用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 考DSE有1x分
go

考DSE有1x分 [複製鏈接]

9    0    0    0

回覆:考DSE有1x分

HD, AD.

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

台灣升學都可以

引用:如考DSE+有拾幾分,出路是重讀,展翅,還有其

原帖由 bigfoothk 於 13-09-23 發表
如考DSE 有拾幾分,出路是重讀,展翅,還有其它選擇?
只要中英文有level 2另加三科level2,可以選擇讀Higher Diploma同Associate Degree. 你可以上iPass睇睇。

回復 khmama 的帖子

有時我有個疑問,學校、家長及學生知道3322 %,入U率,跟著點善後入不到 U的學生,都好重要。
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:回復+khmama+的帖子 有時我有個疑問,學校

原帖由 ANChan59 於 13-09-23 發表
回復 khmama 的帖子

有時我有個疑問,學校、家長及學生知道3322 %,入U率,跟著點善後入不到 U的學生,都 ...
其實啲家長與其去善後,何不先諗定個plan,早啲攞晒conditional offer,到時根據分數去決定條路,起碼選擇權由自己操控。升大學起碼都要預算下列情況:

1. 符合3322
2. 不符合3322,但符合22+222
3. 不符合22+222

基於上述條件,如6科分數如下應該點樣選擇前路
- 30分或以上
- 24 -29 分
- 18 - 23 分
- 18 分以下

khmama 發表於 13-9-23 23:07
其實啲家長與其去善後,何不先諗定個plan,早啲攞晒conditional offer,到時根據分數去決定條路,起碼選擇 ...
可惜這兩年,我見不少案例,準備不足,學校老師根本不理入不到大學的學生。

Ahling2004  同意. 我從仔間學校都睇的出.  發表於 13-10-24 17:49

bigfoothk 發表於 13-9-24 08:34
如果英文不合格,又有搭幾分,可出國升學嗎?
可以去台灣, 大陸好似都有一兩間可以

引用:Quote:原帖由+bigfoothk+於+13-09-23+發表

原帖由 khmama 於 13-09-23 發表
只要中英文有level 2另加三科level2,可以選擇讀Higher Diploma同Associate Degree. 你可以上iPass睇睇。

...
其實自資的AD 課程升上政府資助的學位課程機會大嗎?

ANChan59 發表於 13-9-23 23:24
可惜這兩年,我見不少案例,準備不足,學校老師根本不理入不到大學的學生。 ...

學校老師根本不理入不到大學的學生。。。
呢句先喺問題所在。學校放棄,學生自己放棄自己,家長心急但無個仔/女乎。。。。點會有兩手準備吖?都唔知點算。。。

ANChan59 發表於 13-9-23 23:24
可惜這兩年,我見不少案例,準備不足,學校老師根本不理入不到大學的學生。 ...

老師不理入不到大學的學生, 是否指學習方面還是升學就業指導方面?

引用:Quote:ANChan59+發表於+13-9-23+23:24+可惜

原帖由 cow 於 13-10-21 發表
老師不理入不到大學的學生, 是否指學習方面還是升學就業指導方面?
升學就業方面。

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+ANChan59+於+13-09-23+發表回

原帖由 khmama 於 13-09-23 發表
其實啲家長與其去善後,何不先諗定個plan,早啲攞晒conditional offer,到時根據分數去決定條路,起碼選擇 ...
今年我同事個女考DSE,佢講話除左JUPAS仲左E-APP。佢個女一早有conditional offer,一放榜就知自己夠分就讀space,IVE果d,差左揀邊間,爆冷考得勁好至入大學。我話嘩幾好wor,點解我見網上吾係人人都有呢d conditional offer既?同事話,因為好多人之前吾肯去申請,到知道成績吾得至去搵後路,難lor!

請問點樣申請conditional offer,不是要有好的成績才可以申請嗎?不好意思,因對DSE完全沒有認識,而小兒今年中五,但成績不好,請問我應該上咩網,才可知多些DSE資料?

khmama 發表於 13-9-23 23:07

請問什麼係conditional offer?預計我女有大約18-21分,今年會考DSE,請問應該如何準備?

回復 wanttoknowmama 的帖子

若你獲有條件取錄(conditional offer),而又能夠考獲及符合有關院校所開列的條件(eg: DSE 44434),將可確定取錄資格。

chanmimi01    發表於 14-3-14 13:33

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:khmama+發表於+13-9-23+23:07+其實啲

原帖由 wanttoknowmama 於 13-10-22 發表
請問什麼係conditional offer?預計我女有大約18-21分,今年會考DSE,請問應該如何準備? ...

我女個補習姐姐話係校長推薦計劃wor
(我講緊大學degree課程既conditional offer)

引用:Quote:khmama+發表於+13-9-23+23:07+其實啲

原帖由 wanttoknowmama 於 13-10-22 發表
請問什麼係conditional offer?預計我女有大約18-21分,今年會考DSE,請問應該如何準備? ...
你上eApp報讀各類自資學位/副學位,通常放榜前已經有conditional offer,只要放榜成績達要求,就即時取錄。上網報eApp快捷方便,唔明點解要等到放榜先去撲位。

‹ 上一主題|下一主題