用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 係咪細B返2歲班遲過人開學就無得倍上堂? ...
go

係咪細B返2歲班遲過人開學就無得倍上堂? [複製鏈接]

請問係咪細B返2歲班遲過人開學就無得倍上堂?

0    0    0    0

引用:請問係咪細B返2歲班遲過人開學就無得倍上堂

原帖由 hello55 於 13-09-23 發表
我都想知呀!之前見到有些幼兒園有免費兩週適應班,但係for 9月開學啲學生咋!唔知插班生係咪間間都無呀?只知返兩週要交足一個月學費咋!

回覆:係咪細B返2歲班遲過人開學就無得倍上堂?

唔一定架,放心!有好幾間過左適應周都比陪,而且仲可以早放學添,不過就唔可以有兩星期咁長,可能三幾日咁!

我個陣都可以陪2日,比9月開學個D短D但都可以陪

回覆:係咪細B返2歲班遲過人開學就無得倍上堂

應該都會比陪的,我果陣呀仔遲開學,學校都比番個適應期仔仔,可以比家長陪上學一星期

我仔果間起初比陪,而加又話唔比陪。

hello55 發表於 13-9-23 13:57
啟思PN係... 剩係9月開學先有得倍

我間幼稚園係開學前照上適應班, 但就之後遲返學, 唔知個小朋友仲記唔記得呢

我小朋友學校就 1-7 月出世的會在 8 月上適應班, 但 8 月出世的就要 9 月先可以上適應班, 兩批都一樣可以陪三日, 但為免影響 8 月上適應了的那一批, 9 月適應的同學仔會去另一個課室上堂.  如果 9 月先上適應班的第四日已經要融入 8 月上適應班的同學仔, 但放學時間會逐步加長, eg, 第一星期上一個鐘, 第二星期上兩個鐘, 第三星期先跟大隊一六放學.

照有適應週, 但就無得陪.

回復 hello55 的帖子

我亞仔當年都係足兩歲先插班, 所以中途加入冇得陪

無得倍又在新的陌生環境,不怕我仔會咸到顛左,細仔永遠被歧視

我女只陪一日. 不過無喊過.其實都係睇人,比你陪多幾日要喊都係會喊的

學校行政/安排點都唔可能完全配合所有家長/小朋友
家長要學識放手

cannan PN can till DEC, mine is sep small b

Cannan 可陪3日,我女九月B,2/10返學頭3日陪返一個鐘,之後自己返。

我仔仔是12月細b, 1月插班, 我只係第一日陪過他1個鐘, 之後就無得再陪上堂;

另外頭一星期返一個鐘, 第二個星期加到去兩個鐘, 第三星期就正常咁返足3個鐘.  
‹ 上一主題|下一主題