用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 報考英國中學的入學試應如何準備?
go

報考英國中學的入學試應如何準備? [複製鏈接]

請問坊間或網上有合適的mock papers可供練習嗎?或有合適的preparation course可上嗎?某些英國中學的Year 7 entrance exam所出題目會否與11+ common examination 的相類似?麻煩有小朋友考過(特別是state boarding school)入學試的家長指點一下,無言感激!!
   2    0    0    0

回復 lamb2003 的帖子

基本上 Year 7 = 11+ , 但一些排名高的私校會要求學生考佢自己學校的試卷, 所以唔用 common exam; 有d學校有將往年的試卷放上校網, 你可查閱你心儀的學校網址.

回復 demio 的帖子

demio,
多謝你的回應,你是否有仔女在英國讀書?可否分享一下報讀的經驗和心得?讀私校定公立學校呢?

回覆:lamb2003 的帖子

讀排名高的私校,友人兒女絕大份畢業唔係入Oxbridge就是London U。

但讀排名高的官校,我就覺得很靠學生自已,學校學術的支援甚差,有沒有強制課後活動,不像私校般豐富,不過唔冼交學費,

我仔今年考 yr 7, 未開始佢的留學生涯

佢考私校

demio,
我計劃幫囝囝報2015年year 7,因我們符合資格報公立學校,所以想公立同私立都報,請問你選了哪些私立學校,而入學試方面在什麼地方進行呢,經哪間agent?可以分享一下嗎?另外想問,如果囝囝是2003年10月出世,2015年9月在英入讀year 7是否好似留級一年咁呢?

lamb2003

你仔仔同我仔都係2003出生, 所以應該2014年9月讀year7. 你要問下你心儀的學校可唔可以2015年9月先入year7, 以我所知有d係要你入讀year8.  其實我仔都符合資格報公立學校, 但考慮到學習及照顧上的種種因素, 我地唔會考慮公立學校. 而我選校條件好簡單, 要係男女校及學習風氣好, 當然要多學生寄宿, 咁放學後先有活動安排.

我地無經agent, 全部都係直接由我地自己填申請表再寄去學校, 所以所有事情都要自己處理. 經agent的好處係好多時唔駛立即俾application fee及作為你跟學校的溝通橋樑, 你有任何問題都可以問agent; 如你無任何頭緒或未有心儀的學校, agent係可以幫到你.

入學試方面我已經知道係香港考, 係學校直接同我地聯絡安排. 因為佢地都有學校代表來香港, 所以會做interview. 考試方面有一間已安排係酒店考, 另一間我估會係英國文化協會考; 其他的學校未知. 當然到時又要比考試費啦! 如果你係經agent, 我估agent會安排你仔仔係佢地辦公室或係展覽會會場考; 因我去年陪朋友個女去參觀展覽時, 好多學校都有即時interview的安排.

希望以上的資料幫到你.

demio,
你囝囝現在讀P.6?我囝囝現在讀P.5咋,所以想佢讀完P.6至考慮到UK升中一.你囝囝是否讀國際學校?佢考完各學校的入學試可否上來分享一下?

引用:請問坊間或網上有合適的mock+papers可供練

原帖由 lamb2003 於 13-09-19 發表
請問坊間或網上有合適的mock papers可供練習嗎?或有合適的preparation course可上嗎?某些英國中學的Year 7  ...
有間學校有 sample paper, 你可以上去睇下

www.monmouthschool.org/assets/media/web/0/21302.pdf

間學校都唔錯,𣎴過係男校。

Ding

03年10月出世應該是15年9月入讀Year7.

回復 Ding 的帖子

Thank you for your information, Ding and Peter_pan

peter_pan 發表於 13-9-26 12:58

03年10月出世應該是15年9月入讀Year7.

oops

係吖, 我仔讀緊國際學校P6, 出年升中
‹ 上一主題|下一主題