用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學 小一同學仔適應到嗎?
go

小一同學仔適應到嗎? [複製鏈接]

想問吓小一同學仔,由培幼升上嚟究竟適應方面有冇問題呀,因為之前太多人話小一同幼稚園係兩個嘅世界,大部分都要補定底先銜接到,有冇家長可分享吓呀?

0    0    0    0

回復 lutang 的帖子

This year, the curriculum of P.1 has been slowing down as informed by the Principal.
Not too much homework in the 1st month.
The transition period is from September to November.

Hope this helps!

回復 lutang 的帖子

暫時直升的小朋友看不到有問題.大家都愉快學習.
功課好多時在學已經完成.

it's true before. 但新校長上任後, 幼稚園深了很多, 依家上到小一容易了.  但當年我也只是在 小1 前的暑假補了普通話拼音.

其實主要係我見阿仔d同學(k2)個個都喺出面讀唔同既班,大部分都愈讀愈深,甚至乎已學識除數,所以上到小學應該唔會有銜接既問題,但問題係如果幼稚園階段冇特別催谷既話,到上小學時會唔會好吃力呢?因為我唔係太了解小學既課程,所以會諗係咪應該喺幼稚園階段就要學番幾樣去預備吓啫?

回覆:lutang 的帖子

特別學不是必要好多課程家長都教到· 不過k3比定心理準備小朋友小学與K是不同的例如功課會比K3多有默書·測驗·考試

NICOLE123 發表於 13-10-4 23:45
特別學不是必要好多課程家長都教到· 不過k3比定心理準備小朋友小学與K是不同的例如功課會比K3多有默書·測 ...

我想問問小一係咪個個星期都默書? 一個學期有幾多次測驗呀?

回復 kiu_kiu 的帖子

開學到而家..今天第一次默書.
遲D會係今個星期默中文. 下星期默英文 咁.

培小一年會係2測2考.

‹ 上一主題|下一主題