用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 35校網如何選擇?
樓主: 妙妙媽
go

35校網如何選擇? [複製鏈接]

引用:回覆+sissysze+的帖子 Josewing+話見到學

原帖由 sze0203 於 14-01-10 發表
回覆 sissysze 的帖子

Josewing 話見到學生打機好似好得閑,並無針對成份!天神學生喺奇趣打機可能都係好 ...
我只係想講就算大家口中一線小學都有放學去打機嘅學生姐,無針對邊個

回覆 sze0203 的帖子

吊頸都要抖下氣,right?

我都無針對成份,我當然認為吊頸要抖氣,我只係覺得每間學校都有好同唔好的學生,大家都係拎自己親眼見到的經驗同大家分享:如果下下回應只係你自己睇下咪知囉咁的態度,我覺得溝通及交流上有點難道,好易引人誤會。

回覆:sze0203 的帖子

我們的眼睛並不可靠,評定事情要全面一點吧!

對啊! 所以我覺得 唔可以睇學生, 反宜係要睇下學校, 教學方針, 老師, 同埋校園配套, 好似課外活動的廣範程度都值得考慮...

回覆:TOLAM 的帖子

回覆 柔情爸爸 的帖子

只看一兩段文章亦不能全面評定事情。

回覆:sze0203 的帖子

You are getting on the right track, very good!

henry2006 發表於 14-1-6 10:53
回覆 雪~bb 的帖子

2填黃宣會OK?兩年前我就甲一乙一填黃宣都 沒中,最後派到聖提摩太,好彩最後敲門入著黃 ...

2填黃宣只係因黃宣大班多位,可能仲有機
照我身邊眼見既事實, 唔中第1既,如提摩太放前如第2/3位
都仲入到提摩太,放第4的已有入唔到
其實第2位填紅千奉黃都係好難有機會入到的,
眼見身邊有D想賭多鋪既2位填紅千奉黃放通通失敗,
好彩的第3填提摩太的就入到
如提摩太放4既己係去葛
我就唔鍾意提摩太
所以上年我係1.黃宣 2.葛
不過黃宣唔啱我仔讀
由開心幼稚園升上黃宣實在太吃力
壓力病都出來了

回覆 雪~bb 的帖子

So sad, and I hope your kid has got used to the pace and the pressure. If not, really have to seriously consider to find another school which is more suitable. It is more important to gain back the health and confidence. You may find the sharing of DJ 鄧藹霖who says that her son was angel in kindergarten and became a monster after studying P.1 due to the learning pressure. Their relationship was once extremely poor, until she decided to find him another school of lower standard (in parents' eyes).

回覆:35校網如何選擇?

請問點解由開心幼稚園升上黄宣會吃力呢?功課量很多嗎?程度很深嗎?我仲以為黃宣係愉快學習的小學呢?

呢幾年來我只識一個人係甲一乙一填紅馬而入到 (係2003年仔)

其餘幾個都係話填紅馬但最後派入左摩太/ 葛.....

為左保險, 今次我唔敢博

另外,  黃埔 Big 4 叩門要唔要 111???

Cottonbb 發表於 14-1-20 10:51

呢幾年來我只識一個人係甲一乙一填紅馬而入到 (係2003年仔)

其餘幾個都係話填紅馬但最後派入左摩太/ 葛.. ...

咁你的選擇如何?可分享下嗎?

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

咪就係將 另外的 BiG 3 放頭3位囉, 無幾多組合可選擇  

引用:呢幾年來我只識一個人係甲一乙一填紅馬而入

原帖由 Cottonbb 於 14-01-20 發表

This is strange, and so who are admitted to 紅馬 finally!

回覆 Cottonbb 的帖子

早兩年唔駛111, 競爭越來越激烈, 唔知而家有無改

kiubbobo 發表於 14-1-20 10:22
請問點解由開心幼稚園升上黄宣會吃力呢?功課量很多嗎?程度很深嗎?我仲以為黃宣係愉快學習的小學呢?

...
我仔幼稚園好少功課沒有默書只有玩上小一後, 英文多數係閱讀理解
而且唔係幾句,多數係成篇文章
生字都唔識得多,點理解
中文本來都唔係識寫好多字
認都還可以寫真係以前寫得少
寫得好慢但又好多野寫
中英數每科都2份/日
仲有其他科
原本都唔習慣做咁多功課
仲要不斷寫寫寫,又唔識又唔明,
每日坐起度一齊做,試過做到11點
比軟有D起九龍塘幼園升上既同學
問佢地辛苦嗎? 小朋友一句就答:我向係咁,習慣晒
果一下我已知係揀錯了
愉快學習, 叻仔叻女唔會唔愉快囉

引用:另外,++黃埔+Big+4+叩門要唔要+111???

原帖由 Cottonbb 於 14-01-20 發表
另外,  黃埔 Big 4 叩門要唔要 111???
舊年不用

Cottonbb 發表於 14-1-20 10:51

上年我仔班女同學幾個都派晒紅馬
‹ 上一主題|下一主題