用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 港大同學會小學 港同 1st in Result
樓主: crazymum
go

港同 1st in Result [複製鏈接]

MrBeast 發表於 13-9-21 17:04
以前是沒有screen, 100% 入2nd round 的。今年不是選1500人入2nd round (有錯請改)嗎?咁有乜咁出奇,do ...
即使有1500個得,但始終都只係佔一半左右

MrBeast  表達不好,其實我都係呢個意思  發表於 13-9-21 18:30

回覆:candon 的帖子

Not related I guess. My girl is born in late sep!

2nd in請問要帶書嗎?那裡有提及呢?可否告訴我在那裡見到呢?

回覆:momoismybaby 的帖子

1st in 時在禮堂等小朋友時有講,另外網頁或面試通知書第6項都有

引用:I+also+have+2+friends+that+have+no+secon

原帖由 Torontolim 於 13-09-21 發表
I also have 2 friends that have no second interview.
他們小朋友1st in 的表現很差嗎?

回復 sumchanma 的帖子

我的没有提要帶書,如下,6.面試形式:由校長或副校長透過小組遊戲及個人面談,觀察孩子的行為,社交表現、理解及表達能力,會晤約20分鐘。
為什麼不同呢?-_-!

醒目開學勳章 王國長老

直到上星期3, 校長依然係講1500人過關, 可能大家都做得好準備, 所以入到第2輪(亦唔排除有人撞時間會去1st in, 自然入唔到了, 果度都會佔一d)

Have no second in here !

我是在網上的面試通知書見到,郵寄封信我未到手,仍在老公手上,今晚見到再話你知!

momoismybaby  thanks sumchanma  發表於 13-9-21 20:34

回覆:港同 1st in Result

上年第一次面試分上,下部份,每人都至少去2次,然後選400小朋友作為第二次面試,因此成功的要去3次,不成功都要見2次,今年就不同,有些小朋友去完1次就完了,希望解釋得清楚

醒目開學勳章 王國長老

im_csb 發表於 13-9-21 19:24
Have no second in here !

我都明情緒一定有影響, 不過希望你早日放低, 積極迎接黎緊既挑戰, 阿Q d唸, 學位要一個姐, 緣份話黎就黎, 俾d鼓勵小朋友, 面試都講天時地利人和, 繼續加油!

回覆:港同 1st in Result

我之前無留意呢間學校?請問呢間學校好好的嗎?同邊間學校比較相似?

No 2nd interview too! 我哋細女12月!另外,朋友个女都係12月,同一命運!

引用:回復+qwe2132007+的帖子 ha,+so+you+mean+

原帖由 PoohsBaby 於 13-09-21 發表
回復 qwe2132007 的帖子

ha, so you mean have 4 rounds before successful for an offer  ????????  Real ...
In total 3 interviews. 1and 2 are for all applicants while 3rd is for selected 400 applicants .

醒目開學勳章 王國長老

引用:我之前無留意呢間學校?請問呢間學校好好的

原帖由 camomile00 於 13-09-21 發表
我之前無留意呢間學校?請問呢間學校好好的嗎?同邊間學校比較相似?

...
如果講相似,應該似播道,漢華,活動d有直升

係注意事項6

Eugenepig  上年, 我同幾個朋友嘅仔女, 面試內容好接近, 直資學校校長同老師真係好有經驗, 就算同一份面試題目, 都可以知道那個學生合適, 因為每個小朋友面對同一條題目表現都會不同, 而入圍的並不代表特別叻, 只是他/她較合適   發表於 13-9-21 21:25
momoismybaby  thanks sumchanm 不知有没有可能大家in的內容不一,,而且可能是跟1 in上次分高低有分別,所以今次考的也不一樣。  發表於 13-9-21 21:03

撞期無去in,今天收到不被取錄的信。
萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)

回覆:Torontolim 的帖子

咁你個2個朋友小朋友係大定細仔?

一個係大女(4月),,一個係中仔(7月)

一個係大女(4月),,一個係中仔(7月)
‹ 上一主題|下一主題