用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 初學吹薩克管,用幾號簧片?
go

初學吹薩克管,用幾號簧片?

剛小一學吹薩克管,用幾號簧片,求教~

回覆:初學吹薩克管,用幾號簧片?

貢獻勳章

用一號半或二號都ok,初學可用 Rico Royal,呢隻比較平。因為初學者,尤其係小朋友大多唔識保護塊簫片,好容易整爛。簫片要好小心,硼少少都唔用得,教小朋友唔吹時,要用左手保護吹咀部份,右手就保護支 "色士"。

問老師。用咩簧片要睇好多原因,不能單憑年齡決定。

貢獻勳章

唔同號數的 reed 係代表唔同厚到, 你想玩 jazz 定係 classic, 你要D聲 soft 定係 hard, 都取決於塊 reed.

唔同牌子有唔同價錢 / 特性. 通常初學都唔會用厚片 (大號碼), 2號較為常用. 而家市面普通的 reed 要百幾二百蚊 10 塊, 亦有D要五十幾蚊一塊.

如果想塊 reed 耐用一點, 就記住吹野前要漱口, 盡量避免吹野之前飲甜野. 但這亦係我常見年青老師常犯的毛病. 吹完之後, 亦要清潔 reed 及吹咀, 抹乾後先至好收埋, 收埋時,  reed 要與吹咀分開, 唔好咁懶!

有興趣再研究啦, 資料來自一個吹左色士風25年的人..........即係我!

老師建議小朋友吹2號片,話無咁吃力

回復 joemyt 的帖子

唔該各位,特別係joemyt