用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 普教中小學的家長請給意見
go

普教中小學的家長請給意見

請問各位普教中小學的家長, 你地認為普教中好嗎? 認為有拖累了中文學習嗎?
如果响屋企不嬲唔係講開普通話, 同小朋友溫中文時你地會用普通話定廣東話呢?

回覆:妙妙媽 的帖子

我會用廣東話同佢温中文,佢就用普通話答

引用:我會用廣東話同佢温中文,佢就用普通話答 +

原帖由 CarmenJack 於 13-09-23 發表
我會用廣東話同佢温中文,佢就用普通話答
咁你覺得普教中好嗎?

回覆:普教中小學的家長請給意見

我覺得好呀〜普通話會得流暢些〜
但也有見小朋友學普通話聽不明及吃力〜

我唔識普通話,溫普通話幫唔到

我普通話半筒水 但阿仔今年小二開始普教中 我都盡能力幫佢 用普通話讀俾佢默書 佢都適應得幾快 可以用普通話讀書俾我聽 又識拼音 比我想像中好 我仲擔心佢會好抗拒

小朋友是一張白紙, 現在的孩子們大部份在幼稚園已開始接觸普通話, 小學普教中一般都不是問題, 當然除了個別天資特別差的例外.

我兩個仔小學三年級開始普教中, 我們兩夫婦都是普通話不濟的人, 但無礙阿仔們的學習, 同佢讀默, 我講廣東話, 佢背普通話.  由於天資有異, 細仔無論併音或說普通話均較哥哥流利, 我反而擔心佢有些字詞只懂普通話發音, 而不懂廣東話發音, 所以要佢背完普通話 (我聽不明) 後, 再用廣東話背多次呢.

我暫時還在觀察了解中. 我仔現小一,已是普教中。但我發現一個問題,老師是教用普通話讀課文,但課文是廣東話語句:我讀一年級了,我懂自己看鐘。普通話是沒有"看鐘" 的,如果我仔在大陸講"看鐘", 應該冇人會知他說什麼。正確應是看時間、看錶。但老師沒有糾正。普教中,如果只是用普通話讀香港出版社的語文課本,好大問題。

似乎配套仲未完善,但大勢所趨好多學校都已經開始。
我而家要選校,一間有普教中,一間冇,都唔知點揀好。

引用:似乎配套仲未完善,但大勢所趨好多學校都已

原帖由 妙妙媽 於 13-09-25 發表
似乎配套仲未完善,但大勢所趨好多學校都已經開始。
我而家要選校,一間有普教中,一間冇,都唔知點揀好。

...
兩間學校有沒有其他分別?是否普教中對你來說真的是決定性因素?

因自己有幸從小四開始有普通話堂, 所以到左今時今日自己的普通話也叫勉強過到骨... 早於十多二十年前,  根本無人用普通話教學, 那時大部份人認為這是多餘不過的語言,  只要求學好英文就夠了.  想不到二十年後今日, 原來我是比人優勝, 正所謂, 早知早覺, 遲知遲覺, 最後是唔知又唔覺....

亞仔都係普教中, 明顯他的普通話拼音及聽講方面是有很好幫助, 有家長認為中文課本未能追上普教,  這點我也認為嘗有改善空間.  不過想重申一點, 我們的英文教科書也不是百分百完美, 就外國而言, 都沒有人會刻意教grammer. 但香港就是中西合壁, 怪怪的.   所以如要學別的語言, 除非你身處該處, 否則沒可能有百分百最好的標準.   

想補充一點,  如果小朋友特別在對語言有學習困難, 或是沒有語言天分, 就不好強求, 用回廣教中.   因為世上沒有最好的選擇, 只有最適合自己小朋友的決定才對.

birdbird    發表於 13-9-25 19:42

引用:Quote:原帖由+妙妙媽+於+13-09-25+發表似乎

原帖由 huba 於 13-09-25 發表
兩間學校有沒有其他分別?是否普教中對你來說真的是決定性因素?
兩間學校仲有其他分別,所以普教中未必係決定性因素,最緊要揀間適合小朋友嘅學校。

呀女讀咗普教中後,普通話很好

回覆:hadwinboy 的帖子

類似的問題還有很多,比如拖手,心水,中意這些都不是標準普通話,但是普通話出口成章,是書面語這是事實,但是很多香港家長還是排斥普通話。

回覆:ha8mo 的帖子

回帖人一看語句就知道是普通話母語的,

引用:Quote:hadwinboy+發表於+13-9-25+00:05+我

原帖由 ha8mo 於 13-09-25 發表
你點知大陸人唔講「看鐘」?
因為回帖的是普通話母語的,看得出的。我也是母語普通話,的確沒有看鍾這個說法的