真的有人讀過?願聞其詳。

係有既.
唔係話全級五班中有一班補底班, 就好似網友講既, 有D科目(唔係全部), 全級最差個幾個(具体數字唔清楚), 學校幫你補, 當然, 你補唔補自由選擇, 唔會逼你.

我個仔依家係入面讀緊都唔清楚過D網友?

我個囝囝喺曾肇添讀緊中一,佢嗰班同另一班有中,英文科輔導班,入學前考編班試時(Pre S 1)將一啲中,英科考得唔係咁好嘅同學編入輔導班,當上中,英堂時會分開授課,大約十人一班,我囝囝話輔導班啲同學嘅功課多啲同課程嘅進度比正常班慢啲,學校咁嘅安排對一啲中,英科較弱嘅同學有好大幫助及照顧......

yukimum    發表於 13-10-19 22:15

almondlatte 發表於 13-10-19 12:58

你的小朋友有實力,絕對是開心的事。有時小朋友唔清楚都唔出奇,因為你的小朋友那一班沒需要分班上堂的時候,同學可能真係唔知隔離班原來一到英文堂是要分開兩小班上堂的。學校唔會刻意跟其他同學宣佈有一班同學是要分班上堂,所以其他班的同學都唔知。
還有一個情形係就算小班的班別也未必全是要補底的同學。有時學校會在第一年安排英文成績最好的同學跟成績最差的一同上堂,希望藉著好成績同學的推動力來幫助其他同學,到第二年又將全部打散,所以就算要小班的同學也未必一定是差的同學,目的除了唔想標韱同學之外,有部份同學經過第一年的適應年之後,有的成績大有進步,有的又會變成落後,初中時的班級越高,分差還會越來越大。一間負責任的學校,持續既補底工作還確實需要的。
:verycold: :verycold: :verycold:

回復 Hello媽媽 的帖子

有幾多入到學位課程?今年好似無講。

回覆:沙田中學 - 呂明才及曾肇添的比較

曾記的確有英文及中文補底班,每班15人。另外有數學拔尖班,逢周六上課,特別培訓參加校外數學比賽。

yukimum    發表於 13-10-19 22:16

引用:回復+October.+的帖子 我個仔依家係入面讀

原帖由 almondlatte 於 13-10-19 發表

讀緊唔等如一定知!

lmy

兩間都是一級學校,日常觀察兩間學校的學生有禮守規.

回覆 Hello媽媽 的帖子

Hello

I cant find the result of LMC in School web?
Its really has 9x% admit to university?

LMC 從來不會post成績在校綱上, 但每年都有派給去升中會的家長.
呂中今年dse很好, 入三大有46%.

呂中學位課程72%,其中入三大占64%。副學位課程23%

LMC入三大應是72%X64%=46%

72% 應包括自資學位

引用:Quote:原帖由+www+於+13-09-25+發表本帖最

引用:Quote:原帖由+786+於+13-10-01+發表呂中現

原帖由 halflower 於 13-12-01 發表
真的嗎?!
他和他太太(呂中英文老師)都是。但抱歉太太剛離世。

回覆:沙田中學 - 呂明才及曾肇添的比較

我離開這topic已久。一直,每間學校學生家長總要維護自已學校的優越性,總希望自己所唸的學校是最好的。直至呂中校長太太離世,使我反思,真的好比較嗎?浸信會沒有門戶對立請了校長和太太,他們好好地使浸中成為更優秀的學校。而校長亦一直是曾記校友會員。是的,沒甚麼好比。所以若不是網友再問,也不會在這topic再留言。