用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 中大出咗冬季資優課程資料啦!
go

中大出咗冬季資優課程資料啦! [複製鏈接]

如題,可上網查看資料,小三或以上的學生可報名。

3    0    0    0

想請問,報了名,做完assesment後,他們的報告是怎樣形式?

是否每間學校只有幾個名額?

如被選中,又怎樣知道那個課程適合?報告內容有否建議?

值得讀嗎?

謝謝!

回覆:中大出咗冬季資優課程資料啦!

最想知如果有關科學嘅幾錢?

回覆:Gagagogo 的帖子

報名後的assessment是要看孩子適合讀那個課程否,沒有報告派給家長,只有取録通知。
孩子參加的,都是他有興趣的課程,必然有得益。
𣎴知有沒有學校固定名額。

謝謝!

如他們收你,是否即是証明孩子在某一程度也是資優兒?

因參加l 過外國著名大學舉辦的camp, 他們亦是在遊戲中學習和探索,導師是本科大學生,但都非常有水準,學費卻平很多。

中大標榜資優兒學習課程,是否marketing技倆?

可能想多了,請指教

回復 浩霆豬豬 的帖子

大約三千多元一個course,可上網check。
http://www.fed.cuhk.edu.hk/pgt/program/wp13/WP13CourseDescription.pdf

回復 Gagagogo 的帖子

中大的收生要求頗高,感覺上收的都是資優兒。
課程由大學的老師或中學的資深老師任教,但以粵語教授為主。上課人數12-20人,玩得好開心。

引用:回復+浩霆豬豬+的帖子 大約三千多元一個co

原帖由 Radiomama 於 13-10-01 發表
回復 浩霆豬豬 的帖子

大約三千多元一個course,可上網check。
Thx

Radiomama 發表於 1-10-1 9:45
回復 Gagaggo 的帖子

中大的收生要求頗高,感覺上收的都是資優兒。
Agree,因CU有一份給學校填的評估表,還由學校直接交,不經家長,很認真的。

Anniemun 發表於 13-10-1 17:19
Agree,因CU有一份給學校填的評估表,還由學校直接交,不經家長,很認真的。 ...
資優教育學院都係呀!不過fax完就俾返我留底!

回覆:浩霆豬豬 的帖子

如果已在資優學院上課,為何又報中大呢?不怕小孩太忙嗎?況且中大收費都幾貴。

回覆:Radiomama 的帖子

有同感,也收到老師給的中大章程!我仔已是資優教育學苑學員,有課程就免費的。佢平時有興趣的都是自學的,不愛俾人教的。是否有需要去花錢去中大上course?

引用:如題,可上網查看資料,小三或以上的學生可

原帖由 Radiomama 於 13-09-18 發表
如題,可上網查看資料,小三或以上的學生可報名。
唔係呀!資優教育學院個度我係報咗家長學堂,唔係報阿仔呀!我想問多啲睇吓邊度啱阿仔,而且仲要考嘛!做定兩手準備,睇吓佢好唔好彩囉!

浩霆豬豬 發表於 13-10-1 18:44
資優教育學院都係呀!不過fax完就俾返我留底!
咁如果無學校評估自己報可以嗎

回覆:WongWong 的帖子

資優學苑必須由學校推薦,家長無得自己報名,學費全由政府資助。
中大課程可由家長主動,學費家長自付,但同樣需要校方幫忙填表推薦。(如有経済壓力,可另外申請減免學費)

引用:Quote:浩霆豬豬+發表於+13-10-1+18:44+資優

原帖由 WongWong 於 13-10-09 發表
咁如果無學校評估自己報可以嗎
你想問評估定課程?

回復 浩霆豬豬 的帖子

我想問課程

引用:回復+浩霆豬豬+的帖子 我想問課程

原帖由 WongWong 於 13-10-13 發表
回復 浩霆豬豬 的帖子

我想問課程
其實我未報過阿仔嘅課程,但我知要學校推薦,再考試,由佢哋挑選學生,有啲課程係免費,有啲收費,呢度有啲媽咪試過,不如你問吓佢哋

回復 浩霆豬豬 的帖子

我已經寄咗去中大,但無學校推薦信,我驚佢會打電話比學校問,咁就好欖介.

引用:回復+浩霆豬豬+的帖子 我已經寄咗去中大,

原帖由 WongWong 於 13-10-13 發表
回復 浩霆豬豬 的帖子

我已經寄咗去中大,但無學校推薦信,我驚佢會打電話比學校問,咁就好欖介. ...
你寄信去中大係打算做評估?

‹ 上一主題|下一主題