用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 創價幼稚園如何?
樓主: smallchristy
go

創價幼稚園如何? [複製鏈接]

語言教學方面怎樣?  每天有NET TEACHER上課?

一星期只有兩至三堂英文,普通話一星期一堂,約20分鐘

回覆:ChristyYu 的帖子

多人報有幾個原因
1學校教育理念
2行管好
3九龍塘區仍可用學卷

回覆:mable0901 的帖子

聞説學校會教深半年課程(所以有少少谷),但仍是開心學校。如女口有錯請糾正

回覆:創價幼稚園如何?

對比同區名校絕對唔算谷,但同有學卷既學校對比都算深。呢間學校主要系打好個底,好多時模仿小學,功課要寫既就唔算深,但好多時都系要理解題目先做到。呢方面家長要浪費少少時間。創幼D小朋友自理能力好高

呢間野教育局的視學報告寫得佢非常好, 仲好過好多名校!
http://203.169.204.5/kindergarten/details.html?id=361

回覆:desmond100104 的帖子

其實真系好好,D老師又有愛心,學術上又唔比名校差,而且創幼既常識課出名

呀仔剛畢業!整體來說,我對學校也滿意,在學術和名氣方面,的確不及大女嘅母校St Cat,但也算是達標,尤其數學教學方式值得一讚自理能力、理解能力和表達能力方面的培養達高水平。老師和各職員上下也挺有愛心。校舍舒適安全,小朋友真能愉快學習。再見創價!感謝學校對我兒的栽培!

回復 karen55407 的帖子

你兩個小朋友都好叻呀, 考到兩個咁難入的學校!
感覺上創價面試都幾著重家長表現, 因為舊年都問左我地幾多野, 反而小朋友只會係咁二問下.

karen55407  其實大女當年也考到創價  發表於 13-9-24 23:52

創價課程近年愈來愈深

回覆:karen55407 的帖子

今年重深左,不過小朋友又接受到

karen55407    發表於 13-9-25 00:24

回復 kikomak 的帖子

I appreciate Soka's Math programme most. It helps build a very strong foundation. My two graduated children are now P4 and P5. They don't need any help from me in Maths till now, even though their primary school is half year ahead in Math. Apart from some careless mistakes, they have no problems in understanding new mathematical concept.

阿仔讀了3年, 我最感恩的, 是佢由一個怕羞仔, 變成主動, 勇於表達自己的小朋友。Soka有好多機會俾小朋友出黎講野, 表演, 俾小朋友好多自信, 聆聽和表達能力都好好。呢個, 都係我當初揀創價的主要原因。

karen55407    發表於 13-9-26 19:26

hi karen,

請問妳去年面試時, 會問家長什麼問題?  謝謝!!

引用:阿仔讀了3年,+我最感恩的,+是佢由一個怕羞

原帖由 Chickee 於 13-09-25 發表
阿仔讀了3年, 我最感恩的, 是佢由一個怕羞仔, 變成主動, 勇於表達自己的小朋友。Soka有好多機會俾小朋友出 ...

回復 Chickee 的帖子

我大女都係由怕怕羞羞變得大膽左。

Chickee    發表於 13-9-27 11:50

細仔畢咗業2年 ..X'mas 同新年例必返去探呀黃校長同老師 ... 畢業嗰隻 CD 仲不時攞出嚟睇 ...  

依家响英文小學 (私校男校) 謮 2 年班 ... 同班好多 St. Cat / 劍嗚 / 根德園 etc ... 一眾九龍塘名幼稚園嘅同學仔

坦白講 .. 呀仔 d 英文確實冇佢哋咁叻 ..無論抄寫 / 理解方面 ..
相反.. 數學 /  常識 / 自理能力等則創幼小孩較為突出 ...
一年級上學期確係有點辛苦 .. 但下學期好快已經 pick up 番 ..  

創價絕對係一間 Happy School  (super happy) ..

" 谷 " 字 從不配在這家學校 ..什麼教深半年 .. 沒這回事  (因鄰居呀女今年 K3 , 見佢d家課都係好一般)

呢間學校教小朋友對人嘅關愛/ 禮貌 / 同理心 等 ..

往往係一般名校所被忽視的 ..學術固然重要 ..但品德要由細培養 ..先可根深蒂固 ..

君不見現在的小霸王嗎 ?  

唔係賣廣告 ..創價絕對可令你小朋友有個快樂嘅童年..

但如果你係要搵學術強 / 百般武藝嘅學校 .. 則創價唔會係你杯茶 . .

回覆:創價幼稚園如何

my first choice. 超想亞女入到

創價絕對可令你小朋友有個快樂嘅童年 x 2

cheuklokmom 發表於 13-9-28 19:08
創價絕對可令你小朋友有個快樂嘅童年 x 2

是千金難購的!
‹ 上一主題|下一主題