用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 已評估為ADD, 成績合格多D,你地会食藥
樓主: TTJTMaMa
go

已評估為ADD, 成績合格多D,你地会食藥 [複製鏈接]

http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20130325/18206763
ADHD 女仔吃藥後入中大

各位,這幾天又收學校電話了我真的好困擾,我停地重覆又重覆地看這個post, cry many times,同老公 思前想後,最後都打了電話去醫生再約時間跟進呀仔的adhd情況,因已困擾了兩個學年,日日擔心接電話,擔心佢在學校撞板,亦擔心佢傷害到其他同學,擔心佢冇自信,冇朋友,惡性循環,行為同情緒會仲差,尋晚我同佢講 i love you, 佢回覆我 i hate myself ! 佢在校撞板,我地都包容同體諒佢,教番佢要點做,都覺得佢好惨,其實佢在家ok, 出街都冇問題,但在校就唔得,好多 naughty 野,自制差,我成日唔face reality,因我知佢係gift, gift 都有行為同情緒問題啦,但醫生話gift 同 adhd 係可以併全,上了專注同 social class 一段時間,係時候要考慮再跟進和食藥了,約了醫生聽聽他的意見,一心只想幫佢,唔想佢冇朋友,自我形象低落,唔想佢連 gift 的潛能都發揮唔到,其實佢成績ok, 在某些興趣上有天份的,呢幾天為了這事心情十分低落,請同我打打氣啦!

giftedpig 發表於 13-10-17 17:08
各位,這幾天又收學校電話了我真的好困擾,我停地重覆又重覆地看這個post, cry many times,同老 ...
妳囝囝說 I hate myself, 他講得出這句話,我相信小朋友是有付出努力去做好自己的。支持妳見醫生跟進!
藥唔係永遠有效架,亦唔係每個人都一定有效。如果醫生認為可以一試,你地就考慮下啦。

giftedpig  謝謝你  發表於 13-10-18 09:37
for every one criticism, three positives must be given.

吃藥如果能令他發揮得更好, 是一個好的選擇,  gifted child 比其它的小朋友更煩, 加油, 希望佢受藥有進步!

giftedpig  謝謝  發表於 13-10-18 16:41

我女十歲, 社交完全冇問題, 學業成績中上, 只係因為上堂成日傾計、中意係學校跑, 同埋甩漏唔記得帶呢樣個樣,咁既情況, 你地會俾佢食藥嗎??

死蠢的聰明藥
http://farumradio.com/untoldtruth/untoldtruth_ep10/

http://www.medtoday.com.tw/35919.htm

http://forum.baby-kingdom.com/fo ... =8565604&page=2
#27 #32 #33 #34

123BB 發表於 13-10-18 15:01
我女十歲, 社交完全冇問題, 學業成績中上, 只係因為上堂成日傾計、中意係學校跑, 同埋甩漏唔記得帶呢樣個樣 ...
如果我囝囝好似你囡囡咁,老師無投訴,小朋友又開心,我唔會俾佢食藥。ADHD小朋友遇到的問題不只在學業成績,還有好多社交問題、行為問題和對抗性態度才是最叫人担心的。

giftedpig  同意,我都覺得冇需要  發表於 13-10-18 16:45
for every one criticism, three positives must be given.

回復 poem4 的帖子

謝謝你!!!1

poem4  唔使客氣...  發表於 13-10-18 17:46

回復 lillymarie 的帖子

老師就係有投訴, 由一年班到依家都未停過, 我一直唔想俾佢食藥, 到左今年五年班, 學校又要求阿女做一個全面既評估再決定食唔食藥!

123BB 發表於 13-10-18 16:42
回復 lillymarie 的帖子

老師就係有投訴, 由一年班到依家都未停過, 我一直唔想俾佢食藥, 到左今年五年班,  ...
如果係學校要求你地考慮讓她食藥又唔同講法喎,因為學校老師見咁多小朋友,心中有數。值得去做一做評估。老師給她的操行分如何?這已可以話到你知她在學校大概情況如何。我囝當年是B﹣(他只是坐唔定和多口,無搞人)。

評估可以做,食藥等結果出咗再算啦。(我就會咁處理。)

我女操行都係b-.我都是先做評估再作決定。
‹ 上一主題|下一主題