用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘宣道小學 時事常識題
go

時事常識題 [複製鏈接]

由 Yahoo Blogger 去 Google  Blogger 新功能設定仲未摸熟, 請問大家能入到嗎 ?

http://hy412blog.blogspot.hk/

**嚟緊學校考 10 月份時事題嗎?

MacMa    發表於 13-9-21 11:43
   4    0    0    0

看不到呀...

"此網誌只開放給受邀請的讀者"

HY412  咁大件事   發表於 13-9-21 12:40

好彩上來了解下...我現搬去 "Xuite隨意窩" , 比 D 時間搬家...搬完一定會通知大家來坐, 希望搬埋呢次可以住耐 D ...累死人 !

回覆:HY412 的帖子

yes. can not access your blog

試下呢個 :
http://blog.xuite.net/saheiyuen/hkblog?st=c&p=1&w=4195920

睇到嗎?

chunsamyuen  妳既網頁 VERY GOOD.   發表於 13-10-21 12:13

回復 HY412 的帖子

睇到喇!多謝您呀!偉大的HY412

HY412    發表於 13-9-22 00:14

看到了。謝謝HY412

HY412    發表於 13-9-22 19:07

Thanks a lot. 👏👏👏👏👏

睇到喇!多謝您呀!!!

Thanks a lot!!!!

樓主真是好有心,無私奉獻

Dear HY412,
你真是十分有心,非常感你的你無私奉獻。最近宣小快有測驗,但發現家長網已經取消,感到十分徬徨。因為我一向在測驗及考試前下載pass paper 給亞仔做,以作溫習及準備。請怎麼可以再下載呢?
懇請回覆,萬分感激!謝謝你!

回復 HEI29A 的帖子

你咁講, 眾家長以為過往我一直提供 past paper 供下載

宣小家長網站已取消
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2664740

七年前設立此網站目的請看此 #78  

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=1667776&extra=&page=4

將宣小 test paper 放在『宣小家長網站』內, 用意是給各家長參考, 特別是新生家長, 令他們知道學校測驗模式, 所以我們只 download 了數年前子女就讀年份的 test paper, 除非有熱心家長提供較新年份的 test paper, 否則不會每年更新, 請大家明白及見諒.

**** 每年 test paper 內容都不會一樣, 各家長應該掌握了 test 模式後, 有點頭緒下替子女溫習.

** 學校每年由二測二考轉為三考多年, 出版社亦轉了數次...再加我地小朋友分別升上中二及中四喇.... 唉!! 校長實以為真有內奸提供 past paper...水洗都唔清

完全明白你們當年開設宣小家長網之目的,是為一眾宣小新生家長,提供一個平台去了解學校考試的模式,使到我們不致於過份慌張!

其實,當年我參考過以往一年的考試卷後,就自己出卷給小朋友,當作温書和練習,更重點針對他弱的項目,加以改進。加上,這數年間,學校的課程、考試安排和教科書出版商,都有相當多的變革,試問學校又怎會不斷重覆用以往的考試卷,老師是很勤力的出卷呢!

我仔和姨甥女也是宣小學生,但相距兩個年級,我自己出的練習卷及亞仔的考試卷,給姨甥女參考也無用,因為部份的書已經改了出版商,而且兩測兩考又改為三個段考!現在兩個也畢業升中了,我仔上中學教了甚麼,我也不知,無從幫他,但亦要學會放手了!

現在宣小的家長很團結,互相幫肋,把手冊上的事情也上載,大家提點,真是幸福!

反而,我覺得妳提供的時事常識,就真是非常有幫助,真的謝謝妳!

HY412  今日比版主 DEL 咗我係簽名檔內既新 BLOG 資料 , 唔准再公開自家blog(不屬於EK日誌)  發表於 13-9-24 23:11
HY412  唉! 好心做壞事 希望唔好累及阿囡, 佢仲要返小學上樂器班   發表於 13-9-24 23:06

HY412 今日比版主 DEL 咗我係簽名檔內既新 BLOG 資料 , 唔准再公開自家blog(不屬於EK日誌)

吓,唔喺連時事常識都無得upload?一定是宣小及其他小學家長的損失!

回復 MacMa 的帖子

你好,不好意思,因為最近有不少會員貼自家blog (非bk日誌)或fb group link 在個人簽名檔內,我們發現某部分是有商業成份,所以現在一律禁止會員在個人簽名檔內貼blog及fb gp link,如有需要,煩請張貼於個人主頁(設置個人資料個人訊息個人主頁),而現有個人簽名的有關內容已被刪除.
UNQUOTE

只能係度顯示 : http://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=50509&do=profile

無辦法啦,原來是這樣!我唯有支持妳榮休,不再涉足此地!我都要小心慎言!唉…呢次真喺有人累人累己!

HY412  我有打不死精神, 有緣就會搵到  發表於 13-9-25 00:03

HY412, 自小兒K3時已看你的事時資料. 現小兒已入讀宣小, 真的謝謝你多年來無私的奉獻.  
希望將來又見到你這個不死鳥回來, 打救我們一班宣小家長.

回復 Conzone 的帖子

http://blog.xuite.net/saheiyuen/hkblog

MacMa  好嘢,又睇到b拉!  發表於 13-9-28 16:34

看到了,多謝HY412
‹ 上一主題|下一主題